Chatham House: Україні потрібна виборча реформа

Вівторок, 20 листопада 2018, 15:34

Впливовий британський аналітичний центр наголосив, що зміна правил гри у політиці та на виборах є необхідними  для подолання корупції в Україні

Про це йдеться у новому дослідженні інституції під назвою "Чи працюють в Україні антикорупційні реформи?", який було проведено за фінансової підтримки Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні.

Chatham House у долсідженні відзначає, що починаючи з 2014 року Україна здійснила значні реформи для подолання корупції, але для рішучого прориву у державі необхідна більша відкритість політичної системи, створення умов для політичної конкуренції та розвиток надійних інститутів для підтримки верховенства права.

Серед антикорупційних успіхів України аналітики називають такі: оновлення компанії "Нафтогаз", адміністративна, банківська реформа, децентралізація, патрульна поліція, закупівлі та оподаткування.

Водночас недостатнім вважають прогрес у таких напрямках, як реформа митниці, дерегуляція, приватизація, демонополізація, реформа державного управління. Особливої критики зазнала діяльність правоохоронної системи, судів та новостворених антикорупційних структур.

У дослідженні Chatham House дає експертні рекомендації щодо боротьби з корупцією в Україні, у тому числі з політичною. Серед них аналітики виділили і виборчу реформу:

"Наступним завданням політичної реформи є повне відновлення пропорційної парламентської виборчої системи , як це передбачено Конституцією, але на цей раз з відкритими партійними списками, як це передбачено коаліційною угодою 2014 року. Проект закону про прийняття цієї мети прийнятий у першому читанні в 2017 році, але з того часу він не просунувся".

Експерти зазначають, що нинішня змішана виборча система в Україні стимулює використання субвенцій та державних коштів для піару мажоритарників в регіонах і може бути вигідна діючій владі.

"Деякі депутати, які були незалежними кандидатами під час виборчої кампанії 2014 року, пізніше приєдналися до пропрезидентської фракції для отримання бюджетних коштів на розвиток їх округів та інша підтримка", йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, що проект нового Виборчого кодексу в першому читанні було ухвалено 7 листопада минулого року. Зараз триває процес розгляду правок у комітеті.