Українці підтримують виборчу реформу – дані Центру Разумкова

Вівторок, 19 грудня 2017, 13:31

Згідно з останніми соціологічними даними, понад 34% громадян вважають пропорційну систему з відкритими списками найкращою для виборів у Верховну Раду.

У рамках проекту "Політична культура і парламентаризм в Україні: шляхи вдосконалення представницької демократії" Центр Разумкова оприлюднив свіжі соціологічні опитування українців.

Одне з досліджень присвячене темі виборів. Зокрема, експерти поцікавилися, яка виборча система, на думку пересічних громадян, є найкращою для виборів у парламент.

У результаті 34,5% опитаних зазначили, що найкращою виборчою системою для виборів до парламенту вони вважають пропорційну з відкритими партійними списками.

 
Результати опитування центру Разумкова

Менше прихильників у чинної змішаної виборчої системи – 17,2%. У мажоритарної – 16,1%.

Пропорційну систему з закритими партійними списками підтримали лише 5,2% респондентів.

На підставі отриманих даних експерти Центру Разумкова зазначають:

"У ставленні громадян до виборчих систем досить чітко проглядається прагнення до персоніфікації вибору, підтримання безпосереднього зв’язку між виборцем та депутатом. Громадяни демонструють вищий рівень несприйняття "продажу голосів" на виборах, що свідчить про зростання усвідомлення власної ролі та відповідальності у виборчих процесах".

Цікаво, що найбільше пропорційну систему з відкритими списками підтримують на сході України – 42,5% та на півдні – 38,8%. На заході "за" відкриті списки 32,3% опитаних, а в центрі країни – 29,1%.

 
РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ ЦЕНТРУ РАЗУМКОВА

Водночас понад 23,6% українців було важко обрати найкращу для них виборчу систему.

Нагадаємо, 7 листопада 2017 року народні депутати ухвалили в першому читанні проект Виборчого кодексу №3112-1, внесений Андрієм Парубієм, Олександром Черненком та Леонідом Ємцем.

У документі передбачено, що наступні парламентські вибори в Україні мають відбутися не за чинною змішаною системою, а за пропорційною системою з відкритими списками, яку, як бачимо з соціологічних досліджень, українці підтримують найбільше.