Казали не просто налаштувати людей за Януковича, а що полетять голови, якщо цього не доб'ються, – екс-священик УПЦ МП

П'ятниця, 14 грудня 2018, 16:09

Вплив керівництва церкви на виборах існує, каже отець Ігор Савва із Запоріжжя, якого вигнали з Московського патріархату за проукраїнські погляди.

Про це священик розповів у інтерв`ю спецпроекту "Вибори вибори".

"Вперше мене це зачепило, коли обирали Леоніда Кучму, розповідає про політизацію УПЦ МП Ігор Савва, Почалася пильна увага єпископа до священиків, що, мовляв, треба Кучму обирати. Але на повну силу це проявилося ще в 2004 році, коли був Помаранчевий Майдан. Пам'ятаю, єпископ зібрав священиків і сказав: "Хто не доб'ється, щоб проголосували за Януковича, втратить парафію і не буде в пошані".

За словами священика, з приходом кожного нового єпископа, втручання політики у церкву було все грубшим. Один із них взагалі заявив, що спеціальні люди будуть ходити у храми і слухати, хто і про що проповідує.

Ігор Савва констатує, що політична агітація досі присутня в УПЦ МП.

"Наприклад, під час архієрейської служби, коли до нас приїхав митрополит Онуфрій, була показова картина. Зібрали всіх священиків, митрополит Онуфрій служить, заходжу у вівтар, а там стоїть Вадим Новинський, вся наша місцева аристократія.  Виходить, вони тут найголовніші – стоять просто у вівтарі, при митрополиті…", – каже священнослужитель.