Верховна Рада проголосувала за відкриті списки

Четвер, 11 липня 2019, 15:36

Ухвалений проект Виборчого кодексу передбачає перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками і запрацює вже на наступних виборах до парламенту у 2023 році. 

Законопроект №3112-1 підтримали 230 народних депутатів з 226 необхідних. Водночас зареєстровано у парламенті було 280 нардепів. 

Перед голосуванням всі фракції висловилися "за" виборчу реформу, однак коли дійшло до діла, голосів почало не вистачати. Депутати 16 разів давали законопроекту то 216 голосів, то 222 голоси і ніяк не могли зібратися. 

Зрештою, коли настрої у залі втратився ентузіазм, спікер Ради та співавтор Виборчого кодексу кодексу Андрій Парубій особисто вийшов до депутатів, емоційно переконуючи їх завершити 8 скликання, ухваливши реформу. 

Тож, з 17 спроби нардепи таки проголосували спершу правки до законопроекту, а вже потім затвердили його у другому читанні та в цілому. 

"Це позбавить від хвороби корупції майбутній парламент, майбутній уряд. У нас буде абсолютно нова якість законодавців, які будуть ходити на роботу і там працювати на інтерес українського народу", - не приховує радості один із авторів проекту кодексу Леонід Ємець. 

Народний депутат переконаний - його колеги заботували голосування, бо воно вигідне не для всіх. Але завдяки наполегливості громадськості та численних повторних голосуваннях, нові виборчі правила вдалося ухвалити.

"Очевидно, не хотіли. Тому що олігархічне лобі, тому що ті корпуціонери, які хотіли зберегти українців бідними, нещасними, невпевненими в майбутньому, щоб дешевше було купувати їхні голоси, зробили все для того, щоб виборчий кодекс прийнято не було", - пояснює Ємець.

Якими будуть вибори у Верховну Раду за новими правилами, читайте тут

Керівник проектів ГО Центр UA Андрій Андрушків вважає  ухвалення нового Виборчого кодексу тектонічним зрушенням, яке суспільство зможе оцінити вже по завершенні наступного виборчого циклу: "Ключова зміна, яка неминуче станеться -- зміна поведінки виборців та політиків. Ми отримаємо початок політичного сегментування і реального партійного будівництва. Партії змушені будуть працювати на низовому рівні для того, щоб постійно представляти інтереси своїх виборців, проговорювати з ними політичні рішення та комунікувати зміни від Києва до віддалених ОТГ". 

Нагадаємо, авторами Виборчого кодексу є Андрій Парубій, Олександр Черненко та Леонід Ємець. Документ ухвалили у першому читанні 7 листопада 2017 року - тоді за нього віддали рівно 226 необхідних голосів. 

Згодом до Виборчого кодексу подали понад 4400 правок, які робоча група опрацьовувала півтора року. Попри рекордну кількість правок, "завалити" законопроект не вдалося - цього травня кодекс пройшов комітет, а вже в останній робочий тиждень Верховної Ради 8 скликання, виборча реформа була ухвалена.