Мрія чи дія Зеленського: щоб прозорі стіни адміністрації не стали мильною бульбашкою

Марта Семеряк
П'ятниця, 26 квітня 2019, 01:30

Передвиборча програма кандидата на пост президента Володимира Зеленського розпочинається словами "Я розповім вам про Україну своєї мрії". Вибір зроблено, тепер розпочинається кропітка робота над здійсненням мрії. Володимир Зеленський – головнокомандувач та гарант державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Чи здійсняться мрії президента і який шлях до України мрії доведеться пройти державі – стане зрозуміло впродовж найближчих п’яти років.

А поки громадянам України варто закарбувати у пам’яті обіцянки дані кандидатом, та стежити і контролювати втілення обіцяного вже президентом.

Зеленський неодноразово наголошував на тому, що адміністрація президента буде перенесена з тінистих коридорів Банкової у прозорі кабінети сучасного приміщення. Тому сподіваємось, що стежити за виконанням обіцяного буде значно простіше, ніж в часи каденції попередніх глав держави.

Демократія – пряміше не буває

 

Першою програмною обіцянкою новообраного президента є подання на голосування у парламент законопроекту "Про народовладдя".

Відтак передбачається, що політичний порядок денний формуватиме народ України, тобто ми з вами будемо визначати "основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії". Очікується, що це все відбуватиметься з "максимальним використанням новітніх технологій". Отож, варто готувати гаджети, щоб тримати палець на червоній кнопці управління майбутнім держави.

Якісно нові важелі впливу на представницькі органи Зеленський планує надати громадянам України, ініціюючи ряд законопроектів, спрямованих на підвищення рівня підзвітності народних обранців перед громадянами, які їх обрали.

"Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів"; "Про імпічмент президента України"; "Про відкликання народного депутата України" законопроекти, яких чекатимемо найближчим часом на розгляді у Верховній Раді.

Володимир Зеленський підтримує положення Виборчого кодексу, що передбачає вибори до парламенту та місцевих рад за відкритими списками. Однак, обранці, які отримають депутатські мандати, будуть змушені працювати відповідальніше, оскільки законодавчо буде передбачена санкція за "кнопкодавство" та прогули – депутати, які порушуватимуть регламент будуть автоматично позбавлені мандату.

Судова система теж має зазнати змін і набути нових форм, що передбачають залучення громадян у процес здійснення судочинства. Господарські спори будуть вирішуватись мировими суддями, а кримінальні провадження відбуватимуться у суді присяжних.

"Невідворотність відповідальності та справедливе і законне покарання – основа чесної України" – таке кредо декларував новий президент Україні у своїй програмі.

Незважаючи на те, що Володимир Зеленський планує перекласти більшість відповідальності за державні рішення безпосередньо на народ, а також скоротити функції держави, в чинній законодавчій рамці до інституту президента входять певні обов'язки, які новообраному президенту все-таки потрібно буде виконувати.

Національна безпека та оборона

 

У час війни, президент як верховний головнокомандувач має значно складніші завдання у питаннях безпеки і оборони держави, аніж у мирний час. Обіцянок швидкого миру у програмі Зеленського не було.

Він визначив свою стратегію у боротьбі за мир вимогою перед гарантами Будапештського меморандуму та партнерами з ЄС забезпечити підтримку України у завершені війни, поверненні окупованих територій та забезпеченні відшкодування збитків завданих агресором.

Послідовності кроків у цьому напрямку новообраний президент поки не визначив, однак зазначив, що національні інтереси та території не стануть предметом жодних перемовин.

Про шляхи повернення Криму Зеленський не говорить ані у програмі, ані у публічних заявах. Так, Крим – це Україна, стверджує Зеленський, проте як він планує відновити територіальну цілісність України та повернути анексований півострів поки невідомо.

Іншим аспектом запоруки безпеки і оборони України Зеленський визначає приналежність України до безпекових об’єднань, зокрема НАТО. Втім, незважаючи на конституційне закріплення руху держави в напрямку Північного альянсу, обраний президент планує винесення цього питання на загальнонаціональний референдум.

Поки референдум не відбувся, Зеленський обіцяє працювати над тим, щоб забезпечити зарплату військовослужбовців "на рівні натівських стандартів". І загалом, у плани президента входить зробити армію престижною професійною службою. Армійська підготовка буде спрямована на те, щоб і після служби військовослужбовці могли застосувати свої навички в реальному секторі економіки.

За час каденції Зеленського має відбутися обіцяна ним реформа СБУ. Служба буде позбавлена повноважень розслідувати економічні злочини, а відтак втратить можливості здійснювати тиск на бізнес.

Обличчя країни на міжнародній сцені

Про зовнішню політику Володимир Зеленський у своїй програмі не сказав нічого, окрім взаємодії з країнами-підписантами Будапештського меморандуму і партнерами з ЄС в частині припинення війни і повернення окупованих територій. Так, Російська Федерація – держава агресор, яка повинна відшкодувати Україні завдані збитки, запевняв Зеленський-кандидат. Тому, будемо сподіватись, що ця позиція залишиться однозначною і в час каденції Зеленського-президента.

На наше уточнення, передвиборчий штаб Зеленського відповів, що євроінтеграційний напрямок єдино правильний. У своїх публічних інтерв’ю Зеленський також означував шлях до інтеграції з ЄС, однак, як і питання членства в НАТО, членство в ЄС – це рішення громадян України і буде винесено на референдум. Втім, не варто забувати, що для здобуття членства в ЄС необхідно виконати ряд умов, а це вже не рішення народу, а послідовна і кропітка робота органів влади.

 

Зовнішня політика України під керівництвом нового президента поки не має чітких рамок, однак наскрізною темою будь-яких міжнародних перемовин буде врахування національних інтересів України. Принаймні так обіцяли у Зеленського перде виборами.

Антикорупція

 

Під керівництвом Володимира Зеленського в Україні має бути введена нульова толерантність до корупції на всіх рівнях, а антикорупційні органи мають отримати максимальну державну підтримку.

Антикорупційна політика, яку планує вести президент, передбачає, що:

-        Підозрюваний у корупції не вийде під заставу;

-        Засуджений за корупцію отримає конфіскацію майна і довічну заборону обіймати державні посади;

-        Викривач корупції перебуватиме під захистом держави та отримуватиме матеріальне заохочення.

Антикорупційні заходи, визначені у програмі Володимира Зеленського, передбачають не лише боротьбу з наслідками. Президент обіцяє забезпечити повну відкритість діяльності влади, зокрема через автоматизацію публічних процесів онлайн.

А чиновники, які залишаться, можуть розраховувати на "гарантовані гідні заробітні плати, відкриті конкурси на посади, високий соціальний статус і державне страхування".

Президентські повноваження і трішки більше

Ведення бізнесу.  На порядку денному новообраного президента запровадження нульової декларації для бізнесу. "Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи".

Президент гарантує, що відбудеться детінізація економіки, буде забезпечена свобода конкуренції, розвиток внутрішнього виробництва та буде впроваджена система довгострокового недорогого кредитування.

Податок на прибуток буде замінено на податок на виведений капітал. Молоді підприємці мають отримати державну підтримку і пільгове оподаткування.

 

Земельна реформа. Розпочнеться формування прозорого ринку землі.

Енергетика. Україна повинна перейти на забезпечення своїх потреб за рахунок власних енергетичних ресурсів, ставши згодом їх експортером на європейський ринок, – переконаний Володимир Зеленський.

Інфраструктура. "Будівництво доріг за європейськими стандартами, автоматичний контроль ваги та швидкості автомобілів, відновлення аеропортів у кожному обласному центрі, підписання угоди "Відкрите небо" з ЄС, усунення монополізму на транспорті" – пріоритети нового президента.

Система охорони здоров’я. Переходимо до страхової медицини. Відтак, можемо чекати на зміни в Конституцію щодо безкоштовної медичної допомоги, оскільки в системі, яку пропонує Зеленський, базове страхування за кошт держави буде надаватись лише малозабезпеченим верствам населення.

На порядку денному нового президента оновлення лікарняної інфраструктури. В пріоритетах також популяризація здорового способу життя і обов’язковий щорічний медогляд. Очікуються також зміни у фармацевтичній галузі - ліки, які пройшли реєстрацію в країнах ЄС та США, не будуть отримувати додаткових дозволів в Україні.

 

Освіта. Як у системі охорони здоров’я, так і в системі освіти очікується оновлення інфраструктурної бази. Буде також сформована проста та легка система ліцензування та підтримки приватної освіти.

Окрім цього заплановано впровадити принцип "гроші ходять за талановитим студентом". Особливу увагу Зеленський звертає саме на обдарованих учнів, адже такі учні можуть розраховувати на отримання освітнього ваучеру для навчання у будь-якому вищому навчальному закладі. Чого чекати іншим членам освітнього процесу поки не відомо.

Пенсійна система. Перейдемо від солідарної до накопичувальної пенсійної системи. Страхові накопичення будуть переходитимуть у спадщину.

Екологія. Будуть введені європейські стандарти промислового і продовольчого виробництва, забезпечені механізмами сортування та переробка сміття, відмова від пластику, контроль за вирубкою лісів, забрудненням річок, виснаженням чорноземів пообіцяв Зеленський.

Інформаційна та мовна політика. У своїх інтерв’ю Володимир Зеленський наголошував на тому, що держава не повинна втручатись в культурне життя і роботу засобів масової інформації. Також, говорив про те, що виступає проти блокувань російських соціальних мереж. А питання мови, знову ж таки, повинен вирішувати сам народ, необхідно провести широке коло консультацій і лише тоді ухвалювати будь-які закони. Також, він переконаний, що необхідно змінити підхід до регулювання мовних квот на телебаченні та радіо.

Новообраний президент виступає проти легалізації зброї, однак за легалізацію медичної маріхуани та можливість в окремих відведених містах легалізувати проституцію та ігровий бізнес.

Ці всі питання не належать до прямих компетенцій президента, однак право законодавчої ініціативи у гаранта Конституції є, а отже і доступні можливості формувати порядок денний у цих сферах.

 

Втім, Дмитро Разумков, член команди Володимира Зеленського уже заявив, що відповідальність за ті обіцянки, які не належать до безпосередніх обов’язків президента, гарант не планує на себе брати.

Наскрізно, як у передвиборчій програмі, так і у публічних виступах, Володимир Зеленський обіцяв постійно комунікувати з народом. Тому будемо сподіватись на конструктивний діалог і якісні зміни в країні.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації