"У Чернігові наразі існує протилежність між тим, що бажають містяни і тим, що будує влада," – архітектор Ярослав Задорожній

Четвер, 05 липня 2018, 12:04
Ольга Ковальська

Невелике, але одне з найдавніших міст України Чернігів активно займається реконструкцією парків та алей. І робити це треба дуже обережно, оскільки місто віднесене до категорії історичних міст. Цей факт іноді заважає розвитку нових архітектурних ідей у Чернігові.

Зараз тема номер один у архітектурному житті міста – реконструкція Алеї Героїв. Проект перебудови, який рік тому затвердили на засіданні містобудівної ради, більшість городян вважають не сучасним та не комфортним для жителів:

"Прикро, що у цьому плані немає жодних сучасних сценаріїв: просто фонтанчики і просто тротуарна плитка у "вишиванкових" візерунках. Не враховані жодні моменти для покращення комфорту городян. Наприклад, до  Зеленої сцени, де майже кожні вихідні відбуваються якісь концерти, люди мають приносити свої стільці з дому. І у новому проекті це ніяк не змінено", – скаржиться Сергій Безбородько, член ініціативної групи "Вал ідей".

 

Небайдужі архітекторі міста нещодавно презентували альтернативний план з реконструкції Алеї Героїв. Дизайнер та архітектор Ярослав Задорожній проявив ініціативу після того, як зрозумів, що затверджений проект є архітектурно занадто слабким.

"Ми зробили абсолютно безкоштовно проект, який, насправді коштує тисячі гривень. Тому що, ми самі чернігівчани і нам не байдуже, як виглядатиме наше місто. А наразі те, що бажають містяни і те, що будує влада – є протилежно різним.  Ми врахували абсолютно всі побажання мешканців для комфортного відпочинку. Тому ми розділили простір на три зони: активного, сімейного відпочинку та зону для читання або роботи. Розширили вхід та розвернули Зелену сцену до площі, щоб відкрити більше простору для гостей. Та ще зробили безліч крутих ідей, про які мене потім колеги навіть питали: "звідки взяв?" – пояснює він.

Мешканцям Чернігова альтернативний план сподобався. кажуть, що з таким проектуванням їм буде набагато приємніше і комфортніше гуляти улюбленим місцем. А от заступник міського голови Олександр Ломако вважає, що ніякого іншого проекту Алеї героїв, окрім уже затвердженого, взагалі не існує.

"Це просто ідеї групи архітекторів чи концепція з якісною візуалізацію. Окрім цього, затверджений проект Тетяни Мазур пройшов уже деякі важливі процедури. Це і кошторисна експертиза, і погодження міністерства культури і оголошений тендер. Реконструкція має бути завершена до середини вересня. Якщо починати розглядати альтернативні проекти, то, у поставлені міським головою терміни, вкластися просто неможливо!" – говорить Ломако.

Заступник міського голови пояснює, що нинішній проект активно обговорювався з мешканцями, були проведені громадські слухання, за результатами яких до проекту були внесені зміни.

 

У історичному місті не обійшлося без апеляцій до минулого. Наприклад, історик Олександр Бондар вважає, що алея має перебудовуватися тематично. А під це жоден із існуючих проектів поки і не підходить.

"Дизайн має бути якісним, нестандартним, але й з історичним підтекстом. Не можна ж забувати, наскільки  глибоку минувшину має алея! Пропоную, наприклад, зробити ковані гарні лави, які будуть продовжувати історичний настрій місця. А от, якщо набудувати багато фанатів, то не буде видно Катерининську церкву. Тому, в ідеалі, я б хотів, щоб було поменше хай–теку", – каже він.

Але фонтани з затвердженого проекту на алеї вже майже дороблюються. А з приводу історичності автор альтернативного проекту Ярослав Задорожній має власну думку.

"Коли ж ви купуєте машину, то обираєте моделі 2018 року, а не 1988. Правильно? Так чому ж в архітектурі так у нас прагнуть залишити 1988? Після Другої світової війни Чернігів був повністю зруйнований. Тому місто відновлювали нашвидкуруч. І чого тепер ми маємо повторювати ту архітектуру?  Я згоден, що у нас є пам’ятки архітектури, як от,наприклад, П’ятницька церква. Але ж завдяки сучасному дизайну навколо, вона буде виглядати лише ефектніше й помітніше. Парки будуються раз у 25–30 років, а, отже, і дизайни мають бути найновішими. 2018 року. А краще взагалі 2019!" – ділиться дизайнер.

 

Нещодавно влада Чернігова все ж погодилася розглянути можливість внесення деяких змін уже в затверджений проект. Більше того, погодилася з тим, що в альтернативному проекті представлено багато крутих і нових ідей, а отже, вони можуть бути взяті за основу, але, можливо, вже на інших ділянках міста.

Без активної участі громадян місцева влада й надалі облагороджувала б місто плиткою-вишиванкою і фонтанами. Така собі історичність в історичному місті. Але готовність пропонувати нові ідеї, відстоювати їх, дають шанс Чернігову отримати сучасні парки, які гармонійно доповнять столітні будівлі.

Досить пиляти законодавчу гілку влади
На фінансування партій у 2020 передбачено понад 1 мільярд гривень. Це нормально?
13 кроків на захист прав людини для нового парламенту
У липні низка правозахисних організацій презентувала документ із 13 кроками для нового парламенту, які мають поліпшити становище з правами людини в Україні. Об’єднані в коаліцію «Правозахисний порядок денний» (ППД) правозахисники назвали ключові виклики, з якими не впоралась колишня влада і покладають сподівання на нову. То що ж увійшло у цей документ та чи підтримали його партії?