Хай хто стане президентом, народ має бути єдиним і контролювати владу

Четвер, 04 квітня 2019, 12:19
Ірина ФедорівІрина Федорів
головна редакторка сайту ЧЕСНО

Протягом останнього місяця чимало моїх друзів та знайомих перебувають у нестабільному психоемоційному стані. Одні "порохоботять" і твердять, що 21 квітня може настати кінець світу. Інші "зе!боти" вірять, що прийде месія, який усіх нас урятує, і ми заживемо якнайкраще.

Нам усім слід пам'ятати, що не так важливо, хто саме стане президентом, як те, чи залишимося ми єдиним народом, який не поділяється на "порохоботів" і "зе!ботів", який має спільні цінності, й однією з основних є взаємоповага. Колись технологи ділили Україну на три сорти. Тепер під час цих виборів спостерігається жорстка поляризація виборців на два табори.

 

Нещодавно у США обирали між Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом. Тієї ночі в Посольстві США в Україні було відчутно, що багато хто внутрішньо підтримує Клінтон. Але над ранок стало очевидно, що перемагає Трамп. Посол США виступила із заявою про те, що вибори відбулися демократично, народ зробив свій вибір.

Американці збудували могутню наддержаву, де громадяни контролюють владу й саме вони є її "запобіжником". Якщо ми хочемо, щоб у нас була сильна держава, то саме ми маємо долучатися до державотворення та контролю влади.

Що зараз головне для України? Головне, щоб вибори відбулися демократично й усі ми залишилися єдиним, неполяризованим на два табори народом. Після президентських виборів перед нами стоїть досить важливе завдання обрати життєздатний парламент. Такий, який сформує працездатну більшість (коаліцію), зможе напрацювати якісне законодавство та призначити ефективний уряд.

На прикладах маленьких громад Глухова, Білгорода-Дністровського, Конотопа, Коцюбинського стає очевидним, що, коли обраний голова не знаходить спільної мови з депутатською більшістю в раді, настає політична криза й життя населеного пункту паралізується. Те саме може трапитися з країною, якщо ми, українці, не сформуємо відповідального парламенту та не поставимо свої вимоги до якісного складу уряду.

Нова Верховна Рада має сформувати уряд виконавчу гілку влади. Дуже важливо, хто стане міністром оборони, хто очолить МВС, а хто в Кабміні курируватиме напрямок ЖКГ, оскільки декілька громад в Україні вже мають невтішний досвід проблемного початку опалювального сезону. Новий парламент та уряд будуть лише в листопаді, тому перезавантаження влади сезонно припаде на вкрай відповідальний для господарства країни період.

Українцям не можна розділятися та засуджувати одне одного за політичні переконання. Хай хто стане на чолі країни, на нас чекає серйозний період державотворення. Нам усім слід бути активними громадянами та контролювати процес формування влади, ставити вимоги до якісних складових. Народ є джерелом влади й обирає вектор розвитку держави та її цінності.

Опитування соціологів свідчать, що великий відсоток виборців, які брали участь у І турі можуть не брати участь у ІІ турі. У другому турі, навіть якщо ваш кандидат не став одним з двох фаворитів, треба йти і брати участь в голосуванні. Беріть на себе відповідальність за майбутнє країни і після виборів контролюйте владу.

404 Not Found

404 Not Found


nginx
Досить пиляти законодавчу гілку влади
На фінансування партій у 2020 передбачено понад 1 мільярд гривень. Це нормально?
13 кроків на захист прав людини для нового парламенту
У липні низка правозахисних організацій презентувала документ із 13 кроками для нового парламенту, які мають поліпшити становище з правами людини в Україні. Об’єднані в коаліцію «Правозахисний порядок денний» (ППД) правозахисники назвали ключові виклики, з якими не впоралась колишня влада і покладають сподівання на нову. То що ж увійшло у цей документ та чи підтримали його партії?