Центр UA та Рух ЧЕСНО закликають Парламент невідкладно розглянути Виборчий кодекс 3112-1 у другому читанні

Четвер, 23 травня 2019, 08:57

22 травня під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради України неодноразово згадували ранкову заяву Центру UA та Руху ЧЕСНО про неприпустимість голосування за пропорційну виборчу систему з закритими списками. Більшість виступаючих представників фракцій і груп, зокрема й депутати-мажоритарники, заявили, що готові підтримати відкриті регіональні списки, передбачені Виборчим кодексом – законопроектом № 3112-1.

Враховуючи безпрецедентну готовність парламентарів ухвалити виборчу реформу та той факт, що запровадження пропорційної системи з відкритими списками підтримує майже кожен другий мешканець України, Центр UA та Рух ЧЕСНО закликають народних депутатів невідкладно виконати передвиборчу обіцянку переважної більшості фракцій Верховної Ради восьмого скликання та положення Коаліційної угоди, під якою підписалися 302 народні депутати, – ухвалити в другому читанні Виборчий кодекс 3112-1. Розгляд цього законопроекту можна почати вже у вівторок 28 травня.

Закликаємо:

1) Комітет з питань правової політики та правосуддя – невідкладно завершити підготовку Виборчого кодексу 3112-1 до другого читання

2) Голову Верховної Ради – винести на розгляд Парламенту проект Виборчого кодексу 3112-1 вже у вівторок, 28 травня

3) Верховну Раду України – підтримати голосами та ухвалити Виборчий кодекс 3112-1

Зважаючи на те, що вікно можливостей для прийняття закону є критично обмеженим, закликаємо народних обранців виконати обіцянки, дані українському народу на Майдані та у Парламенті, та невідкладно ухвалити Виборчий кодекс, щоб наступні чергові вибори як народних депутатів, так і депутатів місцевих рад відбулися за системою з відкритими регіональними списками.