Порошенко: "Як обирати парламент - це справа парламенту"

Середа, 28 лютого 2018, 17:42

Президент не тиснутиме на Верховну Раду щодо ухвалення нового Виборчого кодексу. Про це він заявив під час прес-конференції у "Мистецькому Арсеналі".

"Як обирати парламент - це справа парламенту. Він має визначитись і знайти той компроміс, який дозволить набрати конституційну більшість голосів", - вважає гарант.

При цьому, на початку президентства позиція Порошенка щодо виборчої реформи була однозначною.

Ще у 2014 році він обіцяв попрощатися зі змішаною системою виборів і перейти на пропорційну систему з відкритими регіональними списками.

До того ж, виборча реформа була його передвиборчою обіцянкою.

"Президент демонструє дивну непослідовність.

У 2014 Петро Порошенко був твердо переконаний в необхідності переходу до пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками. Це ж задекларовано і в чинній Коаліційній угоді, підписаній президентською фракцією.

Очевидно, з наближенням виборів ключові політичні гравці втрачають об'єктивність в питанні моделі виборчої системи та починають приміряти її у відповідності до своїх передвиборчих стратегій.

Однак дуже дивно сподіватися на успіх у грі за виборчими правилами, встановленими режимом Януковича в 2011 році.

Суспільство прекрасно пам'ятає, в чиїх інтересах було прийняте те рішення.

І якщо обіцянка скасувати ганебний виборчий закон імені Януковича не буде виконана, ця пам'ять навряд чи додасть політичних дивідендів команді президента на виборах 2019 року. Як парламентських, так і президентських", – наголошує координатор Громадського руху ЧЕСНО Микола Виговський.

Нагадаємо, 7 листопада 2017 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект Виборчого кодексу №3112-1, який передбачає перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками.

Спікер Верховної Ради та один з авторів проекту Виборчого кодексу Андрій Парубій повідомив, що до документу подано рекордну кількість пропозицій народних депутатів – 4400 правок.