Ультиматум Верховній Раді: активісти вимагають виборчу реформу

Четвер, 17 травня 2018, 14:05

Активісти та політики висунули парламенту ультиматум. Учасники акції "Ні! Виборам за законом Януковича" передали спікеру Верховної Ради Андрієві Парубію документ, в якому закликали пришвидшити виборчу реформу.

Від імені активістів  зі спікером зустрілись Микола Виговський (Руху Чесно) та Олексій Гриценко (Автомайдан).

 

"Ми вимагаємо від Верховної Ради України та Комітету з питань правової політики та правосуддя пришвидшити процес підготовки проекту Виборчого кодексу (законопроект №3112-1) та не пізніше 21 червня розпочати його розгляд в цілому," - йдеться в документі.

У разі, якщо народні депутати проігнорують вимоги, активісти обіцяють продовжити тиск, навіть якщо доведеться блокувати роботу парламенту.

Нагадаємо, що законопроект №3112-1 у першому читанні народні депутати проголосували ще 5 листопада 2017 року. Тоді до проекту кодексу внесли 4296 правок. Натомість за півроку профільний комітет розглянув лише близько 500.

Також активісти анонсували початок збору підписів серед народних депутатів, які підтримують виборчу реформу. На їхню думку, це посилить відповідальність політиків, які стануть підписантами.

 

Всеукраїнська акція "Ні! Виборам за законом Януковича" відбулася сьогодні в Києві. На площі Конституції зібралися представники Громадського руху ЧЕСНО, руху "Визволення", політичної партії "Громадянська позиція", політичної партії "Демократичний Альянс", "Європейська партія України", політичної партії "Народний контроль", політичної партії "Національний корпус", Об'єднання "Самопоміч", ВО "Свобода", "Сила людей", Громадського руху "Хвиля" та Українська Галицька Партія.

"Ми всі розуміємо, що без зміни виборчого законодавства жодні зміни в країні не можливі. Ми просто можемо як країна не пережити ще одні вибори за законом  Януковича. Ми сьогодні будемо закликати парламент пришвидшити свою роботу і прийняти в цілому новий Виборчий кодекс та нові виборчі правила, за якими ми, громадяни, будемо визначати, хто потрапляє в політику, а не партійні боси," пояснює координатор Громадського руху ЧЕСНО Микола Виговський.

 

Учасники акції вимагають ухвалення проекту нового Виборчого кодексу. Він передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Якщо народні депутати проголосують за, то вже на наступних виборах українці обиратимуть конкретного депутата по регіону, який висуватиметься від партії.

"Для того, щоб подолати корупцію, ми маємо вичистити корупцію з єдиного законодавчого органу. Я це зробити? Прибрати мажоритарну складову можливість через гречку купувати мандати. Також треба прибрати закриті списки," додає один із авторів законопроекту, народний депутат Леонід Ємець.

 

Нагадаємо, 15 травня акція "НІ! Виборам за законом Януковича" пройшла в 22 областях України. Активісти та політики в регіонах закликали депутатів обласних рад звернутися з проектом рішення до Парламенту та вимагати невідкладного доопрацювали та ухвалення Виборчого кодексу в цілому.