ТОП-10 страхів: чого бояться українські депутати?

Дарина Рогачук, Надія Суха
Четвер, 31 жовтня 2019, 17:25

Наприкінці жовтня світ відзначає свято Хелловін, яке дуже полюбилося й українцям. У цей день у тренді все "страшне" – костюми, макіяж, вечірки, фільми, інтер'єри. Люди розказують різні жахливі історії та намагаються один одного налякати. 

Враховуючи те, що дуже часто від пересічних українців можна почути  що наші депутати зовсім "втратили страх", спецпроект "Вибори вибори" вирішив перевірити  – чи дійсно це так? Ми прогулятися кулуарами парламенту і розпитати депутатів – чи бояться вони чогось у своєму житті і які страшні історії можуть пригадати? 

Звичайно ж, ми розуміємо, що депутати не завжди можуть бути щирими у своїх зізнаннях. Тож вирішили змоделювати – від чого або від кого насправді можуть тремтіти коліна в українських нардепів? 

Обранців зі слабкими нервами і без почуття гумору просимо далі не читати. 

Говорить Україна

Перед тим, як відправитися у Верховну Раду за депутатськими історіями, ми вирішили поспілкуватися із народом на одному з київських ринків. Їхні версії про те, чого бояться народні обранці дуже різняться.

"Втратити крісло", – не замислюючись говорить наш перший випадковий опитуваний. На його репліку активно реагує жінка поруч: "Вони всі бояться цього, бо годівниця дармова – нічого не роби і грошики отримуй, греби лопатою! Тому звідти їх не виженеш і віником  – вони будуть триматися як воша за кожуха".

Багато з тих, хто прийшли за покупками не хотіли говорити про політику взагалі : "Не цікавлюсь і намагаюся не думати про це". 

 

Більш говірким виявився продавець трендових нині гарбузів: "Вони бояться, щоби грошей їхніх не украли, щоб будинки їхні не спалили. Бояться того, що якщо неправильно щось зробили, то їх покарає Господь Бог, бо "там" все пишеться. ... Вони бояться, щоб ми не страйкували, щоб їх не хвилювали. Вони бояться працювати і хотять язиком махати пусті слова про право бідних". 

Люди поруч почали припускати, що серед жахів депутатів може бути неотримання заробітної плати, злість народу і навіть сильний смог. "Депутати найбільше бояться правди про них. Тому що живуть не по правді, не дбають про народ. Хай дбають про народ і не будуть нічого боятися, бо народ їх завжди захистить і буде любить", – резюмувала слова клієнтів продавчиня обліпихи. 

 

Депутатський глас

"Всі перелічені страхи вони є для українців спільними. Покажіть мені українця, який не боїться позбутися зарплати, втратити роботу і не боїться критики з боку громадян", – відповідає депутат від партії "Слуга народу" Сергій Швець на народні припущення. 

За його словами, у депутатів з громадянами ще більше спільних страхів, зокрема – війна. "Вони (страхи – УП) пов'язані з тим, що гинуть наші хлопці, з тим яким чином буде відбуватися облаштування миру. Хтось боїться, що це буде за рахунок капітуляції, хтось боїться, що за рахунок втрати територій чи людських, економічних втрат", – каже "слуга народу". Водночас зізнається – поки що найстрашнішим за його коротку депутатську діяльність був "корупційний скандал" у фракції (мається на увазі, нібито підкуп 11 депутатів "Слуга народу", які не підтримали в комітеті законопроект про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості  – УП). 

"Переконаний, що наші страхи минуть, так само, як минув Хелловін", – оптимістично налаштований Швець. 

 
Сергій Швець

Деякі депутати натомість впевнені, що страхів у них немає, пояснюючи життєвим досвідом. "Після чотирьох років боротьби з режимом Януковича у мене страхів немає", – запевняє нардеп від "Батьківщини" Сергій Власенко. 

Депутатка від "Європейської солідарності" Ніна Южаніна також упевнена – з її досвідом уже немає чого боятися. Вона налаштована оптимістично і готова страхам протидіяти.

"Переживши восьме скликання і ці декілька місяців, розумієш, що не треба нічого боятися. Треба мати розум у голові, щоб на все знаходити пояснення, вміти страхи свої якось стримувати", – коментує народна обраниця.

"Нормальна людина чогось завжди боїться. Не боїться лише ненормальна", – не згоден з колегою Олександр Фельдман, депутат фракції "Опозиційна платформа – За життя". Нардеп частково погоджується з Сергієм Швецем – мовляв, у депутатів та інших громадян страхи подібні.

"У нас задача – це хороший завтрашній день. Ось ми й переживаємо за нього", – пояснює Фельдман.

 
Олександр Фельдман

Поділяє думку колег і член депутатської групи "За майбутнє" Антон Яценко. "Найстрашніше – це втрати рідну близьку людину", – зазначає нардеп. Він переконаний – депутати такі ж люди, як і всі інші і бояться того, що й решта людей. 

Специфічні парламентські страхи депутату все ж таки не чужі, але не такі вже й важливі. "Втратити мандат, якщо ви про це хотіли запитати – це десь на 20-му місці. Є звичайні людські цінності", – запевняє Яценко.

"Слуга народу" Ірина Борзова зізнається – Хелловін не святкує, однак деякі страхи має.

"Я ж у першу чергу людина, жінка. Я боюся за своїх дітей, за їх безпеку. Сьогодні вони будуть святкувати, а я буду хвилюватися, щоб вони прийшли вчасно додому і не було ніяких несподіванок. Тому що я в першу чергу мама, а потім вже народний депутат України", – пояснює депутатка.

Також народна обраниця додає: як депутатка вона має страхи за країну. Але з сьогоднішнім святом вони не пов’язані.

Що недоговорюють депутати? 

І все ж, спецпроект "Вибори вибори" припускає – у депутатів набагато більше страхів, ніж вони зізнаються. Ми спробували припустити – що лякає народних обранців понад усе і охоче ділимося з Вами власними думками.

1. Страх, що розпустять Верховну Раду

За 27 років український парламент достроково розпускали чотири рази – востаннє це сталося цього травня за ініціативи новообраного президента Зеленського

Враховуючи, що українська політика доволі непередбачувана, а в монобільшості "Слуги народу" вже проскакують певні розбіжності, ще один розпуск у майбутньому може мати місце. 

Тим паче, жартома чи ні, Володимир Зеленський казав депутатам, що дає їм рік для того, щоб продемонструвати результат. "Фактично, це ваш, це наш випробувальний термін. Повірте, я вже знаю, що розпускати Верховну Раду не так страшно", – застеріг гарант. 

2. Страх не переобратися у Верховну Раду

Політичні смаки українців можуть мінятися по кілька разів на рік (а то і частіше). У нашого народу від любові до ненависті один крок. Тому передбачити, хто стовідсотково отримає місце в Раді, а хто пролетить дуже важко – яким би доброчесним не був депутат. 

Свідченням цього стали останні дострокові парламентські вибори, коли за бортом парламенту опинилися такі партії як "Самопоміч", "Радикальна партія Олега Ляшка". Вже не кажучи про мажоритарників, які по кілька скликань поспіль засідали у депутатських кріслах, але з тріском провалилися цього літа – наприклад, Володимир Литвин, В`ячеслав Богуслаєв, Сергій Ківалов та інші. 

Тому гарантувати місце у Верховній Раді стає все важче. Це свого роду лотерея, де виграти або програти може кожен. 

3. Вручення підозри від НАБУ, ДБР, ГПУ чи САП

Цьогоріч у день Хелловіну цей страх якраз реалізувався у народного депутата з групи "За майбутнє" Ярослава Дубневича – з нього зняли недоторканність і вже клопочуть про його арешт. 

 

Відчуття Дубневича можуть розуміти і такі екс-нардепи як Борислав Розенблат та Максим Поляков, які стали фігурантами спецоперації НАБУ і підозрювалися у вимаганні хабаря за видобуток бурштину, Ігор Мосійчук, який також "спалився" на можливому хабарництві, колишній голова комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу Микола Мартиненко, якого затримували за підозрою в розкраданні коштів держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" та ще низка депутатів.

Команда Зеленського під час передвиборчої кампанії обіцяла "посадки". Тож хто наступний опиниться під прицілом правоохоронців? Будемо стежити. 

4. Страх "спалитися" на гарячому

Український парламент чинного скликання не припиняє дивувати виборців інтимними подробицями з життя нардепів, якими ті самі світять. Не встигли ми відійти від Іллі Киви, який чи то мастурбував, чи просто чухався в сесійній залі, як днями в черговий скандал влип "слуга народу" Богдан Яременко. Він нібито домовлявся про зустріч та секс за гроші з дівчиною. А ще раніше у скандалі з перепискою засвітився і нардеп Михайло Радуцький.

І хоч депутати схильні ввічливо або зухвало реагувати на подібні скандали, виправдовуватися, вибачатися, пояснювати, що їх не так зрозуміли, ми припускаємо, що насправді попастися на гарячому їм дуже не хочеться.

5. Страх втратити недоторканність

Це саме той випадок, коли загравання зі страхом призвело до сумних наслідків. Впродовж багатьох років різні політики обіцяли українцям зняття недоторканності. Тож і не дивно, що за цей час ідея стала дуже популярною. Утім, подобалася не всім – адже деякі нардепи, в тому числі й минулого скликання, все-таки переступили закон.

І ось – це сталося. Верховна Рада таки ухвалила зміни до Конституції, які фактично зняли недоторканність з народних депутатів. Тепер депутатам залишається жити зі страхом бути покараними. Однак ми можемо їх заспокоїти: покарання за злочини не залежить від недоторканності. Є купа способів уникнути відповідальності, але лише один із них правильний – не порушувати закон.

6. Страх натиснути не на ту кнопку

У чинному складі парламенту кнопкодавити непопулярно. Найчисельніше фракція Верховної Ради – "слуги народу" заявили про боротьбу з цим явищем практично з порогу. Спершу новоспечені депутати підписали меморандум, в якому зобов'язуються скласти мандат після кнопкодавства. А зараз депутати узагалі налаштовані штрафувати порушників на кругленькі суми. Хоча єдиним правильним і ефективним виходом з цієї ситуації було б впровадження сенсорної кнопки. 

Тож не дивно, що кнопкодавство лякає народних депутатів. Тепер це не тільки страх потрапити до об’єктиву прискіпливих журналістів, але й бути покараними за свій проступок. Після того, як двом депутатам провладної фракції – Олені Копанчук та Сергієві Литвиненку – довелося вибачатися за свій вчинок, страх посилився. Адже доки в Раді не ввели сенсорну кнопку можна зовсім випадкового проголосувати за товариша! Або й за своїм пультом переплутати кнопки і проголосувати, наприклад, "за" замість "проти". Ось тоді точно доведеться багато чого пояснювати.

7. Страх не отримати субвенцію

Щорічно держава виділяє кошти з державного бюджету виділяє субвенції на округи. Для депутатів-мажоритарників це справжня боротьба, адже кожен із них прагне отримати якнайбільше грошей на власний округ. Субвенції дають депутатові електоральні плюси на наступних виборах, адже він може не просто залучити в регіон гроші, а й добряче на них пропіаритися.

Відомий такою історією екс-мажоритарник із Київщини Руслан Сольвар. У 2017 році він отримав для свого округу 71,2 млн грн. Тоді народний депутат не гребував скористатися цим для власного піару.

А тепер уявіть мажоритарника, який не отримав субвенції на свій округ? Та не тому, що відмовився сам, а тому, що був не надто наполегливим? Звісно, для нардепа це ризик не зберегти мандат на наступних виборах. А це – дуже страшно.

8. Страх сказати щось не те

У депутатів чи не всіх скликань парламенту є така традиція – говорити дурниці. Історія депутатських ляпів тягнеться від знаменитої фрази Івана Плюща "Депутат Заєць! Не стрибайте по залу!" до нещодавньої обмовки депутата-фермера Володимира Тимофійчука про "Коломойський район". А між тим були ще й "кішачі магазини" Наталії Королевської, "Бляха" Ірини Луценко та труднощі з мікрофоном Василя Німченка.

Як бачимо – від необережних фраз не застрахований жоден депутат. А такі слова тягнуть за собою низку наслідків, як то: публічні пояснення або невмирущі жарти чи регулярні нагадування у вигляді відео в Інтернеті. Тож, припускаємо, що свого власного язика народні обранці також побоюються.

9. Страх, що хтось дізнається вартість годинника, сумки та іншого аксесуара

Виходить якось незручно, коли страхи у депутатів такі ж, як у решти громадян, а от товщина гаманця та власних примх – не співпадають. Прискіпливі журналісти час від часу помічають нардепів у дорогому вбранні та аксесуарах.

Ірину Луценко, депутатку від "ЄС" нерідко помічали в брендових піджаках. Наприклад, моделі від Dolce&Gabbana, що лише за знижкою коштував  €1075. А вже в цьому скликанні фотограф Олександр Гончаров зафіксував на руках депутатів Григорія Суркіса з "ОПЗЖ" та позафракційного Василя Петьовки елітні годинники Rolex.

 
 
 

Хоч депутати й вільно носять дорогі речі, ми припускаємо, що справжня вони побоюються оголошення їх справжньої вартості на загал. Адже як пояснити виборцям, що можеш придбати годинник за ціною квартири?

10. Страх отримати на горіхи

Який страх може об’єднати таких різних за поглядами Нестора Шуфрича, Сергія Лещенка, Олега Ляшка та Володимира Литвина? Кожному з них у свій час перепало від кулаків колег-парламентарів. А це, очевидно, той досвід, який не хочеться повторювати.

І хоча "нога Парасюка" та "яйця Барни" вже стали своєрідними мемами на просторах інтернету, а частина українців веде лік дням без бійки з Нестором Шуфричем, ми припускаємо, що самим депутатам це не дуже приємно і вони потай бояться опинитися в епіцентрі чергових парламентських розборок. Іноді, звісно, парламентарі, кидають виклик власній фобії і влаштовують у сесійній залі мало не масові побоїща.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації