Мажоритарка привела депутатів, які представляють бізнес, а не виборців, – Європарламент

П'ятниця, 20 липня 2018, 16:00

Мажоритарна складова виборчої системи, за якою обирається половина депутатів Верховної Ради, спричиняє непропорційне формування Парламенту. Про це йдеться у результатах дослідження Європейського парламенту, де описані переваги та недоліки української виборчої системи та надані рекомендації щодо її зміни. Головні тези документу перекладені та наведені на аналітичній платформі VoxUkraine.

Наприклад, у 2014 році, блок Петра Порошенка та Народний фронт здобули значну кількість місць по одномандатних виборчих округах (69 – для Блоку Петра Порошенка та 18 – для Народного фронту). У той же час партія "Свобода" пройшла в парламент лише тому, що отримала 6 місць на одномандатних виборчих округах, не подолавши прохідний поріг у 5% з результатом 4,71%.

У Європарламенті підкреслюють, що перехід до пропорційної системи дозволить більш точно відображати виборчі вподобання виборців, які будуть голосувати за конкретного кандидата у партійному списку. Впровадження регіональних списків могло б сформувати прив’язку депутата до його територіального виборчого округу, при цьому не зосереджуючись досить вузько на географічному аспекті.

Дослідники вказують, що пропорційна виборча система може сприяти плюралізму в парламенті і забезпечить кращі шанси для нових політичних сил потрапити до влади.

У дослідженні зазначається, що Україна належить до країн, в яких найчастіше змінюється виборча система і правила гри для учасників виборчих кампаній. Ми пройшли через чотири основні реформи виборчої системи – від мажоритарної до змішаної, потім до повністю пропорційної і назад до змішаної.

Регулярні порушення на виборах в Україні свідчать про необхідність їх вдосконалення. Для того, щоб наступні вибори відбулися за новими правилами, перший крок вже зроблений – у листопаді 2017 року Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс №3112-1, який передбачає перехід на повністю пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Наразі законопроект опрацьовується в Комітеті з питань правової політики та правосуддя, і відповідно до демократичних практик, має бути прийнятим за рік до наступних виборів.