Активісти вимагають виборчу реформу: у регіонах відбулася акція "Ні! Виборам за законом Януковича"

Вівторок, 15 травня 2018, 20:12

Всеукраїнська акція "Ні! Виборам за законом Януковича" відбулася в обласних центрах України. Активісти 22 областей вимагали невідкладної зміни виборчого законодавства.

Громадський рух ЧЕСНО, Громадська організація "Всеукраїнське Об'єднання "Автомайдан", Рух "Визволення", ВО Батьківщина", ВО Свобода", Громадянський рух "Хвиля", Громадянська позиція, ДемАльянс, Європейська партія України, Народний контроль, Народний Рух України, Національний корпус, Об’єднання "Самопоміч", "Сила людей", Українська Галицька партія. Також до акції долучилися представники локальних партій та громадських організацій.

Регіональну акцію також підтримали і в Брюсселі. Українські політики та громадські діячі вийшли з вимогами змінити виборче законодавство під стіни Європарламенту.

 
фото: назар зелінка

Політики та активісти вимагали від депутатів Верховної Ради ухвалення нового Виборчого кодексу (законопроект № 3112-1). Він передбачає зміну виборчої системи з мажоритарно-пропорційної на пропорційну з відкритими регіональними списками.

Введення таких виборчих правил створить внутрішньопартійну конкуренцію та зменшить ризик підкупу виборців. Якщо депутати ухвалять законопроект, на наступних виборах українці голосуватимуть за конкретного кандидата від партії в своєму регіоні. Потенційний депутат змушений буде довести свою спроможність відстоювати інтереси виборців.

Під час акції протестувальники закликали депутатів обласних рад звернутися з проектом рішення до Парламенту та вимагати невідкладного доопрацювали та ухвалення Виборчого кодексу в цілому.

Акція "Ні! Виборам за законом Януковича" відбудеться й у  Києві. 17 травня активісти та політики збиратимуться на площі Конституції.

Нагадаємо, що виборча реформа це важлива частина Коаліційної Угоди, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка Президента Петра Порошенка.