Тимошенко у 2003 році разом із Симоненком боролася з грантами

Понеділок, 11 лютого 2019, 14:57

Юлія Тимошенко у 2003 році хотіла створити ТСК, яка б розслідувала втручання іноземних організацій у вибори. Про це йдеться у статті спецпроекту "Вибори вибори" "Чим запам’яталась Юлія Тимошенко як народний депутат?"

Тимошенко разом із кількома іншими депутатами, серед яких були лідер Комуністичної партії Петро Симоненко та колишній прем’єр-міністр Валерій Пустовойтенко, зареєстрували постанову №1376-IV. У ній вони наполягали на створенні тимчасової комісії, яка мала встановлювати факти закордонного втручання в українські вибори через організації, що фінансуються на гранти. Цікаво, що сама Тимошенко за постанову не голосувала, але до складу ТСК увійшов її соратник Олександр Турчинов.

 

"У зв’язку з поширенням у засобах масової інформації заяв про те, що  фінансування недержавних організацій, які існують на ґранти, досягає масштабів, адекватних прямому втручанню у внутрішні справи України, постала необхідність вивчення діяльності тих суб’єктів впливу на політичні виборчі процеси, що фінансуються за рахунок закордонних спонсорів" – стверджували ініціатори законопроекту у пояснювальній записці .

Прокоментувати постанову сама Юлія Тимошенко зараз не має можливості. "Ми в турі знаходимося. Працюємо за програмою. Якщо ви дивитеся наш сайт, то побачите, що ми зараз на Львівщині. Пізніше. Або треба було раніше про це просити", – пояснює прес–секретар депутатки Марина Сорока.

Ми додатково надіслали Юлії Володимирівні питання і додамо їх, як тільки отримаємо відповідь.

Засновник "Центру політико–правових реформ" (одна з перших громадських організацій, яка отримувала грантову допомогу)  Ігор Коліушко деталей ухвалення такої постанови не пам’ятає, але вважає, що це пов’язано зі спробою впливати на вибори 2004–го року.

"Я думаю, що ця ініціатива була пов’язана з підготовкою до виборчих кампаній. Це ж було напередодні виборів 2004–го року. Тоді Медведчук був дуже впливовий, очолював адміністрацію президента, і він, власне, там всякі ініціативи запускав щодо підготовки до виборів", – коментує Коліушко.

Разом із тим, експерт переконаний – грантові організації не несли в той час загрози для українських виборів.

"Я не думаю, що в нас колись були реальні втручання у виборчу кампанію організацій, які отримують гранти. Тому що гранти – це надто мізерні гроші для того, щоб за їх рахунок втрутитися серйозно у виборчу кампанію на фоні  того, що виділяють наші організації, на фоні того, що виділяє Росія. По–друге, гранти ж дуже прозорі, там відкрита звітність – на що даються та як витрачені".