Більшість харківських партійних осередків підтримують перехід на відкриті виборчі списки

Вівторок, 19 вересня 2017, 03:37

Участь у форумі взяли представники практично усіх політичних сил регіону, зокрема Дмитро М’ягкий(депутат від партії “Опозиційний блок” Харківської облради), Андрій Колос (лідер фракції “Наш Край” Харківської міськради), Тарас Сітенко (голова фракції “Об’єднання “Самопоміч” Харківської міської ради), Максим Олексієнко (голова парторганізації партії  “Народний фронт” у м. Харків), Сергій Винниченко (голова парторганізації партії “5/10” у м. Харків), Михайло Сахань (заступник голови Харківської обласної організації політичної партії “УКРОП”), Михайло Гольденберг (помічник-консультант народного депутата Олександра Кірша), Микола Бакшеєв (міський голова Первомайська, “Батьківщина”), Дмитро Булах (член фракції “Самопоміч” Харківської облради) та Кирило Лукашов(заступник голови Харківської обласної організації ВО “Свобода”).

Під час обговорення більшість представників місцевих осередків партій – Самопоміч, Свобода, 5/10, Наш край, Народний фронт, – а також помічник депутата-мажоритарника Олександра Кірша підтримали перехід на пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками.

 

Треба розділяти місцеві і парламентські вибори. На парламентських – відкриті регіональні списки, щоби була відповідальність і перед партією, і перед виборцями. Але перед впровадженням нової виборчої системи треба забезпечити довіру до результатів виборів, яка неможлива без обрання нового складу Центральної виборчої комісії, – зауважив помічник-консультант народного депутата Олександра Кірша Михайло Гольденберг.

 

 

У нашої партії є консолідована позиція щодо впровадження регіональних відкритих списків і на місцевому, і на парламентському рівні. Тільки не того гібриду, який був на місцевих виборах, – це гібрид, який був продубльований з російських виборів у Петербурзі, який показав можливість маніпулювати думкою виборців, – а система, яка справді забезпечить виборцям впливати на порядок проходження кандидатів, – висловив позиціюДмитро Булах від фракції "Самопоміч" Харківської обласної ради.

Представники "Опозиційного блоку" та "УКРОПу" натомість відстоювали перехід на інші пропорційні системи. Михайло Сахань, представник Харківської обласної ораганізації політичної партії "Українське об'єднання патріотів - УКРОП", заявив про принципову підтримку пропорційної системи виборів з відкритими списками, з можливістю виборцям обирати не одного, а декількох кандидатів у запропонованому списку партії. Щодо відкритих регіональних списків партій політик зауважив, що тут є ризики: значний вплив адміністративного ресурсу, що зробить регіональні округи з регіональними списками кандидатів практично прихованою мажоритарною системою з усіма негативними проявами з якими стикається нинішня виборча система. Також піднімалося питання відповідальності за порушення в рамках виборчого процесу.

 

Виступаю від імені фракції міськради. Кожен Президент будував виборче законодавство під себе. Ми – за систему голосування за відкритими списками, але давайте дивитися не тільки на систему, а й на те, щоб захистити результати голосування. З усіх справ, які були відкриті за порушення на виборах, лише за результатами 5% винні були притягнуті до відповідальності, – підкреслив Андрій Колос, лідер фракції “Наш Край” Харківської міської ради.

 

Щодо питань політичної реклами та недоторканності позиції учасників розділилися: всі погодилися, що і рекламу на телебаченні, і недотороканність народних депутатів треба щонайменше обмежувати. Проте лунали і пропозиції телевізійну політичну рекламу повністю заборонити, а депутатську недоторканність (а також недоторканність Президента та суддів) – скасувати.

 

Ми за повну заборону платної політичної реклами. Чому? Бо треба йти до людей, пояснювати свої програми, це величезна робота. У нас програма є, на з’їзді нову редакцію ухвалили, треба її пояснювати, бо люди не все розуміють. При особистому контакті людина ще й бачить, чи партієць сам знає програму, це дає можливість формування справжнього порядку денного в країні, – переконаний Кирило Лукашов, заступник голови Харківської обласної організації ВО “Свобода”.

 

 

Нам треба реформувати судову систему, щоб в Україні повноцінно почала працювати система стримувань та противаг, як в усіх розвинутих демократичних країнах. Від цього залежить стабільність держави, економіки. Я проти скасування депутатської недоторканності, її треба лише обмежити в тих рамках, як це зроблено в країнах ЄС. Безумовно, це не повний імунітет, але він має бути в тих межах, які дозволяють депутату виконувати свої функції, – підкреслив Максим Олексієнко, голова міської партійної організації “Народний фронт” у м. Харків.

 

На закритті події голова громадської організації “Центр UA” Олег Рибачук закликав усіх небайдужих публічно підтримати ухвалення нового закону про вибори народних депутатів, щоби вибори-2019 могли відбутися вже за новими правилами.

 

В Європі навчилися, греки виходять на вулицю, щоб змусити політиків щось зробити, ми ж поки виходимо тільки протестувати. Долучайтеся в Харкові до всеукраїнської акції 17 жовтня на підтримку зміни виборчого законодавства, так ми зможемо показати народним депутатам, що ми розуміємо, в чому корінь проблеми, і готові вимагати її вирішення, – зазначив Олег Рибачук.

 

До форуму Громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу депутатів-мажоритарників від Харківщини.

Харківську область у Верховній Раді представляють 14 депутатів. Громадський рух ЧЕСНО зібрав дані про їхню парламентську роботу, щоб виборці могли зробити поінформовані висновки.

Депутати Харківщини доволі часто пропускають пленарні засідання (29,2% пропущених засідань за даними електронної реєстрації порівняно з 22,5% по Верховній Раді загалом), але навіть у разі присутності часто ігнорують голосування. За даними електронної реєстрації найбільше засідань пропустив Валерій Писаренко – 70,3%. Лише двоє депутатів від Харківщини взяли участь у більше ніж половині голосувань: Олександр Кірш від “Народного фронту” та Віктор Остапчук від фракції “Відродження”. 6 із 14 депутатів пропустили понад 90% голосувань.

Натисніть для збільшення

9 із 14 депутатів були помічені за неособистим голосуванням. Зокрема, Віталій Хомутиннік“кнопкодавив” щонайменше 6 разів, Анатолій Денисенко – щонайменше 5 разів, а Олександр Біловол – щонайменше 4 рази. Неособисте голосування є порушенням статті 84 Конституції України. Згідно з даними каталогу фігурантів антикорупційних розслідувань ЗМІ, зібраного Громадським рухом ЧЕСНО, 8 депутатів-мажоритарників Харківщини згадувалися в таких розслідуваннях, найчастіше з них – Віталій Хомутиннік (6 разів).

Щоб з’ясувати ставлення депутатів до реформаторських ініціатив, Громадський рух ЧЕСНО обрав 5 законопроектів, щодо яких голосували депутати парламенту 8-го скликання: Закон про публічні закупівлі, Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, Закон про національну поліцію, Закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації і Закон про освіту. Таблиця голосувань мажоритарників області наведена нижче.

Натисніть для збільшення

Здебільшого депутати-мажоритарники від Харківщини пропустили голосування за ці законопроекти. Голосував за всі 5 реформаторських ініціатив лише Олександр Кірш. Серед згаданих законів найбільше депутатів Харківської області – п’ять – підтримали Закон про національну поліцію, найменше – один – закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації.

Аби підтримати запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками, важливо:

Підписати петицію Громадського руху ЧЕСНО “Невідкладно провести виборчу реформу”: http://bit.ly/vidkryti

Прийти на акцію за виборчу реформу, що відбудеться 17 жовтня о 9:30 у твоєму місті (координатор акції у Харкові - Олександра Щукіна: 063 1111 009, alexandrashukina@gmail.com)