Політики Запоріжжя: Виборчий кодекс дасть українцям якісніший парламент

П'ятниця, 1 грудня 2017, 15:27

Спікерами заходу були Ігор Артюшенко (народний депутат, фракція БПП), Людмила Любим (депутат Запорізької облради, "Опозиційний блок"), Павло Матвієнко (заступник керівника обласної організації партії "Наш край"), Сергій Лукін (керівник обласної організації партії "Демальянс"), Олег Коломоєць (депутат Запорізької міськради, УКРОП), Олександр Константинов (голова фракції БПП у Запорізькій міськраді), Юрій Ружин (голова фракції РПЛ у Запорізькій облраді), Ірина Костенко (голова фракції ВО "Батьківщина" у Запорізькій міськраді), Віктор Тлеуш (голова виборчого штабу партії "Об’єднання "Самопоміч" у Запорізькій області) та Володимир Максимов (депутат Запорізької міськради, БЮТ).

 

Абсолютна більшість учасників погодилися, що Виборчий кодекс потрібно ухвалювати: він посилить представництво регіонів, роль партій і зв’язок депутатів з виборцями.

Партія "УКРОП" підтримує новий кодекс, і ми бачимо підтримку інших політичних сил щодо цього питання. Ми виступаємо проти мажоритарної системи, коли кандидата в парламент обирає тільки 20% виборців округу. Політична партія – це в першу чергу команда, тому навіть ті, хто не перемогли на виборах, не мають залишатися осторонь, а продовжувати працювати, – зазначив Олег Коломоєць.

Преставниця ВО "Батьківщина" Ірина Костенко наголосила:

Пропоновані зміни – це, безумовно, крок вперед, який дасть можливість для зростання політичної свідомості виборців і партій. Я вважаю, що система регіональних округів дасть можливість з одного боку згуртувати роботу команди всередині партії, а з іншого – запустить внутрішньопартійну конкуренцію. Звідси в політику прийдуть нові особистості, нові лідери.

В свою чергу Віктор Тлеуш зазначив:

Реформа на 100% правильна, і "Самопоміч" її підтримує попри те, що будуть окремі складні технічні моменти. Наприклад, довше триватиме підрахунок голосів, виборці спочатку робитимуть помилки при заповненні бюлетенів тощо.

Павло Матвієнко розповів, що "Наш край" загалом підтримує прийняття кодексу, але хотів би навіть більшого впливу виборців на те, хто конкретно потрапить до парламенту:

Для нас очевидно, що повністю відкритими списки таки не стануть. Буде компенсаційний список – і це дасть можливість акціонерам партії все одно "протягнути" потрібних людей у Верховну Раду.

Представниця "Опозиційного блоку" Людмила Любим підкреслила, що справедливою система підрахунку буде лише тоді, коли мандати будуть отримувати ті, хто набрав найбільшу кількість голосів:

Моя територія – це передусім село, де особистість кандидата дуже важлива. Вибори-2015 були і хороші, і погані водночас. Була внутрішньопартійна боротьба, але не завжди людина на першому місці в списку справді була лідером. У залі є мій колега, який на виборах до обласної ради отримав 2500 голосів, а натомість депутатом обласної ради зайшла людина із 400 голосами. Де тут справедливість?

Проти відкритих регіональних списків виступив лише Сергій Лукін. Позиція "Демальянсу" полягає в тому, що партії й далі будуть працювати в межах старих мажоритарних округів:

Я не поділяю оптимізму щодо Виборчого кодексу і не вважаю, що це крок вперед. У Запорізькій області зараз 9 округів, і при новому законі кандидати від однієї й тієї ж партії не будуть реально конкурувати між собою, а по-тихому домовляться і "переділять" область. Я вважаю, що все одно виходить "гібридна" мажоритарка.

Крім виборчої системи на парламентських виборах говорили також про виборчі порушення, рекламу та відповідальність.

 

Юрій Ружин зазначив, що до наступних виборів треба буде окремо вирішити проблему з недоброчесними діями кандидатів:

Фракція Радикально партії в парламенті одноголосно підтримала кодекс. Але треба також відзначити небезпеки, які ще мають подоланими: залишається проблема з підкупом виборців, тож потрібно забезпечити невідворотність покарання за виборчі порушення.

Представник БПП Олександр Константинов розповів про своє бачення фінансування і рамок передвиборчої реклами:

Я підтримую заборону політичної реклами і запровадження принципу рівних можливостей для агітації. За рахунок бюджету кожному кандидату має виділятися, наприклад, 10 плакатів з його фото, 200 буклетів з програмою і дві години на телебаченні. За лавки, борди, дитячі майданчики – знімати з виборів. Тоді виборці будуть оцінювати політиків не за кількістю майданчиків і вибори перестануть бути змаганням у кого більше грошей.

Представник ВО "Батьківщина" Володимир Максимов підкреслив, що актуальною залишається проблема з дисципліною вже обраних депутатів, які часто не просто не виконують своїх програм, а навіть не з’являються в парламенті:

З новим кодексом чи без нього, а народні депутати мають дотримуватися трудового законодавства й елементарно ходити на роботу. Треба зрозуміти, що бути депутатом – це робота і відповідальність перед виборцями.

Питання про те, чи є шанси у Виборчого кодексу стати законом і суттєво змінити розстановку політичних сил в Україні, прокоментував народний депутат-мажоритарник від БПП Ігор Артюшенко:

Я був одним з тих, хто голосував за вибори, і це був один з вирішальних 226 голосів. Переконаний, що в другому читанні буде проблема з голосуванням, тому що мінімум дві парламентські групи не будуть розуміти, як вони взагалі потраплять до Верховної Ради наступного скликання. Втім, я сподіваюся, що громадські організації, народ і ЗМІ дотиснуть і закон буде прийнятий у другому читанні.

До форуму Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу депутатів-мажоритарників від Запоріжжя.

Запорізьку область у Верховній Раді представляють дев’ять депутатів. Громадський рух ЧЕСНО зібрав дані про їхню парламентську роботу, щоб виборці могли зробити поінформовані висновки.

 

Депутати Запоріжжя часто пропускають пленарні засідання (34% пропущених засідань за даними електронної реєстрації порівняно з 22,2% по Верховній Раді загалом) і навіть у разі присутності часто ігнорують голосування. Шестеро мажоритарників Запоріжжя пропустили понад половину голосувань. Найбільше голосувань пропустили В’ячеслав Богуслаєв ("Воля народу", 97,5%) та Євген Балицький ("Опозиційний блок", 82,1%).

 
графіка: чесно

Двоє депутатів були помічені за неособистим голосуванням: Євген Балицький (чотири рази) та Володимир Бандуров (тричі). Неособисте голосування є порушенням статті 84 Конституції України. Згідно з даними каталогу фігурантів антикорупційних розслідувань ЗМІ, зібраного Громадським рухом ЧЕСНО, шестеро депутатів-мажоритарників Запорізької області згадувалися в таких розслідуваннях. Найчастіше фігурували в них Євген Балицький та Олександр Пономарьов – по 4 рази.

Щоб з’ясувати ставлення депутатів до реформаторських ініціатив, Громадський рух ЧЕСНО обрав 8 законопроектів, щодо яких голосували депутати парламенту 8-го скликання: Закон про публічні закупівлі, Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, Закон про національну поліцію, Закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації, Закон про освіту, Закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, Закон про вибори народних депутатів України і Виборчий кодекс України. Таблиця голосувань мажоритарників області наведена нижче.

 
графіка: чесно

Майже в половині випадків депутати-мажоритарники від Запоріжжя підтримували ці законопроекти. Ігор Артюшенко і Микола Фролов з "Блоку Петра Порошенка" підтримали всі 8 ініціатив, а В’ячеслав Богуслаєв з "Волі народу" проігнорував усі голосування.