"За" чи "проти": чи підтримують у Верховній Раді виборчу реформу?

Дарина Рогачук, Надія Суха
Вівторок, 25 вересня 2018, 14:08

Минув майже рік відколи народні депутати ухвалили в першому читанні проект Виборчого кодексу (№3112–1). Документ передбачає перехід на пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками на виборах до парламенту.

Тоді це голосування назвали справжнім дивом. Адже, фактично, Верховна Рада підписала вирок корупційним схемам потрапляння до парламенту. А саме – мажоритарці, за якої округ засівають гречкою та грошима, та закритим партійним спискам, місця в яких традиційно продаються "грошовим мішкам".

Голосування парламентських фракцій за проект Виборчого кодексу (№3112–1) у 2017 році

Нині, коли новий політичний сезон у розпалі, а суспільство вчергове вийшло на вулиці з вимогою ухвалити нове виборче законодавство, настає момент, коли Рада має остаточно визначитися – бути виборчій реформі чи не бути.

Найімовірніше, проект Виборчого кодексу повторно розглядатимуть у жовтні.

Тож напередодні можливого розгляду Кодексу спецпроект "Вибори вибори" поспілкувався з людьми, які не просто знають настрої в парламенті, а й визначають їх. А саме – з головами політичних фракцій.

Ми запитали в лідерів – чи підтримують вони і їхні політичні сили впровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками на парламентських виборах 2019 року?

Щоб дістати відповіді, за кимось із нардепів довелося побігати, когось вмовити, адже зміна виборчого законодавства – тема складна і не для всіх зручна, як видно з відповіді пропрезидентської сили. Але були й ті голови фракцій, які одразу висловлювали підтримку новим виборчим правилам.

Відповіді і позиції читайте в нашому матеріалі.

 
артур герасимов, голова фракції "Блок Петра Порошенка" (135 депутатів)

"Ми зараз чекаємо, чи зможе новий Виборчий кодекс бути адаптований до потреб сучасності.

У ньому 4400 поправок не через те, що його хтось хоче завалити, а через те, що документу вже 12 років. За цей час були прийняті закони про вибори до територіальних громад, змінена система місцевих виборів дуже багато речей ухвалили відносно виборів, Україна не стоїть на місці. І ми чекаємо зараз висновків фахівців".

На питання, чи підтримують парламентарі від БПП саму ідею запровадження пропорційної системи з відкритими списками, Герасимов повторив: "Зараз ми чекаємо висновків фахівців". Яких саме – голова фракції не уточнив.

 
Максим Бурбак, голова фракції "Народний фронт" (81 депутат)

"Серед авторів Виборчого кодексу, ухваленого в першому читанні, депутати "Народного фронту". Фракція голосувала "за" в першому читанні. Тож "Народний фронт" підтримує. Новий виборчий кодекс має бути ухвалений.

Документ об‘ємний, у ньому є достатньо суперечностей і білих плям. Треба доопрацювати уважно й ухвалити. Щоб потім перед кожними виборами не вносити правки".

 
Олександр Вілкул, співголова фракції "Опозиційний блок" (43 депутати)

"Ми "за" пропорційну систему з відкритими списками. Єдині, хто не зацікавлений у цій системі, це чинна влада, яка й надалі хоче зберегти цю корупційну систему з підкупом, гречкою і тому подібним.

Ми в першому читанні голосували "за". До речі, голосами "Опозиційного блоку" цей закон пройшов. Вдруге будемо однозначно голосувати "за".

 
Олег Березюк, голова фракції "Самопоміч" (25 депутатів)

"Виборча реформа одна з  найкритичніших наших позицій. Ми вважаємо, що сьогодні, саме на цьому етапі історичного розвитку, ми зобов'язані прийняти систему з відкритими списками на пропорційній основі.

Ця система зменшує для олігархічного режиму ймовірність відтворити себе через корупційну й нищівно злоякісну мажоритарку. Водночас ця система дозволяє людям вибрати того, кого вони справді хочуть бачити в парламенті.

Фракція "Самопоміч" підтримує цей процес".

 
Олег Ляшко, голова фракції "Радикальна партія Олега Ляшка" (21 депутат)

"Ми за те, щоб був прийнятий новий Виборчий кодекс. Ми голосуватимемо за нього і наполягаємо на тому, щоб парламент його якнайшвидше розглянув.

На жаль, фракція БПП блокує прийняття цього кодексу, бо вони зацікавлені в мажоритарці, щоб купувати голоси на виборах і займатися корупцією. Для них була повна несподіванка, коли 226 депутатів проголосувало в першому читанні, і вони накидали більше 4 тисяч поправок для блокування реформи.

Вважаю, що в парламенті повинна знайтися більшість голосів, щоб поміняти виборче законодавство. Бо це і є реальна боротьба з корупцією.

Наша фракція зробить усе, щоб виборча реформа була проголосована. Більше того, минулого тижня на погоджувальній раді я чув виступи представників різних фракцій, які теж підтримують прийняття цього кодексу".

 
Сергій Соболєв, заступник голови фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" (20 депутатів)

"Наша фракція голосувала свідомо в першому читанні, ви знайдете наші голоси серед 226. Ми подали, на мій погляд, кілька дуже важливих ключових поправок, які дозволять ці недолугості виправити в проекті Виборчого кодексу і стосовно списків виборців, і стосовно можливості пересування людей у списках, і стосовно того, щоб ті, хто голосує за інші партії, не впливали на формування списків, які є. Ми подали загалом 5 ключових блоків правок.

Зараз робота йде в робочій групі, де постійно бере участь наш представник. Я думаю, що все це разом дозволяє сказати, що при виправленні цих речей це дозволить нам голосувати за такий закон".

 
Валерій Писаренко, народний депутат групи "Партія "Відродження" (24 депутати)

"Депутатська група "Партія "Відродження" була першою фракцією в парламенті, яка в цьому скликанні зареєструвала проект Виборчого кодексу (номер 3112, від 16 вересня 2015 року), і ми послідовно відстоюємо ті позиції, які ми закріпили в нашому законопроекті. Ми за те, щоб були відкриті списки".

Народні депутати групи мають свій альтернативний законопроект. Кажуть – виборчий кодекс підтримають, якщо в ньому будуть враховані їхні напрацювання:

"Ми обрали для України фінську модель, яка, ми вважаємо, є однією з найдемократичніших і найефективніших виборчих систем у Європі. До другого читання ми так само будемо наполягати, щоб ця модель була врахована. Ідеалу виборчої системи немає. Ми за нашу коротку історію України вже дуже багато разів її міняли і, я переконаний, ще змінимо і будемо покращувати".

 
Ярослав Москаленко, голова депутатської групи "Воля народу" (19 депутатів)

"Депутатська група "Воля народу" це 100% мажоритарники. Тому природно, що ми підтримуємо збереження мажоритарки. Ми не ховаємося за жодними партійними спинами, наші кроки максимально відкриті для виборців з наших округів. Це максимально чесне спілкування, наскільки дозволяють українські реалії.

Тим не менш, позиція виборців – це наш дороговказ. Зверніть увагу, що і в цьому питанні "Воля народу" дослухається до волі народу. Безумовно, ми очікуємо розгляду №3112-1 в другому читанні та не маємо критичних заперечень проти регіональних списків як таких. У той же час пам’ятаймо, що диявол криється в деталях.

Сьогодні прогнозувати, у якому вигляді ми отримаємо проект Виборчого кодексу після 4000 правок, марно. Нам потрібен закон, який дозволить у демократичний спосіб обрати нову Верховну Раду і не лише її. Якщо запропонований рецепт у другому читанні не буде відповідати нашим принципам, авансу від нашої групи у вигляді відповідного голосування не буде".

Читайте також
Олексій Ковжун: Більшість політиків вважає, що люди є тупими
За відкриті списки: депутати влаштували у парламенті флешмоб
Виборча реформа: Що чекає нас на дільницях?
Як бачимо, найбільш невизначеною є позиція Блоку Петра Порошенка. Але це не дивно, з огляду на те, що риторика президента щодо виборчої реформи останнім часом змінилася: під час прес-конференції в "Мистецькому Арсеналі" в лютому цього року він заявив: "Як обирати парламент це справа парламенту. Він має визначитись і знайти той компроміс, який дозволить набрати конституційну більшість голосів". Хоча ще у 2014 році президент обіцяв попрощатися зі змішаною системою виборів і перейти на пропорційну систему з відкритими регіональними списками.

Водночас голови парламентських фракцій на словах переважно підтримують виборчу реформу. Але заяви завжди мають підкріплюватися діями, що в парламенті трапляється не так часто, як хотілось би.

Цієї осені свою позицію парламентарі мають продемонструвати голосуванням. А спецпроект "Вибори вибори" уважно простежить, які фракції дотримуються своїх політичних обіцянок.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації