У нашій церкві завжди була дуже сильна пропаганда, – екс-священик УПЦ МП

П'ятниця, 14 грудня 2018, 15:40

Отець Ігор Савва із Запоріжжя, якого за проукраїнські погляди позбавили парафії та відсторонили від служби, відверто розповів про тиск на священиків у Московському патріархаті.

"Нас одразу налаштували, що істинна церква тільки одна – у Росії, що тільки в ній можна врятуватися, а всі інші, в тій чи іншій мірі, зрадили істину", – заявив священослужитель в інтерв`ю спецпроекту "Вибори вибори".

Ігор Савва, який прослужив у УПЦ МП 24 роки, розповів пропаганду відчув майже одразу. Київський патріархат постійно називали розкольниками, нав`язували, що з його представниками не можна спілкуватися. З початком війни, розпалювання ворожнечі сягнуло апогею:

"Священики починають розповідати, що у нас будуть відбирати храми. А ця тема в МП давно вже мусується, мовляв, ми у ворожому оточенні, люди нас ненавидять і треба протистояти, захищатися. А від кого захищатися? Один, наприклад, говорить: "Треба створити загони, щоб вартувати при храмах і відбити атаку "бандерівців". А інший взагалі в раж увійшов: "Треба подзвонити в "ДНР", щоб прислали нам підмогу!". Ну, як бути присутнім на таких зборах?", – говорить Ігор Савва.

За словами отця, у Московському патріархаті існує жорстка вертикаль влади, якій священики безпосередньо підконтрольні. Ця вертикаль позбавляє церковників будь-якої ініціативи та свободи.

"Доходить до того, що ця дурна директивність існує навіть у речах, в яких священику цілком можна було б дати повну владу. Наприклад, у богослужінні, проповіді, спілкувані з вірянами… Тобто там, де має творчість проявлятися, кажуть: "Ні, роби тільки так, і все".

Через незгоду із проросійською позицією в МП, в Ігоря Савви забрали ключі та документи від храму Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії у Запоріжжі.  Наразі він разом із прихожанами облаштував невеличку церкву у офісному приміщенні і чекає на автокефалію Української Церкви.