Кожен голос важить: що говорить молодь з Atlas Weekend про вибори?

Дарина Рогачук
Вівторок, 16 липня 2019, 10:38

Гучна ритмічна музика, яскраві вбрання, розслаблений настрій – попри дощ, у неділю, за тиждень до позачергових парламентських виборів, молоді українські виборці безтурботно відривалися на музичному фестивалі Atlas Weekend.

Спецпроект "Вибори вибори" вирішив скористатися можливістю і, пританцьовуючи під українських виконавців, поспілкуватися з відвідувачами заходу про серйозне – про політику. І заодно провести власне невелике соціологічне опитування: кого підтримують молоді українці на найближчих виборах до Верховної Ради. 

Чи підуть голосувати? Чим політик, партія може заслужити увагу та голос молодого виборця? І чи читають юні українці та українки політичні програми.

Ці питання ми поставили випадковим зустрічним відвідувачам на алеї громадських організацій Atlas Weekend.

 

Аріша

Буду голосувати і давно вже визначилася, за кого. Маю надію, що похід українців на вибори дасть зміни, що будуть проходити партії, за які дійсно народ голосує, а не ті, де все куплено. Не хочу, щоб мій голос пропав, і хтось використав його на свою користь. 

Буду голосувати за Вакарчука, за "Голос". Програми партій читаю, але не дуже пильно. Вакарчуку я просто довіряю, бо давно вже за ним стежу і мені здається, що це свіжа кров у політиці і він може щось зробити гарне. 

 

Олексій, 20 років 

Так, я піду на вибори і вже визначився з партією – це "Слуга народу". Для мене важливо голосувати, бо останні вибори довели, що ми можемо щось змінити, та й мені подобаються результати того, що зараз відбувається. 

Програми дивлюся, але так, плюс-мінус. Визначальним при виборі є для мене сама людина – як вона виглядає, що зробила, чесна вона чи ні. 

Євген, 21 рік 

Буду голосувати, підтримуватиму "Слугу народу". З програмами партій швиденько так ознайомлююсь. Якщо ми говоримо про мажоритарку, то для мене більш важливо, що людина вже зробила. А партія "Слуга народу" симпатизує мені по тих діях, які я зараз бачу. 

 

Євгенія, 19 років 

Я голосувала на президентських виборах за Зеленського. Зараз також голосуватиму за його партію, щоб допомогти новій владі робити реформи і приводити нашу країну до ладу. 

Взагалі до того, як Зеленський не почав балотуватися, я не дуже цікавилася політикою. Програми партій ще не читала, але хотіла би почитати тільки "Слугу народу". 

 


Дмитро, 29 років

Звичайно, голосуватиму, бо хочу висловити свою позицію. Для цього я переїжджав у 2014 році з Криму, бо люблю Україну, вірю в неї, складав присягу. 

Ще не визначився, кого буду підтримувати на виборах. Якщо чесно, близький до "Європейської солідарності". Хоч у Порошенка і дуже багато косяків, але ця партія емоційно мене торкнулася, вони мені найближчі за поглядами. Поки що дивився тільки програму "ЄС", але думаю, що подивлюся й інші партії. Зараз просто Атлас і немає на це часу. 

Що для мене є визначальним при виборі політика? Я дуже-дуже образився на Росію, і якщо у програмі  прописано, що треба з нею миритися, то я категорично проти. Якщо партія не бачить Крим у складі України, то це супер неправильно для мене і це одразу "ні". Я – за європейський напрямок і НАТО. 

 

Максим, 27 років

На виборах не голосуватиму, бо мене не буде в Україні. Відкріпний талон не брав. Але загалом на виборах голосую завжди, просто зараз так склалося. 

Програми партій читаю, тому що треба знати, що вони пропонують, що планують чи не планують робити. Для мене важливо, що вони здійснили раніше або що хочуть здійснити у майбутньому – я за лібералізацію, кроки на Захід, західні цінності. 

 

Дмитро, 18 років

Я голосуватиму обов'язково, бо гадаю, що кожен голос у нашій країні щось важить. Але, як говорить мені статистика, родичі, друзі, то надія трохи впала. Як я побачив на президентських виборах, наприклад, люди не стільки голосували "за", скільки "проти". Цього разу, гадаю, що підтримаю "Європейську солідарність". 

Програми партій читаю, поки що прочитав тільки дві – "ЄС" та "Слугу народу". Мені цікавий план роботи партії, за що вони голосуватимуть у Верховній Раді, адже мій вибір вирішує, що вони будуть вибирати. 


Тетяна, 19 років (відмовилася фотографуватися)

Не голосуватиму, бо буду в іншому місці, а змінити місце голосування не встигла. 

Вперше голосувала нещодавно на виборах президента, хоча політикою не дуже цікавлюся, чесно кажучи. Політичні програми не читаю, не занурююся в це особливо. Коли голосую за президента чи депутата, роблю вибір на основі того, що раніше робив цей політик, яка в нього репутація. 

 

Юлія, 18 років 

Це вперше, коли я голосуватиму на виборах. Хочу підтримати партію Зеленського, щоб він мав змогу реалізувати якісь реформи. Бо якщо не буде більшості у Раді, як я розумію, то він не зможе провести ніякі закони. 

Партійні програми мені не дуже цікаві, бо обіцяти можуть всяке, а от виконувати… Що є визначальним при виборі , складно відповісти.

 

Катерина, 17 років 

Політикою я цікавлюся. Мені от на вибори президента прийшло запрошення, я пішла на свою виборчу дільницю, перевірила, що дійсно є у списках. Спитала що робити – може, написати якусь заяву, що я відмовляюся від цього бюлетеня? На це отримала дуже цікаву відповідь: "Паспорт є? То приходь і голосуй – запрошення ж теж є!". Я кажу: "У нас же віковий виборчий ценз стоїть, я не можу!", а мені відповіли: "Яка різниця?". То я взяла просто цей бюлетень, зрештою, і просто перекреслила. 

Вважаю, що люди мають бути громадсько активними, навіть якщо тобі 17 років – немає значення. З політиків мені подобається Анатолій Шарій, він, напевно, всім подобається. Дивлюся його канал на Ютубі, подобається, що він каже, які ідеї просуває. 

 

Віталій, 29 років

Вибори жодного разу не пропускав ще з 18 років. Тому за тиждень буду голосувати – за "Голос". Там дуже хороші люди в команді, відомі громадські активісти, які дуже круті, і я вірю, що вони зроблять хороші справи. 

Те, що голос можуть вкрасти, то така справа, але потрібно завжди висловлювати свою громадянську позицію і голосувати.

Програму партії якраз збираюся прочитати. Взагалі, є три партії, які найбільше мені підходять по світогляду – це "Сила людей", "Голос" і "Європейська солідарність", тому хочу прочитати всі їхні програми. 

Визначальною при виборі політика чи партії для мене є хороша репутація людей. Тому я не можу голосувати, наприклад, за "Слугу народу", бо там дуже багато суперечливих особистостей. "ЄС" у мене так само на третьому місці, бо там є люди, які мені не подобаються. 

 

Кирило, 16 років 

Я ще не голосую, але вважаю, що якщо не цікавитися політикою, то як взагалі можна говорити про якусь стабільність, хороше життя, якщо ти навіть не знаєш, хто сидить в парламенті? 

Данило, 16 років

Я політикою цікавлюся, зараз, думаю, нею цікавляться всі люди, так як це найголовніша тема. Стежити за політиками важливо, щоб вони нічого не коїли, що не треба. На цих виборах мій фаворит "Партія Шарія", тільки проголосувати за неї не зможу.

 

Іван, 19 років

Вперше я проголосував на цих президентських виборах і обов'язково піду голосувати на парламентських. Схиляюся до "Голосу". 

Проглядаю різні агітки, які роздають, а на президентських виборах читав програми – штук 10 кандидатів, напевно. Всі декларують боротьбу з корупцією, деолігархізацію, але мене в програмах цікавить передусім, як політики бачать вирішення цих проблем. Але ще більше я дивлюся на репутацію політиків

 

Ірина, 32 роки

Я жодного разу не пропустила ніякі вибори, якщо не виходить голосувати, то завжди намагаюся змінити місце голосування. За тиждень буду підтримувати "Європейську солідарність".

Читаю програми партій, але для мене більшу роль грає загальне знання про їхню діяльність. Якщо це якась невідома партія, то я більше дивлюся на людей, які там є. Програми взагалі часто пишуть копірайтери, і не завжди у них є вичерпні відповіді.

Програму "ЄС" ще не читала, обов'язково буду, але їхні позиції очевидні, вони декларують їх скрізь – це євроінтеграція, розвиток України, її іміджу на міжнародному рівні.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації