500 підприємств, з якими пов'язані кандидати в Президенти

П'ятниця, 01 березня 2019, 12:32
Ілля Кротенко
аналітик “Антикорупційного штабу”, спеціально для УП

Досліджуючи бізнес-інтереси усіх 44 кандидатів у Президенти України 2019 експерти Антикорупційного штабу знайшли майже 500 підприємств та організацій, пов’язаних з ними та їх близькими особами.
Беззаперечним лідером у цьому рейтингу є чинний Президент Петро Порошенко. З ним та його родиною пов’язано 101 підприємство. Більше половини з них напряму має відношення до діяльності кондитерської корпорації "Рошен", в тому числі підприємства, що здійснюють діяльність у сфері харчової промисловості та сільського господарства. Ще близько десяти підприємств пов’язані з діяльністю медіа. Так Порошенку належить 5-й канал, київський провайдер "Експрес-Інформ" та кілька дрібних місцевих ТРК. Також частина компаній пов’язана з фінансами. Також Президент є співвласником "Міжнародного інвестиційного банку" та "Страхової компанії "Країна".

 

На другому місці розташувався лідер партії Основа, народний депутат та бізнесмен Сергій Тарута. Ми виявили 70 підприємств та організацій пов’язаних з ним та його родичами. Більшість компаній з цього списку є частиною корпорації "Індустріальний союз Донбасу" - одного з провідних виробників сталі в Східній Європі, проте частина ключових підприємств корпорації припинила свою діяльність через війну на сході України. Також ряд компаній пов’язаних з Тарутою зосереджені в сфері сільського господарства, а його доньки є власницями кінодистриб’юторської компанії "Kinomania".

Третє місце у нашому рейтингу досить неочікувано займає фігурант розслідування НАБУ Роман Насіров з 26 пов’язаними з ним та його родиною підприємствами та організаціями. Сам Насіров має відношення лише до однієї громадської організації, а більшість знайдених нами підприємств пов’язані з його тестем Олександром Глімбовським та входять до складу корпорації Альтіс-Холдинг, де останній є співвласником та головою наглядової ради. Корпорація спеціалізується на будівельно-виробничій діяльності. Ще 6 підприємств пов’язані з молодшим братом Романа Насірова - Євгеном, який здійснює підприємницьку діяльність у сільськогосподарській сфері.  

24 підприємства та організації мають відношення до народного депутата від БПП з Миколаївщини Аркадія Корнацького. 8 з них - це громадські організації членом чи засновником яких є сам Корнацький, зокрема кілька організацій мисливців та рибалок. Решта - підприємства, що безпосередньо є частиною бізнесу народного депутата та його родичів, і зосереджені переважно у сільськогосподарській сфері та сфері нерухомості. Як ми вже писали раніше Аркадій Корнацький має бізнес-інтереси в Росії, а дехто з його близьких родичів є громадянами цієї країни.

Закриває ТОП-5 лідер передвиборчих рейтингів шоумен Володимир Зеленський, який пов’язаний з 21 підприємством та організаціями. Більшість з цих компаній є частиною Студії "Квартал-95" - творчого об'єднання, що займається виробництвом шоу-проектів і розважальних програм, а також займаються дотичною до проведення концертів діяльністю. Проте до бізнес-інтересів Зеленського також входить діяльність ресторану, а його дружини - торгівля морепродуктами.

Колишній Міністр оборони та лідер партії "Громадянська позиція"  Анатолій Гриценко є керівником однойменної громадської організації. Ще до 18 різних підприємств та організацій безпосередньо мають відношення його близькі родичі. 6 підприємств пов’язані з дружиною Гриценка журналісткою Юлією Мостовою та мають відношення до видавничої діяльності. Ще 7 підприємств та громадських організацій пов’язані з його старшим сином Олексієм, який займається консультуванням з питань інформатизації та веде активну громадську діяльність.

Юлія Тимошенко офіційно не пов’язана з діяльністю жодного підприємства та організації, але її родичі мають відношення до 17 компаній. Найбільша кількість з них пов’язана з дочкою Юлії Тимошенко Євгенією - 8 підприємств. В 4 компаніях з цього списку бізнес-партнером Євгенії Тимошенко є мати Юлії Тимошенко Людмила Телегіна. Підприємства діють у різних галузях, але основна - операції з нерухомістю. Бізнесом також займаються чоловік, тітка та зять Юлії Тимошенко, який серед іншого є співвласником "Українського будівельно-інвестиційного банку".

Повний перелік пов'язаних з кандидатами компаній дивіться в їх профілях на платформі Приховані інтереси.

Досить пиляти законодавчу гілку влади
На фінансування партій у 2020 передбачено понад 1 мільярд гривень. Це нормально?
13 кроків на захист прав людини для нового парламенту
У липні низка правозахисних організацій презентувала документ із 13 кроками для нового парламенту, які мають поліпшити становище з правами людини в Україні. Об’єднані в коаліцію «Правозахисний порядок денний» (ППД) правозахисники назвали ключові виклики, з якими не впоралась колишня влада і покладають сподівання на нову. То що ж увійшло у цей документ та чи підтримали його партії?