"Мажоритарка – джерело політичної корупції": хто з кандидатів обіцяє українцям виборчу реформу

Понеділок, 4 березня 2019, 15:41
Україна Молода

Поки Верховна Рада понад рік не може розглянути проект Виборчого кодексу в другому читанні, виборчу реформу взяв на озброєння кожен четвертий кандидат на посаду Президента України. Цьому сприяє суспільний запит: більш ніж 40% українців переконані, що наступні вибори до парламенту повинні відбутися за пропорційною системою з відкритими списками.

Рух ЧЕСНО проаналізував програми кандидатів та з'ясував, хто з них обіцяє покласти край закритим спискам і мажоритарним округам.

Дев'ятеро з 42 кандидатів прямо виступають за ліквідацію мажоритарки та запровадження на парламентських виборах відкритих списків. Наприклад, таку обіцянку можна знайти у програмах Віталія Скоцика, нардепів-мажоритарників Сергія Тарути й Олександра Шевченка. Володимир Зеленський вважає, що відкриті списки необхідно запровадити на виборах не лише до парламенту, а й до місцевих рад.

Олександр Мороз і Валентин Наливайченко пропонують не тільки перейти на відкриті списки, а й змінити прохідний бар'єр до ВРУ для партій. Якщо Наливайченко обіцяє знизити бар'єр з 5% до 3%, то Мороз хоче взагалі його скасувати.

Руслан Кошулинський та мажоритарник Юрій Дерев’янко, який посідає друге місце в рейтингу найзаможніших кандидатів, обіцяють разом із запровадженням відкритих списків обмежити передвиборчу агітацію. Так, Дерев’янко вважає за необхідне заборонити телевізійну й зовнішню політичну рекламу, а Кошулинський – платну рекламу в ЗМІ за три місяці до початку та впродовж усієї виборчої кампанії.

Мажоритарник Віталій Купрій пропонує ухвалити новий Виборчий кодекс, який, окрім відкритих списків, забезпечить "швидкий підрахунок голосів за допомогою електронних засобів".

Деякі кандидати у своїх програмах не кажуть прямо про запровадження відкритих списків, однак визнають необхідність у виборчій реформі. Так, Анатолій Гриценко вважає, що "нова виборча система й заборона мільярдної політреклами на телеканалах відкриють шлях у владу чесним професіоналам". Олександр Данилюк зазначає, що "збереження мажоритарної складової виборчої системи відкриває для ворожих агентів впливу колосальні можливості для виграшу шляхом використання підкупу та фальсифікацій". Віктор Кривенко обіцяє ліквідувати мажоритарку "як джерело політичної корупції".

Якщо ви не знаєте, що таке мажоритарка, перегляньте це відео.

А от Роман Безсмертний, навпаки, виборчу реформу вбачає в переході на мажоритарну систему абсолютної більшості (з голосуванням у два тури). На його думку, кандидатів у нардепи в округах повинні висувати лише місцеві осередки партій.

До речі, мажоритарка абсолютної більшості діяла на парламентських виборах 1994 року. Вибори в окрузі вважалися такими, що відбулися, за умови явки щонайменше 50% виборців. Для перемоги кандидату потрібно було набрати понад 50% голосів, а інакше оголошували другий тур з двома кандидатами, при цьому залишалася вимога здобути більш ніж половину голосів. У результаті довибори нардепів відбувалися впродовж усієї каденції ВРУ II скликання, а деякі округи так і залишалися без свого представника в парламенті аж до загальноукраїнських виборів 1998 року.

Читайте також: Виборча реформа: що чекає на нас на дільницях?

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець може не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Також Рух ЧЕСНО проаналізував, чому на президентських виборах-2019 балотується рекордна за роки незалежності України кількість кандидатів.