Мінгареллі закликав народних депутатів якнайшвидше завершити виборчу реформу

Понеділок, 15 січня 2018, 12:37

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що комплексна виборча реформа має вирішальне значення для демократичних інституцій країни.

Про це дипломат заявив у коментарі спецпроекту "Вибори вибори".

Мінгареллі нагадав, що виборча реформа є одним з основних елементів спільного Порядку денного асоціації Україна-ЄС. Він також висловив підтримку реформуванню виборчої системи як на технічному, так і на політичному рівні.

"Ми вважаємо, що Виборчий кодекс, який наразі розглядається Верховною Радою, пропонує добру основу для реформи виборчої системи країни. Ухвалення проекту кодексу в першому читанні стало дуже хорошою новиною після довготривалої затримки", – заявив дипломат.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні наголошує, що Верховна Рада має ухвалити виборчу реформу якнайшвидше:

"Я хотів би закликати всіх народних депутатів завершити роботу над цією критичною реформою та якнайшвидше ухвалити узгоджене й збалансоване виборче законодавство. Цю ключову реформу необхідно здійснити завчасно до початку важливого виборчого циклу 2019 року для забезпечення рівних умов для всіх учасників перегонів".

Мінгареллі зазначив, що, з огляду на важливість виборчої реформи, вирішальне значення має проведення парламентом прозорої дискусії, під час якої слід повністю взяти до уваги чинні рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ (Бюро з демократичних інститутів і прав людини – УП) та Венеціанської комісії.

Також дипломат вважає, що для повного забезпечення свободи і справедливості під час майбутніх парламентських виборів необхідно вирішити низку питань, серед яких – ротація 13 членів Центральної виборчої комісії, діяльність якої не може бути легітимною, доки не відбудеться ця заміна.

Як зазначалося раніше, пересічні українці підтримують проведення виборчої реформи.

Зокрема, згідно з останніми соціологічними даними Центру Разумкова, понад 34% громадян вважають пропорційну систему з відкритими списками найкращою для виборів у Верховну Раду.

За змішану виборчу систему висловилось 17,2% респондентів. За мажоритарну – лише 16,1%.

Нагадаємо, в Україні діє змішана виборча система, за якою 50% парламенту обирається за пропорційною системою з закритими списками і ще 50% – за мажоритарною системою.

Президент Петро Порошенко пообіцяв попрощатися зі змішаною системою ще під час своєї передвиборчої кампанії. В інавгураційні промові він наголошував, що має "тверде переконання, який закон є оптимальним… це пропорційна система з відкритими списками".

Те ж саме пообіцяли зробити й народні депутати в коаліційній угоді нинішнього парламенту. Але відтоді тему виборчої реформи влада поставила на кількарічну паузу.

7 листопада 2017 року під тиском громадськості та політиків Верховна Рада спромоглася дати старт виборчій реформі з другої спроби.

Зокрема, народні депутати віддали 226 голосів за проект Виборчого кодексу №3112-1, внесений Андрієм Парубієм, Олександром Черненком та Леонідом Ємцем. Цей документ передбачає запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками.