Домашня робота для виборців: "Центр UA" проаналізували обіцянки топ–10 кандидатів

Понеділок, 25 березня 2019, 17:29

Аналітики розклали по поличках передвиборчі програми кандидатів у президенти. Сьогодні аналітики громадської організації "Центр UA" презентували результати дослідження програмних обіцянок у тих сферах, на які майбутній президент матиме реальний вплив. Зокрема, йдеться про національну безпеку та оборону, зовнішньополітичну діяльність, розподіл владних повноважень, права людини та внутрішню політику.

До аналізу потрапили програми першої десятки кандидатів: Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Ігор Смешко, Руслан Кошулинський, Олег Ляшко. Їх обрали, спираючись на дані соціологічних досліджень.

"В аналітиках відображені позиції кандидатів у тих сферах політики, вплив на які безпосередньо належить до повноважень президента. Позиції кандидатів ми взяли з передвиборчих програм кандидатів, опублікованих на сайті Центральної виборчої комісії, а також з уточнень, наданих штабами кандидатів," – стверджує керівниця ГО "Центр UA" Марія Левонова.

Для того, щоб вдумливо прочитати всі програми десяти найпопулярніших кандидатів у президенти потрібно витратити щонайменше 3 години. Тому громадські активісти фактично зробили домашню роботу за виборців.

"Ми провели більше 350-ти публічних подій, так званих публічних консультацій в регіонах. Мета була – з’ясувати, що заважає Україні робити зміни незворотніми. Тема програм звучала практично на кожній зустрічі. Люди хотіли бачити конкретику в програмах. Ми розуміємо, що не змінимо еліти. Але щоб щось змінилося потрібно змусити політиків ставитися до програм відповідальніше. Ми пішли на зустріч виборцям", – зауважив під час презентації голова ГО "Центр UA" Олег Рибачук.

З аналізу програм видно, що здебільшого кандидати обмежилися обережною позицією щодо деокупації Криму та Донбасу. Дехто обмежився загальними фразами, дехто пропонує більш конкретні шляхи – залучення інших країн до переговорного процесу та миротворчих місій.

 
 

По-різному бачать кандидати і зовнішньополітичний курс України. П’ятеро кандидатів  підтримали європейський курс України, ще у п’ ятьох позиція по цьому напрямку відсутня. Також більшість підтримала членство в НАТО, натомість двоє політиків обіцяють забезпечити позаблоковий статус України, що суперечить Конституції.

 
 

"Українці вже давно мають перейти від сліпого вибору облич та рекламних гасел до  раціонального та усвідомленого вибору тих політиків, які гарантуватимуть громадянам виконання своїх програмних обіцянок. Сподіваємось наша аналітика допоможе  українським виборцям не потонути в морі пустопорожніх заяв, обіцянок, які не стосуються повноважень та просто красивих слів. У такому випадку ми зможемо створити умови, за яких можна вимагати від влади підзвітності", — наголосив Андрій Андрушків.