Шабунін: Треба відмовлятися від мажоритарки

Середа, 1 серпня 2018, 12:35

Мажоритарна система – це найпростіший спосіб зайти в парламент просто  скупивши голоси, вважає Голова Центру протидії корупції.

Про це він заявив в інтерв'ю спецпроекту "Вибори вибори".

У 2014 Віталій Шабунін балотувався у Верховну Раду від партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. Пішов по партійних списках, бо, на його переконання, надзвичайно складно і майже неможливо перемогти мажоритарку не маючи фінансового ресурсу, якого в нього не було і не могло бути.

"Специфіка мажоритарної роботи у тому, що ти, як депутат, більшість свого часу маєш присвячувати проблемам свого мажоритарного округу, каже Шабунін, Поле ж моєї діяльності відділене від території. Не можна ефективно займатися і своїм округом і національними питання. Тому для мене мажоритарка ні по ресурсу, ні по формату не є можливою".

Антикорупціонер вважає ключовою проблемою і те, що що виборчі злочини не караються в Україні кримінально. Адже якби кандидатів у депутати реально посадили за підкуп виборців, то небезпека від мажоритарки потенційно набагато б зменшилася.

"Але, навіть за таких умов, це гарантує якісний депутатський корпус? Ні. Бо депутат все рівно займається проблемами свого округу, а не проблемами всієї країни. Не можна підняти зарплати в одному округу. Треба створити умови, щоб економіка усієї країни піднялася і це вплине на історію з зарплатами твоїх виборців", зауважує Шабунін.