Громадські активісти опублікували відкритого листа до Порошенка

Четвер, 13 грудня 2018, 14:25

Чотири громадські організації виступили із закликом до президента України Петра Порошенка нарешті провести виборчу реформу.

Першими підписантами звернення стали ГО "Центр UA", Центр протидії корупції, ГО "ВО "Автомайдан" та Центр політико-правових реформ.

Активісти наголошують, що існуюча гібридна мажоритарно-пропорційна система відкриє для кремлівських агресорів можливості для втручання в Українські вибори та для проросійського реваншу.

Лист є відкритим для підписання та публікацій від імені усіх охочих.

Геть від Москви?

Відкритий лист до Президента України

Днями у Львові відбулося святкування 150-річчя Товариства Просвіта.

Важко переоцінити його значення для становлення української нації та держави. В 19 столітті львівські українофіли з Просвіти були одними з перших, хто обґрунтував існування української нації та необхідність існування української держави.

150 років потому на вас лежить відповідальність за збереження нації та держави від ворога, який вже понад 300 років робить все, щоб розчинити Україну в собі.

На урочистостях в Львівській Опері ви сказали:

"Геть від Москви!" – це є моя пропозиція, яка внесена до Верховної Ради із закріплення курсу до ЄС та НАТО в Конституції України, як невідворотного процесу. Бо ми розуміємо, що лише членство в Європейському Союзі та НАТО незворотно й остаточно гарантує нашу незалежність від Росії.

Але, на жаль, це чітко розуміють і наші вороги. Тому вони планують реванш на президентських і парламентських виборах, щоб заблокувати наш рух до Європи. А якщо пофортунить – так ще й розвернути Україну назад.

Запобігти такому сценарію – це священний обов’язок всіх українських патріотів. Я наголошую, що я сам зроблю для цього все можливе. Але в цій боротьбі дуже розраховую на вашу підтримку, кожного з вас. Бо це не лише справа Президента, це спільна, загальноукраїнська справа. І спільна, загальноукраїнська відповідальність".

Справді, в умовах гібридної війни реванш проросійських сил чи не найбільша загроза для національної безпеки.

Завдяки хоробрості українських Воїнів та підтримці міжнародної спільноти, Російська Федерація не наважується на наземне вторгнення.

Однак, в гібридній війні і методи гібридні.  Вплив Росії на перебіг виборів турбує США, Францію, Німеччину, Великобританію та інші країни.

Але, вочевидь, не турбує Україну.

Інакше пояснити зволікання із відміною гібридної пропорційно-мажоритарної системи неможливо.

Доцільність введення воєнного стану суспільство трактує по-різному, однак ніхто не може заперечити, що під час воєнного стану пріоритетом для держави мусить стати збільшення обороноздатності країни.

Збереження гібридної виборчої системи, яка розроблялася для Леоніда Кучми та була відновлена в 2011 році за вказівкою Віктора Януковича, фактично відкриває українську політичну шахівницю для ворога, якому там не місце.

Чим же вона так вигідна Кремлю?

По-перше, на мажоритарних кампаніях фактично неможливо відслідковувати рух чорної готівки. Перевагу має той, у кого її більше.

На додачу до шаленого рейтингу проросійських партій, Москва завдяки запасам нафтодоларів зможе провести в український Парламент не менше 60-70 лояльних до неї депутатів-мажоритарників.

Деякі з них будуть у вишиванках і напам’ять цитуватимуть декалог українського націоналіста.

Це перетворить Верховну Раду на Троянського коня.

По-друге, збереження мажоритарної системи відкриває скриньку Пандори можливостей для найрізноманітніших провокаторів.

При збереженні гібридної виборчої системи, правоохоронним органам доведеться контролювати правопорядок як у великій та складній загальнонаціональній партійній системі, так і в в понад 200 малих складних системах мажоритарних округах. І якщо для національної системи центральні правоохоронні органи ще так-сяк підходять, то на мажоритарних округах за безпеку відповідатимуть максимум поліцейські районного рівня.

Численні напади на громадських активістів, що трапилися цього року, показали фактичну неспроможність поліції на місцях.

Більше того, в багатьох регіонах, таких як Херсонщина чи Одещина, можна констатувати фактичне зрощення правоохоронних органів з криміналом та проросійськими силами.

У випадку збереження мажоритарки, існує суттєвий ризик нападів на учасників виборчих перегонів у кожному українському мажоритарному окрузі.

І це буде вигідно Кремлю одночасно на двох фронтах.

З одного боку, це дестабілізуватиме ситуацію та збільшуватиме соціальну напругу та незадоволення всередині України. З іншого, це дасть Москві можливість переконувати світову спільноту в тому, що Україна це failed statе, що не може забезпечити безпеку громадян на виборах та не заслуговує на міжнародну підтримку.

Ці ризики надто високі для воюючої країни. Ми вже не кажемо про те, що чинна виборча система цементує політичну корупцію.

Ми закликаємо вас як головнокомандуючого проявити державницьку позицію та не дозволити ворогу шахрайськими гібридними методами знищити українську демократію.

Особливо, зважаючи на те, що це було вашою передвиборчою обіцянкою та частиною Коаліційною угоди, підписаною парламентською фракцією вашого імені.

Ви неодноразово на практиці показували, якщо якийсь закон вам справді потрібен, ви знаходите аргументи для переконання парламенту.

Знайдіть їх ще раз та покажіть, що ваші слова та обіцянки мають вагу.

Обирати українську владу повинен Український народ, а не криваві російські гроші.

ГО "Центр UA"

Центр протидії корупції

ГО "ВО "Автомайдан"

Центр політико-правових реформ

Цей лист є відкритим для підписання та публікацій від імені усіх охочих.