Активісти та політики мобілізуються до вересневої акції за виборчу реформу

Четвер, 12 липня 2018, 18:18

6 вересня на площі Конституції знову відбудеться акція на підтримку виборчої реформи. Подію анонсували активісти та політики в середу 11 липня.

Учасники акції вимагають від Верховної Ради України ухвалити в цілому проект нового Виборчого кодексу. Він передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками.

У вересні вимоги парламенту висунуть Громадський Рух ЧЕСНО (ГО "Центр UA") разом із "Автомайданом", представниками ВО "Свобода", "Самопоміч", "ДемАльянс", "Народний фронт", "Народний контроль", "Національний корпус", "Сила людей", "Українська Галицька партія", "Громадянська позиція", "Хвиля", "Європейська партія України", Аграрної партії України, "Народний Рух України", Руху "Визволення" та Руху Нових Сил.

Організатори обіцяють - на акцію  щонайменше 15 тисяч прихильників виборчої реформи. І наголошують - ухвалити Кодекс обіцяли і президент, і народні обранці.

"Цю реформу обіцяли всі й усім. Впровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками    важлива частина Коаліційної Угоди. Це обіцянка Президента Петра Порошенка. Це також рекомендація міжнародних партнерів України. Тому 6 вересня тисячі активістів та представників політичних партій вимагатимуть скасувати ганебний виборчий закон часів Януковича", - нагадав активіст Громадського руху ЧЕСНО Микола Виговський.  

Зараз в Україні діє змішана виборча система, за якою 50% Верховної Ради обирається з мажоритарних округів і ще 50% – за пропорційною системою із закритими партійними списками. Така система має великі корупційні ризики, пов*язані з підкупом виборців та купівлею місць у списках.

"На жаль, сьогодні нардепи не представляють інтереси українського народу через змішану виборчу систему. Як мажоритарник підкреслюю: незалежному кандидату дуже складно перемогти на мажоритарному окрузі через прямий і непрямий підкуп та адміністративний ресурс опонентів. Мажоритарка це зло, і її негайно треба скасувати", - наголосив нардеп Юрій Левченко.

"Сьогодні українці голосують за закритий список, куди запрошують 5 відомих діячів, в той час, як всі інші "прохідні" місця в списку продаються за мільйони. Тому списки вкрай важливо відкрити. Кожен депутат від голови ВРУ і голови фракції до рядових обранців має відстоювати інтереси конкретного регіону та працювати з виборцями напряму, а не купувати собі місце в прохідній частині списку", - додав нардеп Руслан Сидорович.

Нардепи проголосували за Виборчий кодекс в першому читанні 7 листопада 2017 року, а з лютого профільний комітет розглядає правки до законопроекту. Члени робочої групи щодо Виборчого кодексу заявляють, що працюватимуть і після завершення поточної парламентської сесії, аби підготувати текст Кодексу до вересня.

Нагадаємо, активісти не вперше звертаються до парламенту з вимогою ухвалити реформу.. У травні вони провели Всеукраїнську акцію "Ні! Виборам за законом Януковича" в регіонах та під Верховною Радою.