Олександр Шевченко задекларував 3 млн витрат на рекламу. А мав би – у 25 разів більше

Середа, 24 квітня 2019, 12:52

Народний депутат, екс-кандидат на посаду Президента України Олександр Шевченко задекларував 3,2 мільйона гривень витрат на рекламу, хоча мав би – значно більше. Інформацію про видатки на рекламу зазначено в його річній декларації за 2018 рік.

Громадський рух ЧЕСНО на підставі результатів моніторингу телереклами та даних про її вартість підрахував, що протягом минулого року центральні телеканали показали понад 4200 роликів на підтримку Олександра Шевченка.

Комерційна вартість такого обсягу реклами, згідно з розцінками телеканалів, 2018 року мала б сягати щонайменше 85 мільйонів гривень.

Партія "УКРОП", від якої висувався Шевченко на виборах, торік не витрачала коштів на телерекламу, тож, хто за неї сплачував, не відомо.

Готуючись до президентських виборів, Олександр Шевченко використовував не лише телевізійну, а й зовнішню рекламу, рекламу в соцмережах, ґуґл-рекламу, а також систематично брав участь в ефірах регіональних телеканалів. Тому, найімовірніше, загальна вартість його кампанії 2018 року була ще вищою.

Один з різновидів зовнішньої реклами Олександра Шевченка. Місто Яремче Івано-Франківської області, квітень 2018 року.
Один з різновидів зовнішньої реклами Олександра Шевченка. Місто Яремче Івано-Франківської області, квітень 2018 року.
Один з різновидів реклами в Інтернеті, травень 2018 року.
Один з різновидів реклами в Інтернеті, травень 2018 року.

Отож, не відомо, хто сплачував за всю цю рекламу, скільки вона коштувала й, головне, яке походження мали ці кошти. Якщо ані партія "УКРОП", ані сам кандидат зі своїх офіційних заощаджень не покривали видатків на рекламну кампанію, то вона оплачувалася з інших джерел. У такому разі це свідчить про приховані витрати Олександра Шевченка або ж "УКРОПу". Утім, оскільки рекламу було дистанційовано від бренду партії, то питання передовсім до того, кого рекламували.

Рух ЧЕСНО звернувся до Олександра Шевченка з проханням пояснити походження коштів на ці витрати, однак відповіді не отримав. Його прес-служба проігнорувала наш запит. Відповіді з офіційної електронної пошти, зазначеної на сайті політика, також не надійшло.

Нагадаємо, за офіційними даними, виборчий фонд кандидата в Президенти Олександра Шевченка становив 68,2 мільйона гривень. Відтак він увійшов до ТОП-10 за обсягами витрат на передвиборчу кампанію.

А проте, під час першого туру виборів Олександр Шевченко одержав 0,57% голосів виборців (107 тисяч), посівши 11-те місце з-поміж 39 кандидатів. Його випередив на одну сходинку Юрій Тимошенко, виборчий фонд котрого був лише 69 тисяч гривень.

Нагадаємо, кандидат на посаду Президента України Олександр Шевченко після оголошення результатів екзит-полу першого туру виборів висловив підтримку Володимиру Зеленському.