За відкриті списки: депутати влаштували у парламенті флешмоб

Четвер, 20 вересня 2018, 17:49

Так вони нагадали президенту Петру Порошенку, який виступав у Верховній Раді, про суспільну вимогу - запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками на виборах до парламенту.

"Будь-яка здравомисляча людина розуміє, що корупція починається з Верховної Ради, - прокоментував свою появу у футболці народний депутат Сергій Лещенко, - За тими правилами, якими зараз обираються депутати, вони отримують мандат на грабунок і запускається маховик корупції. Нинішній виборчий закон це двері, якими корупціонери заходять в політику. Ключем в їх руках є мажоритарна система. Скасувавши мажоритарку ми унеможливлюємо доступ корупціонерам до влади".

 
 
 

Також депутати наголосили - після оновлення складу Центральної виборчої комісії, треба ухвалити новий Виборчий кодекс із відкритими списками.

"Я сподіваюсь, ми матимемо відкриті списки, але й матимемо політичну готовність від різних політичних партій - обирати кращих, достойних кандидатів, - наголосила народна депутатка Ганна Гопко, - Щоб з оновленим складом ЦВК, з новим Виборчим кодексом в суспільстві була можливість таки мати справжню альтернативу".

Нагадаємо, проект Виборчого кодексу було ухвалено у першому читанні 7 листопада минулого року. Зараз триває розгляд правок у комітеті.

За останніми соціологічними даними, більше 40% українців підтримують відкриті списки на виборах до парламенту.