Понад півмільярда на рекламу: хто та скільки витратив до старту президентської кампанії

Вівторок, 12 березня 2019, 16:20

Політики протягом 2018 року витратили на телерекламу більш ніж 647 мільйонів гривень. Із них близько 568 мільйонів – вартість транслювання політичної реклами за участю або на замовлення кандидатів у Президенти. Більшість цих видатків не потрапила до офіційної звітності політичних партій, а отже, походження коштів, якими оплачувалася реклама, є невідомим.

Рух ЧЕСНО проаналізував обсяги й вартість політичної реклами минулого року.

Підготовка до виборів почалася значно раніше за офіційний старт передвиборчої кампанії. Про це свідчить динаміка збільшення кількості політичної реклами 15 кандидатів у Президенти протягом 2018 року. Найбільше реклами на телеканалах було влітку та наприкінці минулого року.

 

Лідерами за кількістю реклами 2018 року з-поміж майбутніх учасників президентських перегонів стали Петро Порошенко та Олександр Шевченко. Ролики з кожним із цих кандидатів з'являлися в ефірах понад 4 тис. разів. До трійки лідерів потрапила й Юлія Тимошенко з більш ніж 2,5 тис. показів.

Ці самі кандидати є лідерами й за обсягом витрат на політичну рекламу. Сукупна вартість реклами Порошенка, Шевченка та Тимошенко становила 68% загальної суми видатків на рекламу на ТБ усіх кандидатів.

Найбільше витратив чинний Президент – 174,9 мільйона гривень, це третина загальної вартості телереклами всіх кандидатів. За повідомленням Адміністрації Президента, Порошенко оплачував цю рекламу з власної кишені й видатки на неї будуть відображені в його річній декларації, яку він оприлюднить, найімовірніше, перед другим туром президентських виборів.

Окрім Порошенка, поріг у 100 мільйонів на рекламу подолала Юлія Тимошенко. За даними моніторингу, її реклама мала б коштувати 126,8 мільйона гривень. Ця сума є близькою до зазначеної в річному звіті партії "Батьківщина" – 120 мільйонів гривень на розміщення телереклами 2018 року.

Олександр Шевченко витратив на телерекламу орієнтовно 86,4 мільйона гривень. Оскільки партія не платила за просування майбутнього кандидата, у звітах "УКРОПу" відсутня інформація про видатки на телерекламу з Шевченком та про походження цих коштів. Згідно з річним звітом, партія витратила на розміщення реклами на ТБ лише 39,8 тисячі гривень.

У п'ятірці лідерів опинилися також Сергій Тарута (64,4 млн грн) та Олег Ляшко (46,7 млн грн). Видатки на телерекламу за 2018 рік, відображені у фінансових звітах їхніх партій, є меншими за підраховані за результатами моніторингу суми: "Основа" звітувала про 38,5 млн грн, "Радикальна партія" – про 36,9 млн грн.

З-поміж кандидатів, котрі з'являлись у рекламних роликах 2018 року, найменше витратили "свободівець" Руслан Кошулинський (близько 820 тис. грн) і самовисуванець Віталій Купрій (189 тис. грн).

Формально, згідно з чинним законодавством, реклама потенційних кандидатів у Президенти 2018 року не є дочасною агітацією. Адже закон "Про вибори Президента України" взагалі не містить такого поняття. Водночас зазначені ролики є політичною рекламою, яка може вплинути на виборців, а отже, така практика порушує міжнародні стандарти проведення виборів і суперечить ЗУ "Про вибори Президента України" (ст. 57). Нагадаємо, що, відповідно до закону, кандидати можуть розпочинати агітацію лише з наступного дня після реєстрації їх Центральною виборчою комісією (ЦВК) та платити за неї зобов'язані виключно зі спеціального виборчого рахунку.

Політична реклама потенційних кандидатів, яка з'являється до їхньої реєстрації в ЦВК, не підпадає під законодавчі обмеження щодо агітації. Це означає, що політики фактично можуть не звітувати про походження коштів на фінансування такої реклами.