Давня добра "стратегія". Гройсман веде на вибори свою вінницьку партію

Дмитро Черетун
Четвер, 6 червня 2019, 12:54

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 24 травня оголосив, що балотуватиметься до Верховної Ради на чолі власної політсили "Українська стратегія". За словами очільника уряду, у партії буде центристська ідеологія, а команду збирають "по всій країні".

"Українська правда" повідомляла, що в першій п'ятірці списку політсили, крім самого Гройсмана, можуть опинитися міністр Кабінету Міністрів України, соратник прем'єра Олександр Саєнко та міністр фінансів Оксана Маркарова.

Партійний з'їзд відбудеться 7 червня.

Як з'ясував Рух ЧЕСНО, Гройсману не довелося шукати, у кого "позичити" готову партію, як це, наприклад, зробив Святослав Вакарчук. Такий майданчик у прем'єра був уже з 2015 року.

Йдеться про партію "Вінницька європейська стратегія" (ВЄС), яка на місцевих виборах 2015-го провела до Вінницької міськради найбільше депутатів (зокрема, мандат отримав батько Гройсмана) та взяла посаду мера – її обійняв соратник очільника Кабміну Сергій Моргунов.

 

Гройсман та Моргунов презентують партію "Вінницька європейська стратегія", вересень 2015 року (фото – "Вінниця.info")

Значна частина депутатів Вінницької міської ради, яка зараз представляє ВЄС, у попередньому скликанні (2010-2015) була обрана від іншої партії – "Совість України" (від неї на другий мерський строк обрали й самого Гройсмана), при цьому серед них були прогульники.

У міськраді поточного скликання депутати ВЄС сформували коаліцію з представниками "Блоку Петра Порошенка "Солідарність".

Примітно, що в новій раді депутати ВЄС знову потрапили до лав прогульників. Зокрема, Борис Гройсман, батько прем'єр-міністра, через прогули став кандидатом на відкликання. Почувши про те, що у Вінницькій міськраді є депутати-прогульники, глава уряду наголосив, що вони мають "покаятись і скласти мандат".

Але коли мова зайшла саме про його батька, Гройсман зауважив, що той "не підпадає під ці критерії".

За даними порталу YouControl, за більш ніж чотири роки існування ВЄС змінила три назви та двічі "переїжджала" – з Києва до Вінниці й навпаки. 2016 року партію перейменували на "Українську стратегію".

 
Натисніть для збільшення

Останні зміни в досьє партії відбулися нещодавно – наприкінці травня. Тепер політсила має назву "Українська стратегія Гройсмана" (УСГ).

 

Досьє партії "Українська стратегія Гройсмана" в системі YouControl

5 червня в мережі оприлюднили агітаційний відеоролик Гройсмана. У ньому нова назва вінницької політсили вперше пролунала публічно.

Ймовірно, прізвище прем'єра в назві партії з'явилося невипадково, адже вже рік триває рекламна кампанія "Уряд Гройсмана", яка фактично мала на меті покращити впізнаваність політика напередодні виборів. Проте робиться це бюджетним коштом. Так, цьогоріч реклама "уряду Гройсмана" коштувала платникам податків 35,9 мільйона гривень. До цих видатків належать друк і розповсюдження 18 мільйонів примірників спецвипуску газети "Урядовий кур'єр", розміщення зовнішньої реклами та реклами у друкованих ЗМІ.

Офіційно "Українська стратегія Гройсмана" "прописана" на київському Майдані Незалежності, 2.

 

Тут зараз "прописана" партія "Українська стратегія Гройсмана" (скриншот з Google Maps)

Журналіст Руху ЧЕСНО зателефонував за номером, наведеним у контактах УСГ. Чоловік, який відповів, повідомив, що реєстрував цю партію, тому його телефон зазначений у реєстрі.

Співрозмовник відмовився надати контакти керівництва політсили, оскільки "не уповноважений на це".

Головою УСГ є секретар Вінницької міськради Павло Яблонський, обраний депутатом від тоді ще "Вінницької європейської стратегії". Він давній знайомий Гройсмана: коли той був міським депутатом, Яблонський працював у нього помічником.

За підсумками 2018 року посадовець увійшов до п'ятірки найзаможніших депутатів міськради. Рух ЧЕСНО намагався зв'язатися з Яблонським, але той не відповів ані на дзвінки, ані на повідомлення.

Згідно з даними Єдиного реєстру громадських формувань, окрім Яблонського, до політради УСГ входять чинні депутати Вінницької міської ради від ВЄС Володимир Малінін (прогульник у раді попереднього скликання) і Світлана Ярова, а також Світлана Куца та Дмитро Мира, які висувалися до ради від цієї ж партії, але не пройшли.

Журналісту Руху ЧЕСНО вдалося поспілкуватись у Facebook зі Світланою Яровою. Депутатка підтвердила, що Гройсман балотуватиметься до парламенту на чолі партії його імені. Ярова також повідомила, що бере участь у підготовці УСГ до виборів. Водночас вона не відповіла, чи сама висуватиметься до Верховної Ради.

Цікаво, що назву "Вінницька європейська стратегія" "успадкувала" інша партія, яка була зареєстрована у грудні 2015 року та спочатку називалася "Незалежна Україна". Її очолює Андрій Дручинський, котрий безуспішно балотувався до Вінницької міськради від ВЄС, а також працював помічником на громадських засадах нардепа від БПП Сергія Кудлаєнка.

"Українська стратегія Гройсмана" не має жодного місцевого осередку зі статусом юрособи, а до НАЗК подає порожні фінансові звіти (2016, 2017, 2018 роки, I квартал 2019-го).

Наразі партія прем'єра аж ніяк не може похвалитися прохідним рейтингом. Так, за результатами опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг", на початок червня 2019 року за "Українську стратегію" були готові проголосувати лише 1,3% респондентів, які визначилися з вибором та голосуватимуть.

Водночас деякі ЗМІ наприкінці травня писали про "стрімке зростання" рейтингу партії Гройсмана та "2,9% підтримки" політсили, спираючись на опитування маловідомого Інституту соціологічних досліджень "Основа".

Раніше Рух ЧЕСНО повідомляв про те, що назву "Українська стратегія" також має громадська організація. На сайті ГО зазначено, що її створено "на підтримку перетворень, лідером та ініціатором яких є Гройсман".

Організацію заснували нардеп від БПП, кнопкодав Вадим Денисенко, міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко та політтехнолог, екс-лідер партії "Пора" Євген Золотарьов. Посилання на сайт "Української стратегії" можна побачити на зовнішній рекламі, що популяризує Гройсмана як "відповідального лідера".

 
 

Фото: Рух ЧЕСНО

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації