Наступні парламентські вибори мають відбутися за новим законом – група “Перше грудня”

Понеділок, 17 грудня 2018, 14:15

Вибори до парламенту в 2019 році, проведені за старими правилами, можуть відкинути країну назад. Про це йдеться у зверненні  ініціативної групи "Перше грудня". До групи входять В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Громадські діячі вважають, що чинна виборча система сприяє підкупу виборців та посиленню адміністративного ресурсу в руках можновладців:

"Мажоритарна складова за вітчизняною моделлю й закриті списки залишають простір для тріумфу олігархічних грошей на округах. Немає й ефективних запобіжників щодо використання адміністративного ресурсу та маніпуляцій голосами виборців. А покладатися лише на добру волю управлінської вертикалі – нерозумно й ненадійно", – зазначають підписанти.

Представники ініціативи зауважують, що виборцям належать публічно контролювати виконання кожного пункту Коаліційної угоди парламентської більшості, аби були втілені обіцяні реформи. Крім виборчої реформи, так і не відбувся перехід від олігархічного ладу до ринкової конкурентної економіки, докорінні зміни у верховенстві права та державному управлінні.  

"Для кандидатів у Президенти і партій, що хочуть увійти до складу нової Верховної Ради, маємо чітко окреслити червоні лінії, які вони не мають права переступити", – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, робоча група з опрацювання поправок до Виборчого кодексу практично завершила свою роботу, документ готовий до розгляду профільним комітетом та у сесійній залі.

За останніми соціологічними дослідженнями, більше 40% українців підтримують відкриті списки на виборах до парламенту.