Партії мають домовитися і проголосувати за відкриті списки – політики Рівненщини

П'ятниця, 29 вересня 2017, 13:10

Участь у заході взяли очільник фракції ВО “Батьківщина” в Рівненській обласній раді Микола Кучерук, очільниця фракції “Громадський контроль” в Рівненській міській раді Любов Романюк та заступник голови фракції ВО “Батьківщина” в Рівненській міській раді Олександр Курсик.

Представники ВО “Батьківщина” заявили, що від мажоритарної складової на виборах до парламенту слід відмовитися і перейти на повністю пропорційну систему, але підкреслили, що оптимальним для цього є законопроект, поданий їхньою політичною силою.

 

Повністю вирішити цю проблему неможливо без того, щоб помінялася свідомість людей. Я був народним депутатом, переважно до мене приходили з проханнями допоможи на те, допоможи на се, садочки, дороги. Свідомість людей виборців треба міняти, але це набагато складніший процес, ніж написати закон про відкриті списки чи невідкриті списки. Тому наша політична сила запропонувала закон з відкритими списками, але з уточненням, щоб кінцевим упорядником списку була політична сила, яка бере на себе відповідальність, – підкресливМикола Кучерук.

 

Олександр Курсик окремо нагадав про проблему з Центральною виборчою комісією, строк повноважень абсолютної більшості членів якої давно завершився.

 

Зараз залишається старий склад ЦВК, хоча терміни повноважень закінчилися у трьох з п’ятнадцяти. Чому не міняємо? Бо всіх усе влаштовує, бо більшість погодилася на те, що виборчий закон залишиться таким же, як і був, і влада пройде через мажоритарників-багатіїв, через адмінресурс, – зазначив політик.

 

Представниця фракції “Громадський контроль” звернула увагу на необхідність змінювати також правила, за якими відбуваються місцеві вибори.

 

На моє переконання, має бути різниця між виборами до парламенту і до місцевих рад. Зараз у місцевих радах часто багато політики. Коли з Києва приходить прийняти звернення до Кабміну про те, що ми занепокоєні ситуацією в Сингапурі, фракція не може не підтримати чітку вказівку. Тому якщо ми говоримо про парламент – то це відкриті списки, делеговані повноваження, а до місцевої ради я б запропонувала змінити механізм. Є прецеденти, коли людина має такий авторитет, що їм не треба партія, вони самі будь-яку партію понесуть. Тому я б піднімала питання про повернення самовисування, – заявила Любов Романюк.

 

Окремо обговорювали також обмеження депутатської недоторканності та політичної реклами на телебаченні.

Представники ВО “Батьківщина” зазначали, що недоторканність і так фактично не діє, тож народним депутатам варто було б виконати свою обіцянку виборцям і зняти її.

 

Я дуже здивований, що парламент не проголосував за зняття недоторканності. Вона нічого не дає, як казав Микола Герасимович, а суспільство вимагає. Розумні парламентарі мали б піти на зустріч суспільству, принаймні регламент Ради змінити. Але, мабуть, точка зору щодо цього питання залежить від точки сидіння, – зазначив Олександр Курсик.

 

Усі присутні також погодилися, що партії мають робити акцент на безпосередній роботі з виборцями, живому спілкуванні, тож підтримали заборону чи принаймні обмеження політичної реклами. Журналісти на це зауважували, що доносити до виборців інформацію про політиків – це теж їхня робота, тож у разі запровадження законодавчих обмежень все одно мають залишатися принаймні якісь формати висвітлення кандидатів на виборах.

До публічного діалогу Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу депутатів-мажоритарників від Рівненщини.

Рівненську область у Верховній Раді представляють п’ятеро депутатів: Сергій Євтушок, Юрій Вознюк, Олександр Дехтярчук, Олег Осуховський і Василь Яніцький. Громадський рух ЧЕСНО зібрав дані про їхню парламентську роботу, щоб виборці могли зробити поінформовані висновки.

Депутати Рівненщини є одними з найбільш дисциплінованих у парламенті: за даними електронної реєстрації, вони пропустили лише 7,7% засідань, тоді як загалом по Верховній  Раді ця частка становить 22,5%. Дещо частіше вони пропускали голосування, перебуваючи у сесійній залі. Найбільше голосувань серед депутатів Рівненщини пропустив Олег Осуховський (38,5%), найменше - Сергій Євтушок (15,4%).

Натисніть для збільшення

Жоден із депутатів області не був помічений за неособистим голосуванням, яке є порушенням статті 84 Конституції України. Згідно з даними каталогу фігурантів антикорупційних розслідувань ЗМІ, зібраного Громадським рухом ЧЕСНО, в одному такому розслідуванні згадувався депутат від БПП Олександр Дехтярчук.

Щоб з’ясувати ставлення депутатів до реформаторських ініціатив, Громадський рух ЧЕСНО обрав 5 законопроектів, щодо яких голосували депутати парламенту 8-го скликання: Закон про публічні закупівлі, Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, Закон про національну поліцію, Закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації і Закон про освіту. Таблиця голосувань мажоритарників області наведена нижче.

Натисніть для збільшення

Здебільшого депутати-мажоритарники від Рівненщини підтримали ці законопроекти. За всі 5 реформаторських ініціатив голосували Юрій Вознюк і Василь Яніцький. У більшості випадків утримався позафракційний депутат Олег Осуховський, який підтримав лише законопроект про публічні закупівлі.

Аби підтримати запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками, важливо:

Підписати петицію Громадського руху ЧЕСНО “Невідкладно провести виборчу реформу”: http://bit.ly/vidkryti

Прийти на акцію за виборчу реформу, що відбудеться 17 жовтня о 9:30 у твоєму місті (координатор акції у Луцьку – Юрій Дюг: (068)9496414, akmrivneua@gmail.com)