Активісти блокують Верховну Раду: вимагають виборчу реформу

Вівторок, 16 жовтня 2018, 12:56

З 9 ранку біля входів до комітетів Верховної Ради зібралися кілька сотень людей. Вони зупиняють народних депутатів, які йдуть на роботу і питають чи підтримують вони проект Виборчого кодексу (№3112-1), який передбачає запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками на виборах до парламенту.

Про це повідомляє журналіст спецпроекту "Вибори вибори" з місця подій.

Серед мітингувальників - активісти громадських організацій, представники політичних партій і небайдужі українці. Вони тримають плакати  з написами: "Мажоритарка – плювок в обличчя" та "Даєш виборчу реформу".

Мітингувальники заявляють, що сьогоднішня акція – це старт безстрокового громадського тиску на парламент. Їхня вимога - відмова від змішаної виборчої системи та ухвалення у другому читанні пропорційної з відкритими списками.

Як зазначає представник Громадського руху ЧЕСНО (ГО "Центр UA") та співорганізатор акції Микола Виговський, виборча реформа це питання національної безпеки. За його словами, перехід на відкриті регіональні списки є запобіжником проти посилення впливу Москви на Україну.

"Виключно партійне висування закриває можливість проводити  "незалежних" самовисуванців, які потім перебігають або торгують голосами. Вимога виставляти по мінімум 5 кандидатів у всіх областях стане неабиякою перешкодою для регіональних партій без розвиненої мережі, бо виборці просто не віддаватимуть голоси за слабкі кандидатури. Пропорційний розподіл мандатів не дає згоріти голосам за проукраїнські сили в окремих проблемних регіонах. Саме тому парламентські вибори мають відбутися за новими правилами. Закон Януковича, якщо його залишити, лише посилить вплив Путіна", – каже Виговський.

Нагадаємо, що за останніми соціологічними даними, більше 40% українців підтримують відкриті списки.

Виборча реформа – важлива частина Коаліційної Угоди, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка Петра Порошенка, який, йдучи у президенти, наголошував, що має " абсолютно тверде переконання, який закон є оптимальний – це пропорційна система із відкритими списками".