Активісти та політики зберуться на віче за виборчу реформу

Вівторок, 23 жовтня 2018, 16:32

Громадські організації та політичні сили вимагатимуть негайного ухвалення виборчої реформи. 28 жовтня вони зберуться у парку Шевченка та пройдуть колонами до Майдану Незалежності, де проведуть віче.

Учасники акції наполягатимуть на ухваленні у другому читанні проекту Виборчого кодексу (№3112–1), що передбачає проведення парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Віче за виборчу реформу – частина безстрокової кампанії за зміну виборчих правил.

У віче візьмуть участь Громадський рух ЧЕСНО (ГО Центр UA), Громадська організація "Всеукраїнське Об’єднання "Автомайдан"​, Громадська організація "ДІЯ", Громадянський рух "Хвиля", рух "Визволення" та політичні партії "Свобода", Європейська партія України", "Аграрна партія України", "Громадянська позиція", "Демократичний Альянс", "Народний контроль", "Народний рух України", "Національний корпус", "Об’єднання "Самопоміч", "Сила Людей", "Патріот", "Рух нових сил", "Українське об’єднання патріотів – УКРОП", Українська Галицька Партія.

Учасники віче наголошують – збереження чинної виборчої системи певною мірою загрожує національній безпеці України, адже в цьому випадку країна–агресор Росія зможе впливати на перебіг виборів, їх результати та, як наслідок, ситуацію в країні в цілому.

Активісти переконані, що зросте кількість нападів на громадських активістів, що дестабілізує ситуацію в Україні та виставить її на міжнародній арені як державу, не здатну захищати своїх громадян.

Крім того, на думку учасників віче, на мажоритарних виборах обертатиметься багато чорної готівки, яку щедро роздаватиме Кремль. Це загрожує приходом до парламенту проросійських сил.

Поміж іншого, виборча реформа була передвиборчою обіцянкою президента Петра Порошенка та є одним із пунктів Коаліційної угоди. Понад 40% населення України підтримують зміну виборчих правил.

У зв'язку з цим, активісти та політики вже більше року виходять на масові акції на підтримку ухвалення Виборчого кодексу. Остання акція, під час якої активісти блокували нардепам виходи з парламенту, відбулася 16 жовтня.