ЦВК помилково зареєструвала довірену особу кандидата в анексованому Криму

Четвер, 21 березня 2019, 17:24
Фото з сайту: konkurent.in.ua

Кандидатка на посаду Президента України, самовисуванка, фігурантка антикорупційних розслідувань Ольга Богомолець має офіційно зареєстровану довірену особу в Севастополі, що нині анексований Російською Федерацією, хоча округи у Криму не створювали. Відповідна інформація відображена на сайті Центральної виборчої комісії. Як з'ясував Рух ЧЕСНО, це наслідок помилки тих, хто подавав документи, та самої ЦВК.

Як свідчить сайт Центрвиборчкому, Богомолець – єдина з усіх кандидатів, хто має довірену особу на Кримському півострові. Її інтереси в окрузі №224 у Севастополі представляє Олена Євстігнеєва.

 

Як і Богомолець, Євстігнеєва має медичну освіту. За даними порталу Clarity Project, вона входить до правління громадської спілки "Об'єднання організацій медичних працівників України". У 2011-2015 роках була заступницею голови Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я. Під час Революції Гідності в Києві була медиком-волонтером.

Також Євстігнеєва є очільницею Асоціації фахівців з формування здорового способу життя та громадянської платформи "Україна 80 плюс", членкинею правління Світової федерації українських лікарських товариств, заступницею голови правління благодійного фонду "Третє тисячоліття".

У коментарі Руху ЧЕСНО Євстігнеєва пояснила, що її зареєстрували довіреною особою Богомолець в окупованому місті помилково. За її словами, першої помилки припустились у штабі кандидатки.

"Хлопці неправильно вказали мені номер виборчого округу, тому й вийшло таке", – зазначила Євстігнеєва.

Як розповіла жінка, спочатку була ідея, що вона могла б працювати довіреною особою в севастопольському окрузі, фактично перебуваючи в Херсоні.

"Коли ми говорили про Севастополь, то думали, що ці люди [жителі анексованого Криму – прим. ЧЕСНО] будуть голосувати в Херсоні – були ж такі розмови. Тому я думала, що з цими людьми попрацювала б у Херсоні, якщо там є громади севастопольські", – пояснила Євстігнеєва.

Проте 13 лютого, після того, як команда Богомолець подала до ЦВК заяву щодо реєстрації довірених осіб, комісія ухвалила формальне рішення, що у Криму та окупованих районах Донецької й Луганської областей вибори відбуватися не будуть. Водночас це не завадило Центрвиборчкому 20 лютого зареєструвати Євстігнеєву довіреною особою Богомолець у неіснуючому севастопольському окрузі №224.

Євстігнеєва каже, що написала до ЦВК заяву про цю помилку, посвідчення довіреної особи не забирала. Вона додала, що хотіла б представляти інтереси Богомолець у Києві чи іншому місті, але "вже нічого не встигла". Водночас слід зазначити, що кандидатка, наприклад, не має довірених осіб у 4 з 13 округів у столиці та 8 з 9 – на Київщині.

Рух ЧЕСНО звернувся до ЦВК, аби з'ясувати, чому комісія зареєструвала довірену особу в неіснуючому окрузі. Проте речник Центрвиборчкому Костянтин Хівренко телефоном повідомив, що не в курсі цієї ситуації, та порадив надіслати офіційний запит.

Уже виявлено факти агітації за Юлію Тимошенко довіреними особами інших кандидатів – Юрія Кармазіна (Київщина), Миколи Габера (Вінниччина), Ігоря Шевченка (Волинь). А в Чернівцях довірена особа Тимошенко відповідає за заміну членів дільничних виборчих комісій аж від дев'яти кандидатів.

Окрім того, Рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.