У Черкасах торговець хлором керує двійником партії Гриценка

Вівторок, 26 лютого 2019, 16:17

У листопаді 2018 року партію "За рідне місто" перейменували на "Громадську позицію". Це виявив Рух ЧЕСНО під час опрацювання фінансових звітів "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка.

Як свідчать дані порталу YouControl, партія "Громадська позиція" з’явилася 13 листопада 2018 року. Це друга зміна назви партії. Від 28 квітня 2017-го вона називалася "За рідне місто". А рік до того, від 30 квітня 2016 року, мала назву "Союз українських демократів".

 

Витяг з досьє партії на порталі YouControl

 

Витяг з досьє партії на порталі YouControl

Очолює партію з 2017 року Олександр Осташов. Він є засновником ТОВ "Хлор Плюс". Адреса "Громадської позиції" збігається з адресою Осташова в установчих документах підприємства.

Раніше Осташов був фізичною особою – підприємцем. Але його телефонний номер, зазначений у держреєстрі, не обслуговується.

За телефоном партії, наведеним у державному реєстрі, на дзвінки теж ніхто не відповідає.

За даними ЦВК, Осташов, окрім керування партією, ніколи раніше не брав участі в загальноукраїнських виборчих заходах.

"На парламентські вибори початок кампанії планується через півроку. Тому зараз рано про це казати (про загрозу відтягування голосів "Громадянської позиції" – авт.). А на президентських виборах ризиків немає, оскільки цією партією не було висунуто жодного кандидата й на сьогодні вже реєстрація завершилася… Законом забороняється ідентичність назви, що полягає виключно в разі, якщо дублюється повністю назва. Якщо в нас "Громадянська позиція", а там "Громадська позиція" – це вже є не тотожність. Тому підстав для скасування державної реєстрації немає", – коментує юрист команди Гриценка Ярослав Кубрак.

Створення партій зі схожими назвами – не новина для української політичної системи, у якій формально існують близько 300 партій.

У Єдиному реєстрі громадських формувань є щонайменше 24 групи партій з майже ідентичними назвами.

Наприклад, зараз діють дві партії з іменем екс-президента Грузії, колишнього голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі, два "Народні рухи", три "Опозиційні блоки" тощо.

 
 
 

Раніше Рух ЧЕСНО з'ясував, що Анатолій Гриценко, крім партії "Громадянська позиція", заснував ще й однойменну громадську організацію. Як повідомили в прес-службі партії, ГО частково оплачувала тури Гриценка регіонами в передвиборчий період.