Мерсько-президентські привітання: листівка з Леніним від імені Кернеса та Порошенка

Руслан Зерницький
Вівторок, 15 січня 2019, 15:47

Мер Харкова Геннадій Кернес агітує містян підтримати Петра Порошенка на президентських виборах. У місцевих газетах можна знайти матеріали з ознаками політичної реклами на користь чинного президента. Від імені Кернеса та Порошенка харків’ян привітали з новорічними святами листівкою, на якій зображено Леніна.

В Адміністрації Президента запевнили, що вони до цього не причетні. Прес-секретарі "БПП" та міського голови Харкова заявили, що їм нічого не відомо про листівки з підписом мера та президента. Подібні вітання нібито від Порошенка та мерів міст розповсюдили також серед мешканців Чернігова та Дніпра.

Мер Чернігова Атрошенко, коментуючи походження листівок та грошових премій у конвертах, заявив, що діяв у рамках чинного законодавства. У Філатова теж визнали, що причетні до поширення листівки.

26 грудня 2018 року Харківський міський голова Геннадій Кернес під час спілкування з журналістами вчергове наголосив, що на президентських виборах він особисто підтримав би Петра Порошенка.

"За какого Президента голосовал бы Кернес? Я могу сказать. За Порошенко. Почему? Потому что он прикладывал достаточно много усилий, чтобы в Харькове было финансирование метрополитена, чтобы в Харькове было финансирование Европейского банка реконструкции и развития, Европейского инвестиционного банка, Всемирного банка... и к вопросам, связанным с децентрализацией, улучшением межбюджетных отношений", – зазначив тоді мер Харкова.

Невдовзі після цієї прес-конференції в низці місцевих ЗМІ було зафіксовано наявність рекламних матеріалів на користь Кернеса та Порошенка.

 

А нещодавно до поштових скриньок харків’ян потрапили отакі листи.

 

На фото, використаному для створення листівки, зображено харківську площу Свободи з пам’ятником Леніну зразка п’ятирічної давності. 28 вересня 2014 року цей монумент повалили мешканці міста після офіційного розпорядження про його демонтаж голови ОДА Ігоря Балути.

Тоді Кернес пообіцяв відновити пам’ятник:

"Чтобы не тратить много слов, скажу одно: памятник Ленину на площади Свободы в Харькове мы обязательно восстановим".

Утім, свою обіцянку він так і не виконав.

Про причетність до цих листівок команди Порошенка ми запитали в завідувача відділу Головного департаменту інформполітики АП Володимира Горковенка.

"Я перший раз про них чую. У нас немає практики, що ми вітаємо, тим більше з кимось, із Новим роком. Жодного разу ніде не чув про це, і жодного розпорядження ми такого точно не могли давати. Якби давали, то, напевне, було б у всіх областях. У нас централізованого рішення й тим паче дозволу на використання [імені – прим. ЧЕСНО] президента для привітання з кимось не було", – заявив посадовець.

Таке саме запитання ми поставили й прес-секретарці центрального офісу "БПП" Людмилі Обертинській.

"Я від вас уперше чую про ці листівки, якщо чесно", – сказала вона.

Чи має якийсь стосунок до згаданих листівок мер Харкова, ми поцікавились у його прес-секретаря Юрія Сидоренка.

"Это хороший вопрос, который меня самого интересует", – відказав він і попросив перетелефонувати йому за кілька днів.

Утім, і за кілька днів Сидоренко не зміг дати відповідь, бо на ту мить "ще не бачився з Кернесом".

Якщо хтось із представників "БПП" чи команди Харківського міського голови захоче додатково прокоментувати походження цих листівок, ми доповнимо матеріал їхніми цитатами.

 

Харків’янам листи надсилало ТОВ "Дірект Технолоджі", яке надає рекламні послуги. Назвати замовника у фірмі відмовилися, посилаючись на умови договору.

У чому ж причина таких рекламних потуг команди симпатиків президента? Кандидатка соціологічних наук та експертка ГО "ЕкспертиЗА Реформ" Олександра Дейнеко, посилаючись на останні соцопитування, стверджує, що рейтинг Петра Порошенка є доволі низьким на Півдні та східних регіонах України (на рівні 4%).

"Невирішеність питання повернення тимчасово окупованих територій, відчутна корупція в органах державної влади та чотиризначні платіжки за комунальні послуги не додають рейтингу президенту, навіть на тлі безвізу й Томосу. Отже, не дивно, що саме в цих регіонах особливий акцент буде зроблено на роботі з формальними та неформальними лідерами думок. Це повторення регіоналівської схеми роботи vip-агітаторів, якими на Харківщині від президентської партії наразі вже стали чинний мер Кернес та народний депутат Грановський", – твердить Дейнеко.

Схоже, Кернес та Порошенко порозумілися. Кримінальну справу, про яку ми раніше писали для "Української правди", закрили і тепер мер Харкова агітує за гаранта перед президентськими виборами, перший тур яких відбудеться 31 березня 2019 року.

Зауважимо, що від імені Порошенка та мерів зі святами вітали й жителів інших міст, а саме Чернігова та Дніпра.

 

Мешканцям Дніпра листи надіслали з відділення "Укрпошти", розташованого поблизу станції метро "Лівобережна" в Києві. Водночас журналісти дивувалися, звідки відправники дізналися персональні дані містян.

Рух ЧЕСНО поцікавився в прес-служби мера Дніпра Бориса Філатова щодо походження цих вітальних листівок. Тут повідомили, що зробили це на прохання мешканців міста.

 

 

 

У Чернігові листівки поширювалися серед бюджетників, а у конвертах разом з ними лежали грошові премії по 750 гривень. За повідомленням місцевих журналістів, за таке рішення проголосували депутати на сесії Чернігівської міської ради.

"Я вважаю, що в цій ситуації я молодець, відмінник. Враховуючи виборчу кампанію мені вдалося випросити додаткові кошти з фонду соціально-економічного розвитку. Ми цілий рік економили кошти, слідкували за видатками, зайвий раз не видавали премії. Адже якщо взяти кошти з бюджету розвитку міста і направити на виплати – місту і всім буде капут! Можливо в цій листівці можна побачити позицію стосовно виборів, але це все в рамках діючого законодавства", - так коментував походження листівок та премій мер Чернігова Владислав Атрошенко місцевим журналістам.

Одночасно з цим міський голова підкреслив, що позиція міської влади - рівні можливості для всіх учасників виборчого процесу.

"Три листівки виконані в одному й тому самому стилі, мають однакову композицію та шрифти. Навіть якщо переглянути текст листівок у різних містах, то там є схожі формулювання", – каже інфографіст Руху ЧЕСНО Іван Лампека.

Нагадаємо, на Київщині поширили газети без вихідних даних "#Команда Порошенка". У виданні йдеться про здобутки Порошенка, зокрема про Томос. Поряд із цим матеріалом надруковано гороскоп, який віщує перемогу гаранту. Астрологічний прогноз склали і для Філарета. Такі речі церква засуджує.

Окрім того, відомо, що обласний осередок "БПП" на Київщині збирав мерів міст і заручився їхньою підтримкою. Більше того, предметом політичних торгів виступають мажоритарні округи на Київщині.

Зазначимо, що раніше ми інформували про те, хто "врятував нерядового Кернеса" від судового провадження, про донорів і витрати партій, представлених у Харківській міській та обласній радах, у 2016-2017 рр., про виділення коштів на округи мажоритарників Харківщини 2017 року, звіт мера Харкова за 2017 рік, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 і 2016 роки, їхні доходи 2017 та 2016 років. Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу Харківської міськради за 2017 і 2016 роки, доходи депутатів за 2016 рік та виявив, що саме колекціонують депутати міськради. Також було опубліковано матеріал про лендлордів ради.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації