У Чернівцях довірена особа Тимошенко курує членів ДВК від 9 кандидатів

Вівторок, 19 березня 2019, 13:27
Фото: agropolit.com

Довірена особа кандидатки на посаду Президента від ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко у виборчому окрузі №201 у Чернівцях Наталія Коцур курує членів дільничних виборчих комісій від дев’яти кандидатів. Це випливає з протоколу засідання ОВК від 15 березня, який у своєму Facebook оприлюднив нардеп від "Блоку Петра Порошенка", керівник Секретаріату БПП Максим Саврасов.

Зокрема, Коцур поінформувала членів ОВК про те, що в разі необхідності заміни членів ДВК від Юлії Тимошенко, а також від Олександра Соловйова, Миколи Габера, Андрія Новака, Сергія Носенка, Сергія Тарути, Юрія Кармазіна, Юрія Дерев’янка та Валентина Наливайченка треба "звертатися безпосередньо до неї".

Фото: Facebook Максима Саврасова
Фото: Facebook Максима Саврасова

Журналіст Руху ЧЕСНО намагався зв'язатися з Коцур, аби з'ясувати, чи дійсно вона робила таку заяву, однак довірена особа Тимошенко слухавки не взяла. Натомість вдалося зателефонувати до ОВК №201 та поспілкуватися з членом комісії Миколою Каспруком, який був призначений за квотою кандидата-самовисуванця Володимира Петрова. Той підтвердив, що оприлюднений Саврасовим протокол є справжнім і Коцур озвучила саме ту інформацію, яка в ньому викладена.

"Це була звичайна робоча інформація", - зазначив Каспрук.

Водночас, за його словами, довірена особа Тимошенко не пояснила, який стосунок вона має до членів ДВК від інших кандидатів.

Також вдалося поспілкуватися з Миколою Томаком, який є членом ОВК від "свободівця" Руслана Кошулинського. Він не був присутнім на засіданні 15 березня, однак у коментарі Руху ЧЕСНО назвав ситуацію з Коцур "робочим моментом". Томак пояснив, що кожен член ОВК курує певні виборчі дільниці, та навів власний приклад, коли йому довелося звернутися до довіреної особи Валентина Наливайченка в окрузі №201 Ярослава Цуркана щодо заміни секретаря ДВК від цього кандидата.

"У мене на дільниці секретар відмовляється бути секретарем, бо людина хотіла бути членом комісії. Тобто мені потрібно зв'язатися із суб’єктом, щоб замінили людину. І я дзвоню безпосередньо суб’єктам, які подавали, – довіреним особам. У випадку Наливайченка це Цуркан Ярослав, і він мені допоміг у цій ситуації", – розповів Томак.

Він пояснив, що це робиться заради прискорення підготовки до виборів.

"Ми маємо все робити для того, щоб прискорити цю роботу… Ми не втручаємося в жодному разі. Ми просто зв’язуємося і своїми методами пробуємо прискорити це", – зазначив Томак.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО виявив, що єдина довірена особа Юрія Кармазіна на Київщині агітує за Юлію Тимошенко.

Інформагентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело повідомило, що найближчим часом Тимошенко може укласти меморандуми про співпрацю з низкою інших кандидатів у Президенти.

Наразі офіційно про підтримку Тимошенко на виборах заявив лише кандидат від партії "Основа" Сергій Тарута, який до цього вклав у свою політичну рекламу щонайменше 150 мільйонів гривень.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував, чому на президентських виборах 2019 року балотується рекордна за роки незалежності України кількість кандидатів, значна частина яких має ознаки технічних та може підсилювати реальних кандидатів членами ОВК і ДВК та довіреними особами.

Окрім того, Рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.