Як "товариш Пресман" звітував у "Садах перемоги" перед депутатами Одещини

Середа, 12 грудня 2018, 18:47

Депутати повинні звітувати перед громадянами. А нардеп-прогульник Олександр Пресман вирішив прозвітувати за рік до виборів перед своїми колегами з місцевого самоврядування Одещини. За чотири роки парламентської діяльності він брав слово у Верховній Раді аж двічі та написав лише 5 депутатських запитів. Місцевих обранців і працівників адміністрацій звезли до ресторану "Сади перемоги". Не відомо, чиїм коштом, але заплатили і за солярку, і за "солянку". Представники одного з районів привітали гостя піснею "Товарищ Пресман". У приймальні депутата-кнопкодава задоволені: "Усі восхіщаються, дзвонять, наскільки цікаво, наскільки содєржательно". Громадський рух ЧЕСНО стежить за роботою та звітуванням перед виборцями депутатів усіх рівнів.

Народний депутат Олександр Пресман підсумки роботи у своєму 139-му окрузі (центр – місто Роздільна, Одещина) підбив в елітному одеському ресторані "Сади перемоги".

Звіт приурочили до Дня місцевого самоврядування. Запросили керівництво й депутатів шести районів, які входять до округу Пресмана та міста Южного. Про це йдеться на сайті благодійного фонду Олександра Пресмана "Творю добро", який інформує, зокрема, і про використання держсубвенцій:

"За святковими столами зібралися представники Захарівського, Роздільнянського, Великомихайлівського, Лиманського, Біляївського районів і міста Южне. Радують чудовими танцювальними та вокальними номерами представники різних районів, бо гості приїхали в супроводі місцевих митців сцени. Усі дуже ретельно готувалися до свята, придумали оригінальні вітання та подарунки, чудові номери".

Благодійний фонд Пресмана очолює його син – Микита Кузькевич, який у Верховній Раді попереднього скликання був помічником нардепа на громадських засадах. У декларації народного депутата Пресмана за 2017 рік інформація про цей фонд відсутня.

В інтернеті виклали відео, де вокальний гурт переспівав радянську пісню "Товарищ песня" з фільму "Как закалялась сталь", перефразувавши на "Товарищ Прессман".

Валентина Крилова, яка на сайті благодійного фонду зазначена як контактна особа з приймальні Олександра Пресмана в Захарівському районі та є його офіційною помічницею, розповідає, що цю пісню як подарунок замовляв саме їхній район:

"Усі восхіщаються, дзвонять, наскільки цікаво, наскільки содєржательно. Ми перші виступали, перші привітали. Й Олександру Семеновичу подякували. У нас був гурт "Перехрестя", який зробив попурі з дякою Олександру Семеновичу й заспівав три пісні. Там п’ять хлопців".

Сконтактувати з фондом Олександра Пресмана, аби дізнатися, скільки саме заплатили за святкування, Громадському руху ЧЕСНО не вдалося. Номер телефону, наведений у Єдиному реєстрі ЄДРПОУ як контактний, тимчасово не обслуговується. На сайті фонду Пресмана зазначено номери телефонів громадських приймалень народного депутата. Проте його помічниця Крилова повідомила, що запрошені до ресторану посадовці ні за що не платили:

"Всьо було безкоштовно. Ми там сиділи, ми там відпочивали. Нам за солярку заплатили, люди повністю приїхали безкоштовно, ні за солярку, ні за автобуси".

Одесит Павло Поламарчук, голова "ДемАльянсу" в Одеській області та очільник ГО "Центр соціальної інформації", який знайшов відео звітування Пресмана в ресторані, розповідає:

"Олександр Пресман є яскравим представником місцевого неофеодалізму, з усіма атрибутами. Саме на такий кадровий ресурс Порошенко спиратиметься в майбутній передвиборчій кампанії.

І хоча номінально "Відродження" декларує опозиційність, фактично, коли уламкам проурядової коаліції не вистачає голосів, Пресман і Ко голосують синхронно з владою. За таку лояльність влада щедро відплачує: Олександр Пресман отримав найбільшу субвенцію на свій округ з-поміж усіх мажоритарних округів Одещини – 41,5 млн грн за 2017 рік".

 

До речі, субвенції дісталися фірмам з кримінальним шлейфом.

"Щодо самого формату святкування, то тут особливо нічого коментувати… Крім сорому за колективи "гумористів" і через соліста гурту "Ляпіс Трубецькой" – Міхалка, який стояв на Майдані, а тепер виступає перед напівкримінальними ділками. Шкода, що на п’ятій річниці Революції Гідності такий концентрований треш у стилі братків з 90-х має місце", – додає Поламарчук.

Громадський рух ЧЕСНО вже писав, з якими кандидатами в нардепи домовляється "БПП" на Київщині. Тут партійці "Солідарності" також спираються на представників місцевого самоврядування, аби отримати підтримку на виборах.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО проаналізував державні субвенції, одержані округом народного депутата Пресмана, який розвозить округом благодатний вогонь та освячує храми, тоді як фірми з кримінальним шлейфом і близькі до його оточення ділять мільйони держсубвенцій.