Хочеться радикальних змін: що говорили "республіканці" про новий парламент та уряд ?

Дарина Рогачук, Надія Суха
Середа, 4 вересня 2019, 11:13

"Які у мене очікування? Можна плакати?"

Останні дні літа спецпроект "Вибори вибори" вирішив провести на виїзді. А саме –  на алеї громадських організацій на фестивалі "Республіка" у місті Хмельницький, куди з'їхалися тусити як місцеві жителі, так і українці з різних регіонів. 

Контраст із Києвом на фестивалі був доволі відчутним – поки у столиці всі обговорювали перше засідання Верховної Ради та новий уряд, у Хмельницькому безтурботно насолоджувалися спекою та хітами українських гуртів. 

Наш спецпроект вирішив скористатися нагодою і поговорити з місцевою молоддю – чи ходили вони на вибори, що думають про нову Верховну Раду та Кабмін, які реформи для них в пріоритеті і які взагалі очікування мають від нової влади. 

Як виявилося, політикою молоді жителі Хмельницького цікавляться "50 на 50" – ім'я президента знають всі (хоча іноді відповідали просто "комік"), а от з тим, щоб назвати партії та імена депутатів, які засідають у оновленій Раді були проблеми. Ми зібрали для вас найцікавіші відповіді, які почули за 3 дні фестивалю.

 

Ярослав, 25 років: "Люди голосують за популізм"

Перше засідання Верховної Ради не дивився. Я працюю з дітьми, а тоді у мене був день відпочинку, то я готувався до "Республіки". 

На виборах голосував, пропустив тільки другий тур президентських, бо, на мою думку, не було за кого голосувати, а псувати бюлетень це якось тупо. Загалом я трішки засмутився від результатів, бо сподівався, що суспільство мало б до цього часу визріти і робити розумний вибір. Але люди голосують за популізм.

Я очікую, що не буде хоча б гірше, що буде більш менш сталий розвиток і ми крокуватимемо вперед, а не деградуватимемо. Хотів би бачити реформу суду, в першу чергу. 

 

Іван, 18 років: "Мабуть, найголовніше – це боротьба з корупцією"

На парламентських виборах я за "Голос" голосував. У другому турі президентських – за Порошенка. Я дивлюся на програму партії, на те, що вона обіцяє. Також керуюся попереднім досвідом політиків. Знаю про сайт "Слово і діло", де можна перевірити виконані обіцянки. Зараз доволі активно слідкую за новою владою. 

Про перше засідання нової Ради читав новини.  Про новий уряд ще важко сформувати якусь думку. Деякі люди доволі професійні, за деякими я стежив у соцмережах ще раніше. Наприклад, за Дмитром Кулебою. Він доволі медійна персона. 

Від нового уряду очікую більш ефективного запуску антикорупційних органів. Бо є вже і НАБУ, і суд. Але вони ще не запрацювали в повному обсязі. Мабуть, найголовніше – це боротьба з корупцією. Від парламенту очікую ухвалення реформаторських законів.

 

Аня, 19 років: "Дуже сподобалося зняття депутатської недоторканності"

Я активно беру участь у виборах. На останніх голосувала за новоспеченого президента і, відповідно, за його партію. На власному окрузі - за представника "Слуги народу". 

У першу чергу, для мене важлива відсутність стереотипів. Розуміння, що людина все-таки принесла якусь певну жертву, відмовилась від чогось. Зеленський це людина бізнесу. Ми прекрасно розуміємо, що у нього є гроші, тому, як кажуть, банально не буде красти. У нього дуже класні методи саме піару, співпраці зі своїм електоратом. Напевно, цим і чіпляє. 

Тато дивився весь вечір, усю ніч цю всю вакханалію у парламенті. Звичайно, деякі моменти не зовсім влаштовують – відсутність компромісу або навіть небажання його шукати у деяких моментах. Та більшою мірою все досить позитивно. Дуже сподобалося зняття депутатської недоторканності. Подивимося, як це буде впроваджуватися в нашій країні, з нашим менталітетом та нашими деякими  застарілими системами. 

Хочеться радикальних змін. Хотілося б більш активного впровадження молодіжної політики, звернення уваги, переосмислення, зміни застарілих систем, які існують в країні, реформації певних галузей, зміни правил, за якими ми давно живемо. 

 

Уляна, 25 років: "Я досить розчарована результатами виборів"

Голосувала на цих виборах і за президента, і за парламент. Я досить розчарована результатами виборів, насправді, тому що розумію, що більшість населення України робить досить несвідомий вибір – вони голосують за тих хто хороший і проти всього поганого. Це не дуже добре для країни, яка йде в Європу.

Я очікую від нового парламенту волі робити якісь зміни і, можливо, того, що вони не будуть гнутись під систему, робити що їм скажуть, а будуть більше думати головою. Будемо бачити що буде далі.

Найбільше я розчарована, що буде зупинена медична реформа, що вона не буде закінчена до кінця. Дуже багато сфер в Україні, які потребують реформування, але найбільше хвилює медична і буде дуже сумно, якщо вона не буде реалізована. 

 

Дмитро, 18 років: "Очікую рішучих і твердих дій стосовно російської агресії"

На виборах я голосував.  Бачу доволі багато повернень з боку колишніх регіоналів, колишньої влади. Також доволі багато було обрано людей, які відкрито позиціонують себе як проросійськи налаштовані в питаннях конфлікту на Сході. Звичайно, є і позитивні надії, але в цілому я незадоволений. 

Як новий парламент, так і новий президент мене особисто розчарували, я за них не голосував. Але маємо, що маємо, тому я очікую від них рішучих і твердих дій стосовно російської агресії та звільнення військовополонених. 

 

Настя, 17 років: "Дуже страшно, що у нас однопартійність"

Я ще не голосувала, але політикою цікавлюся – належу до громадської організації, яка підпорядковується певній партії. 

Якби я голосувала, то на президентських віддала би перевагу Анатолію Гриценку, так як підтримую деякі його досягнення, його мету. А на парламентських я би голосувала за "Голос", тому що це більш молодіжне об'єднання. 

Партія повинна доносити думку людей і думати не тільки за олігархів, за себе, а за народ, який за них голосує. І чим менше олігархів у парламенті, тим краще буде народу.

Переглядала трохи засідання нової Верховної Ради… Ну, вони ще виправляться, все буде добре. Але дуже страшно, що у нас однопартійність, це як в СРСР. Все підпорядковується новому президенту та партії "Слуга народу". 

Які у мене очікування? Можна плакати? Жартую. Якщо молодь наша візьметься за розум, то, можливо, щось буде в майбутньому, років через 15. А поки що маємо те, що маємо. 

 

Анна, 37 років: "Вирішальним стало нове обличчя"

Чого мені би хотілося, то це нових облич у нашій політиці і щоб перестали бути голослівними всі ці лозунги, які ми чуємо – про корупцію та про зміни. Щоб це дійсно відбувалося, а не лише говорилося. 

У виборах я беру участь завжди. Я намагаюся читати і слідкувати, які дії вже були від людини попередньо і емоційний фактор також впливає. Його нікуди не забереш. 

Не скажу, за кого голосувала. Вирішальним стало нове обличчя. 

Я знаю, що в нас тепер новий уряд, але ще не ознайомилася з новими призначеннями. Для мене зараз болюче питання – це вирубка лісу. Воно чіпляє. Хотілося б це припинити. Тож, певно, за цим буду уважніше слідкувати. 

 

Інна, 26 років: "Так як я вчитель, я хочу зміни реформи освіти"

Якщо я знаходжуся на території України, то, звичайно, я голосую на виборах. Цього року, на жаль, не голосувала – була за кордоном.

Що я думаю про результати виборів? Вчора я добиралася з Одеси у Хмельницький і траси, які були не відремонтовані, сьогодні зроблені. Я вважаю, що результати виборів прямо пропорційно дають добро нашій країні.

Так як я вчитель, я хочу зміни реформи освіти. Тому що дуже жорсткі рамки дають вчителям і дітям. Але загалом я бажаю Україні процвітання і вважаю, що зміни будуть відбуватися вже до кінця року. 

Я цікавилася новим прем'єр-міністром, але він ще себе не проявив. Те, що він затверджений – це одне, але його результатів ми ще не бачили. 

 

Олександр, 20 років: "У нас неординарний президент. Подивимося що буде, цікаво"

Не голосував ні першого, ні другого разу – перший раз був на концерті і другий раз був на концерті. Але я трішки себе картаю за це. 

Перший раз я хотів проголосувати, але мені не прийшло запрошення на вибори, і треба було спеціально йти й реєструватися. Я приходжу туди, де реєструють, а там величезна черга. А в мене сесія, я після універу, їсти хочеться... Подумав, що мій власний час коштує дорожче.  Просто я думаю майбутнє наше не зміниться, тому просто махнув рукою на ту чергу і пішов. Потім мені розказували, що деякі люди робили спеціально штучні черги, щоб такі як я пішли. 

Поки що нічого не змінилося кардинально. У нас неординарний президент. Подивимося що буде, цікаво. Просто якщо подивитися елементарно курс долара і достаток українців, то з кожним роком він все менший і менший. Можливо зараз саме така кардинальна зміна нам і треба? 

Мене взагалі не цікавить політика. Я в цьому плані якийсь такий панк і думаю, що всі політики брудні свині. І навіть якщо якась хороша людина туди потрапить, то їй настільки зв’язують руки, що вона вже нічого не може зробити і в якийсь момент просто піддається. Тому якщо хочеш щось зробити – починай з себе.

 

Ангеліна, 19 років: "Я вибирала людину, яка, на мою думку, найбільше схожа на інших людей"

На вибори я вже ходила. Керувалася своєю особистою думкою. Чисто з людської точки зору. 

Я вибирала людину, яка, на мою думку, найбільше схожа на інших людей. На обидвох виборах підтримала "ЗеКоманду". Не можу сказати, чого очікую, бо очікувати надто тяжко. Але думаю, що ця людина має більше шансів серед усіх інших, що може хоч щось намагатиметься змінити. 5 років – це дуже мало. Але якийсь мінімум, думаю, він зробить. 

На мою думку, головна проблема – це корупція. Бо гроші вирішують усе. А з цим у нас дуже тяжко. 



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації