Як "Наші" зібрали з екс-регіоналів понад 10 мільйонів гривень

Четвер, 14 березня 2019, 12:57

Протягом чотирьох місяців після перереєстрації в Харкові та зміни назви на "Наші" партія зібрала 10,3 мільйона гривень. Гроші переказували бізнесмени, колишні помічники нардепів від "Партії регіонів", ФОПи з Києва, Харкова й Одеси. Для порівняння: колеги з партій "За життя" та "Опозиційний блок" назбирали лише 1,2 млн і 13 тис. грн відповідно.

Майже всі одержані кошти "Наші" одразу вклали в зовнішню рекламу. На білбордах здебільшого красувався лідер партії й донедавна кандидат у Президенти Євгеній Мураєв. Ані він, ані прес-служба партії не коментують, як інформували спонсорів про створення партії. Так само мовчать про те, чому об'єдналися з Олександром Вілкулом на президентських виборах і чи не шкода їм витрачених на рекламу партії та кандидата Мураєва грошей.

Як "Наші" забрали "Перемогу" до Харкова

За даними порталу YouControl, "Наші" – це вже третя назва партії "Перемога", зареєстрованої в лютому 2015 року в Києві. Першим її офісом була непримітна одноповерхова будівля на вулиці Василя Дончука на Солом'янці.

За 9 місяців партія змінила свою назву на "Силу народу", а адресу – на проспект Перемоги, 16, через дорогу від Центрального палацу урочистих подій у столиці.

 

Увесь цей час партію очолював зареєстрований на Троєщині Сергій Дубенко, котрий водночас керував ще кількома компаніями, сферами діяльності яких були ювелірна справа, ресторанний бізнес, торгівля та прибирання.

Прокоментувати, як створював, навіщо перейменовував і передавав партію в інші руки, Дубенко відмовився:

"Мне сейчас некогда разговаривать на эту тему. Задавайте эти вопросы уже в Харьков все. Там на все, я думаю, ответят".

2 серпня 2018 року партію перереєстрували в Харкові, назвавши на 50 днів "Українським форматом". А 21 вересня "Український формат" став партією "Наші".

За оренду приміщення для партійного з'їзду перед останнім перейменуванням, судячи зі спонсорських внесків у фінансовому звіті партії, платив нардеп, екс-кандидат у Президенти Євгеній Мураєв. Оренда разом з послугами нотаріуса та держреєстраторів коштувала мільйонеру 21 886 грн.

У Харкові очільником партії є киянин Дмитро Заборін. Його громадські й бізнесові інтереси теж небанальні. Окрім партії та припартійної громадської організації, він також керує ГО "Центр прикладної політології" й поховальною фірмою в Донецьку.

Незрозуміла жертва повернення Медведчука на ТБ

Наприкінці вересня 2018 року Мураєв вийшов з партії "За життя". Сталося це після того, як її співлідер Вадим Рабінович став публічно симпатизувати проросійському політику Вікторові Медведчуку.

У жовтні 2018-го Мураєв за обставин, які не коментує, передав телеканал "NewsOne" в управління нардепу від "Опозиційного блоку" Тарасові Козаку, котрому на той час уже належав схожий за наповненням канал "112 Україна". Козака теж пов'язують з Медведчуком.

Отже, паралельно з переданням медіа-активів "NewsOne" в Мураєва з'явилася власна партія.

Канал і партія подібні

Називати партії, як медіапроекти, властиво Мураєву. Передостання назва партії "Український формат" є ідентичною з назвою ток-шоу на телеканалі "NewsOne".

Коли "NewsOne" передали Козаку, батько Мураєва купив телеканал "Максі-ТВ" і перейменував його, подібно до синової партії, на "Наш".

Запуск зовнішньої реклами партії, логотип якої такий схожий на емблему телеканалу Мураєва-старшого, стався ще до зміни назви на "Наші". Перейменування відбулося 21 вересня 2018 року, а витрати на зовнішню рекламу партії, згідно з фінансовим звітом, почалися 17 вересня.

 

Від вересня до грудня минулого року на зовнішню рекламу нової партії витратили 10,2 мільйона гривень. Масово білборди почали з'являтися на початку жовтня, і на них завжди фігурував Євгеній Мураєв. Паралельно була реклама телеканалу "Наш", яка не принесла йому значної популярності.

Канал по суті є головним постачальником контенту для партійного YouTube-каналу та сторінки у Facebook.

 

Приклади реклами партії "Наші" за 2018 рік

Також у видатках партії "Наші" впадає в око відсутність витрат на виготовлення відео та рекламу на телебаченні, адже її відео є досить якісним.


Де "Наші" беруть гроші?

Внески на партійний рахунок почали надходити трохи більш ніж за місяць після того, як партію перереєстрували в Харкові. Хоча не зрозуміло, як донори дізналися, куди саме переказувати кошти. Реквізити банківських рахунків партії є лише в річному фінзвіті на сайті НАЗК.

Гроші надходили на рахунок хвилями, але затримувалися там щонайбільше два тижні. "Наші" не робили запасів, а витрачали кошти, як витрачається бюджет на реалізацію проекту: є потреба, знайшлися гроші, спрямували їх на забезпечення потреби. Нова потреба – алгоритм повторюється.

 

Складається враження, що партія "Наші" з'явилася з уже готовою базою спонсорів. Адже не кожна щойно створена партія може так легко витрачати великі суми без певності в тому, що обов'язково будуть гроші на нові видатки.

У фінансовому звіті партії за 2018 рік помітно три локації, звідки партії "Наші" переказували кошти. Це Київ, Харків та Одеса майже в рівних пропорціях. Характерно, що левова частка донорів у всіх трьох містах працює з нерухомістю.

Протягом 4 місяців донорів було 46. На одного донора припадає в середньому по 180,4 тисячі гривень. Де партія, яка нещодавно виникла, знайшла таких заможних жертводавців?

 

Дев'ять донорів мають прямий чи опосередкований стосунок до "Партії регіонів": хтось був помічником народного депутата, дехто – довіреною особою на виборах, працював у партії чи мав з регіоналами бізнес.

Велика частина донорів – бізнесмени у сфері нерухомості.

Ані партія у відповідь на офіційний запит Руху ЧЕСНО, ані сам Мураєв телефоном, через Facebook та офіційну електронну пошту не відповідають на запитання, поставлені їм стосовно фінансування партії.

Громадський рух ЧЕСНО з 2016 року аналізує фінанси політичних партій. Нещодавно вийшли публікації про надходження й видатки "Батьківщини", "Народного фронту", "Опозиційного блоку" "Самопомочі", "Солідарності", "Радикальної партії", "Громадянської позиції", "УКРОПу", "ДемАльянсу" та інших.

Детальніше про внески та видатки партій можна дізнатися з допомогою інструменту Руху ЧЕСНО "Золото партій".