Більше 40% українців підтримують відкриті списки, слово – за Верховною Радою – Бекешкіна

Вівторок, 4 вересня 2018, 12:27

40,8% громадян України переконані, що наступні вибори до парламенту мають відбутися за пропорційною системою з відкритими регіональними списками.  

Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду Демократичних Ініціатив разом із соціологічною групою "Рейтинг", проведеного  в серпні 2018 року в усіх областях України, окрім АРК і окупованих районів Донецької і Луганської областей. Такі дані оприлюднили сьогодні під час прес-конференції в Українському кризовому медіацентрі.

Згідно з результатами опитування, більшість виборців підтримали можливість голосувати не лише за партію, а й за окремих кандидатів зі списку партії. Таким чином, громадяни будуть визначати порядок проходження кандидатів до Верховної Ради.

"Громадяни висловили свою підтримку пропорційній виборчій системі з відкритими регіональними списками. Громадяни висловились, тепер слово має сказати Верховна Рада", – заявила директорка Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Збереження чинної змішаної виборчої системи підтримують лише 14,7% опитаних, 16,6% виступають за чисту мажоритарку і лише 5% переконані, що потрібно переходити на пропорційну систему з закритими списками, яка діяла в Україні на виборах 2006 та 2007 років.  

За 8 місяців підтримка пропорційної системи з відкритими списками зросла на 6,3%.  Аналогічне опитування проводив Центр Разумкова наприкінці 2017–го. Тоді за перехід до пропорційної системи з відкритими списками висловилися 34,5%.

Впровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками на парламентських виборах закладено в проекті Виборчого кодексу, який був ухвалений в першому читанні 7 листопада 2017 року.

На відкритті погоджувальної ради 3 вересня спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що ухвалення Виборчого кодексу в другому читанні буде одним з пріоритетних питань цієї парламентської осені.

Як відомо, 6 вересня біля Верховної Ради відбудеться масштабна акція "Ні! Виборам за законом Януковича". Понад 15 парламентських та позапарламентських політичних сил та ряд громадських організацій проведуть мітинг з вимогою ухвалення Виборчого кодексу та впровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради в жовтні 2019.