Політики Черкащини: Виборчий кодекс вигідний для сильних мажоритарників

Понеділок, 18 грудня 2017, 10:06

12 грудня в Черкасах в рамках другого етапу всеукраїнського туру "ЗміниТИ" відбувся публічний діалог "ВиБОРИ: нові правила", під час якого представники місцевої влади обговорили перспективи виборчої реформи в Україні. Центральною темою діалогу було запровадження системи з відкритими регіональними списками на парламентських виборах, яка пропонується в законопроекті 3112-1 – проекті Виборчого кодексу, проголосованого Верховною Радою 7 листопада в першому читанні.

Спікерами заходу були Владислав Голуб (народний депутат України, позафракційний), Сергій Кудактін (голова Черкаської обласної організації БПП – "Солідарність") та Дмитро Кухарчук (голова Черкаського осередку партії "Національний корпус").

 

Усі учасники погодилися, що Україні треба запроваджувати відкриті регіональні списки на парламентських виборах, оскільки саме вони забезпечують баланс між впливом партій і впливом виборців на те, хто персонально потрапить у парламент.

Для мене очевидно, що парламент має обиратися на пропорційній основі через відкриті списки: громада і виборці повинні мати змогу обрати не лише політичну силу, але і впливати на порядковість кандидатів. Хочеться вірити, що Кодекс буде прийнятий, я за нього голосувати буду. Чи вистачить голосів – скажу чесно, в мене є скепсис, але хотілося б, щоб здоровий глузд переміг. Варто також уточнити, що для мажоритарника, який належним чином працює на окрузі, цей закон вигідний, бо дає перевагу перед теперішніми списочниками, що, як правило, в регіонах не працюють. Тому я переконаний, що мажоритарнику цей закон вигідний навіть з егоїстичної точки зору, – зазначив Владислав Голуб.

Сергій Кудактін теж висловився на підтримку Кодексу, але підкреслив, що самих лише законодавчих змін буде замало для реальних змін у якості політики:

Особисто я повністю погоджуюсь з колегою Владиславом, що система чинна повністю віджила себе і не допомагає рухатись вперед. Проте слід наголосити: ми можемо намалювати будь-який ідеальний закон, але без просвітницької роботи, підвищення політичної культури нічого не буде. Виборці не звикли аналізувати діяльність кандидата, його обіцянки на предмет популізму, і це той корінь, який може звести нанівець всі наші зусилля.

Дмитро Кухарчук заявив, що крім зміни виборчої системи потрібна також повна заборона політичної реклами:

Щодо системи з відкритими регіональними списками я претензій не маю, питання в тому, що цього замало. Потрібен рівний доступ до ЗМІ, бо зараз усі ЗМІ належать олігархам, і якщо навіть не буде підкупу гречкою, то опонентів просто виключатимуть з інформаційного поля. Політичну рекламу взагалі треба скасувати, бо на місцях майже ніхто нічого не робить, зате розповідає про свої "досягнення" з телеекранів.

Інші спікери зауважили, що повна заборона матиме скоріше негативні наслідки: зросте кількість прихованої реклами, більше грошей витрачатиметься на підкуп. Тому доцільнішим мало би бути обмеження політичної реклами й забезпечення рівних умов доступу до неї.

 

На завершення заходу представник ГО "Центр UA" Андрій Андрушків представив інструмент Громадського руху ЧЕСНО "Політична пам’ять", за допомогою якого виборці зможуть більше дізнатися про діяльність своїх кандидатів перед тим, як зробити остаточний вибір.

До діалогу Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу депутатів-мажоритарників від Черкащини.

Черкаську область у Верховній Раді представляють семеро депутатів. Громадський рух ЧЕСНО зібрав дані про їхню парламентську роботу, щоб виборці могли зробити поінформовані висновки.

Депутати Черкащини часто пропускають пленарні засідання (33,4% пропущених засідань за даними електронної реєстрації порівняно з 22,2% по Верховній Раді загалом) і навіть у разі присутності часто ігнорують голосування. Четверо мажоритарників Черкащини пропустили понад 80% голосувань, і лише двоє депутатів взяли участь більше ніж у половині голосувань. Найбільше голосувань пропустили Геннадій Бобов та Володимир Зубик (обидва – група "Відродження", відповідно 92,5% та 92,4%), найменше – Олег Петренко (позафракційний, 28,5%).

 
інфографіка: чесно

Троє депутатів були помічені за неособистим голосуванням: Антон Яценко, Володимир Зубик та Валентин Ничипоренко. При цьому Антон Яценко є одним із лідерів Верховної Ради з "кнопкодавства": Громадський рух ЧЕСНО зміг зафіксувати 19 таких фактів. Неособисте голосування є порушенням статті 84 Конституції України. Згідно з даними каталогу фігурантів антикорупційних розслідувань ЗМІ, зібраного Громадським рухом ЧЕСНО, Володимир Зубик та Антон Яценко згадувалися в таких розслідуваннях по два рази.

Щоб з’ясувати ставлення депутатів до реформаторських ініціатив, Громадський рух ЧЕСНО обрав 8 законопроектів, щодо яких голосували депутати парламенту 8-го скликання: Закон про публічні закупівлі, Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, Закон про національну поліцію, Закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації, Закон про освіту, Закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, Закон про вибори народних депутатів України і Виборчий кодекс України. Таблиця голосувань мажоритарників області наведена нижче.

 
інфографіка: чесно

Здебільшого депутати-мажоритарники від Черкащини не голосували за ці законопроекти. По 6 законопроектів підтримали позафракційні Владислав Голуб та Олег Петренко. Четверо депутатів підтримали лише по одній ініціативі.