17,8% українців очікують від Зеленського виборчої реформи

Четвер, 16 травня 2019, 16:19

Про це йдеться у даних спільного соцопитування центру "Соціальний моніторинг", Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременко та Соціологічної групи "Рейтинг".

Серед очікувань, які визначили дослідники, перші три місця посідають зняття недоторканості з депутатів, суддів, президента (53,7% опитаних), прямі переговори у чотирикутнику "Україна – РФ – т.зв. ДНР – т.зв. ЛНР" для припинення вогню і повернення Донбасу (40,9% опитаних) та повернення українських військовополонених та утримуваних осіб (38,4% опитаних).

Виборча реформа, а саме – скасування мажоритарної системи до виборів у парламент і впровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками, посіла десяту сходинку серед очікувань українців від новообраного гаранта.

Натисніть, щоб збільшити
Натисніть, щоб збільшити

Опитування проводилося з 30 квітня по 10 травня 2019 року в 24-х областях  України та м. Києві. Всього опитано 3000 респондентів. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв’ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондента: 1500 з використанням паперової анкети та 1500 з використанням анкети на планшеті. Стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках і співвідношенні змінних від 0,1 : 0,9 до 0,5 : 0,5 становлять 1,10 – 1,83 відсотка.

Раніше зазначалося, що виборчу реформу підтримує понад 40% населення України. Її обіцяли і Президент, і парламент у Коаліційній угоді. Попри це, новий Виборчий кодекс досі чекає розгляду в другому читанні.