Під Радою мітингували за виборчу реформу

Четвер, 6 вересня 2018, 14:51

Під Верховною Радою відбулася акція "Ні! Виборам за законом Януковича". Громадські організації, політики та виборці виступають за ухвалення  пропорційної системи з відкритими регіональними списками на виборах до парламенту.

За оцінками організаторів під стіни парламенту прийшли близько 5 тисяч людей.

 

Основна вимога акції – невідкладний розгляд правок та ухвалення в  другому читанні проекту Виборчого кодексу (№3112–1), який передбачає відміну нинішньої змішаної виборчої системи та запровадження пропорційної з відкритими регіональними списками.

Це вже не перша акція на підтримку виборчої реформи. Під тиском громадськості, у листопаді минулого року проект нового Виборчого кодексу було ухвалено у першому читанні. Учасники мітингу сподіваються, що цієї осені правила входження до парламенту будуть нарешті змінені.

 

"Акція – це заплановане позачергове зібрання української громади, виборців, щоб нагадати, що українці не забули обіцянку депутатів змінити виборче законодавство і перейти на відкриті списки", – каже народний депутат та співавтор проекту Виборчого кодексу №3112–1 Леонід Ємець, – " Сьогодні цей закон знаходиться між першим і другим читанням. Подано дуже велику кількість правок – 4400, це найбільше за всю історію українського парламенту. Кількість такого законодавчого спаму направлена на те, щоб депутати, які потрапили до парламенту за гроші, зберегли ці корупційні механізми. Для них скасування мажоритарки і можливості купувати мандати у списках – це катастрофа"

Нагадаємо, що виборча реформа – важлива частина Коаліційної Угоди, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка Петра Порошенка, який, йдучи у президенти, наголошував: "Я маю абсолютно тверде переконання, який закон є оптимальний – це пропорційна система із відкритими списками".

До того ж, за останніми соціологічними даними, більше 40% українців підтримують відкриті списки.

"Якщо ми прагнемо до членства у ЄС, НАТО і про це говорить на кожному кроці президент, то було б логічно довіряти цій системі, – переконаний засновник та керівник громадської організації "Центр UA" Олег Рибачук, – Ми об'їхали всю країну, більше сотні обласних і районних центрів. У нас було не соціологічне опитування, а дуже грунтовні розмови з лідерами думок, представниками партій, бізнесу, журналістів, молоді. І абсолютно переважна більшість людей бачать виборчу систему саме такою."

 

Учасниками акції стали Громадський рух ЧЕСНО, Громадська організація "Всеукраїнське Об’єднання "Автомайдан"​, Громадянський рух "Хвиля", Рух "Визволення" та політичні партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода", , Європейська партія України, "Аграрна партія України", "Громадянська позиція", "Демократичний Альянс", "Народний контроль", "Народний рух України", "Національний корпус", "Об’єднання "Самопоміч", "Сила Людей", "Рух нових сил", "Українське об’єднання патріотів — УКРОП",  Українська Галицька Партія та народні депутати України.

У разі відтягування розгляду Виборчого кодексу, мітингарі налаштовуються на безстрокову акцію громадської непокори.

"Подивимося, що буде відбуватися у парламенті. Ми поставили умову до 16 жовтня почати розгляд нового Виборчого кодексу. Якщо розгляд не почнеться, то будемо переходити до більш активних дій", – заявив активіст "Автомайдану" Олексій Гриценко.