Парламентські вибори були демократичними, – міжнародні спостерігачі

Вівторок, 23 липня 2019, 11:42

"Утретє впродовж останніх чотирьох місяців в Україні відбулися вибори, які були змагальними та вартими довіри і підтвердили демократичний поступ", – повідомляється у заяві Національного Демократичного Інституту (НДІ), який спостерігав за волевиявленням на виборах до Верховної Ради.

До делегації НДІ увійшли спостерігачі з 10 країн. Очільниками місії стали екс-прем’єр-міністр Ірландії і посол ЄС в США Джон Братон, голова Центру зовнішньої політики та колишня директорка Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ Дама Одрі Гловер, колишня губернаторка штату Нью Джерсі та голова Агентства з охорони навколишнього середовища США Крістін Тодд Вітмен та директорка програми регіону Євразії НДІ Лора Джуетт.

Спостерігачі відзначили, що попри війну та дуже стислі строки, як громадянам, так і держслужбовцям, кандидатам та адміністраторам виборчого процесу вдалося організувати  волевиявлення відповідно до міжнародних стандартів. 

"Найбільш вражаючими були зміни, що відбулися серед самих українців, які послідовно демонструють своє бажання долучатися до громадського життя, контролювати своїх лідерів, а також прагнуть демократичного та європейського майбутнього" – зазначила Крістін Тодд Вітмен.

У ході спостереження за виборами в Україні, учасники делегації НДІ виробили низку рекомендацій, які можуть покращити процес майбутніх голосувань. А саме:

  • Доопрацювати Виборчий кодекс, ухвалений перед позачерговими виборами народних депутатів України;
  • Підтвердити гендерні квоти та забезпечити механізм їх реалізації до ухваленого Виборчого кодексу;
  • Полегшити голосування для ВПО, інших внутрішніх мігрантів та громадян, зареєстрованих на непідконтрольних територіях;
  • Переглянути законодавство, що регулює фінансування виборчих кампаній;
  • Забезпечити повне фінансування Суспільного мовника; та
  • Адвокатувати, щоб компанії соціальних медіа докладали більше зусиль задля обмеження негативного впливу дезінформації.