Верховна Рада ухвалила виборчу реформу у першому читанні

Вівторок, 7 листопада 2017, 12:45

Народні депутати віддали 226 голосів за проект Виборчого кодексу №3112-1, який передбачає запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками.

Виборчій реформі дано старт!

Сьогодні на ранковому засіданні парламенту у першому читанні був ухвалений проект Виборчого кодексу №3112-1, внесений Андрієм Парубієм, Олександром Черненком та Леонідом Ємцем.

За нього депутати віддали 226 голосів.

Найактивніше за виборчу реформу голосували у фракціях "Об'єднання "Самопоміч", Радикальної партії Олега Ляшка, "Народний Фронт" та "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". Найменше голосів віддали групи "Партія "Відродження" та "Воля народу".

Президентська фракція "Блок Петра Порошенка" віддала за виборчу реформу 49% голосів.


графіка: чесно

Які виборчі зміни пропонує проект №3112-1?

Парламентські вибори проводитимуться у 27 виборчих регіонах, межі яких загалом враховуватимуть межі областей. Кожна партія висуватиме два типи списків:

1) єдиний список кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі;

2) списки кандидатів у відповідних виборчих регіонах, з яких формуватиметься єдиний список кандидатів;

У виборчих регіонах виборці голосуватимуть за відповідні регіональні списки, а не за єдиний список кандидатів.

Потрапити в Раду зможуть ті партії, які подолали 4% бар’єр.

Ухвалення проекту №3112-1 означає:

  • відмову від змішаної системи;
  • створення багатомандатних округів;
  • виборці зможуть голосувати за конкретних кандидатів;
  • партії отримають пропорційну кількість мандатів.

Чому ухвалення проекту №3112-1 – це перемога?

Ухвалення Виборчого кодексу авторства Андрія Парубія, Олександра Черненка та Леоніда Ємця означає, що перший крок до відміни корупційної змішаної системи зроблено.

Нагадаємо, наразі 50% Верховної Ради обирається з мажоритарних округів і ще 50% – за пропорційною системою із закритими партійними списками. Це створило великі корупційні ризики, підкуп та фальсифікацію на виборах. Діє змішана виборча з часів Януковича.

Громадський рух ЧЕСНО та Центр UA вітають ухвалення виборчої реформи, яка нарешті кардинально змінить виборчі правила в країні.

"Верховна Рада сьогодні зробила перший, але надзвичайно важливий крок до якісного оновлення політичної еліти. Виборча система Януковича буде скасована. Попереду багато роботи між першим і другим читанням, але сьогодні можна радіти. Попри всю критику, акція 17 жовтня таки дала свій результат. Борітеся – поборете!" – наголошує координатор Громадського руху ЧЕСНО Микола Виговський.