Кріпаки чи юристи? Як у Ківалова студентів на виборах використовують

Надія Суха
Понеділок, 3 червня 2019, 09:00

Вибори наближаються – середня температура по палаті зростає. Практично всі фракції у парламенті вже заявили: вони готові йти на позачергові вибори.

Для кого ця підготовка не стала екстреною, то це для мажоритарників. Більшість із них ще з минулого року працюють на своїх округах, деякі – займаються гречкосійством.

Ані корупційні скандали, ані "регіональне" минуле, ані голосування за диктаторські закони не завадили деяким депутатам потрапити в парламент восьмої каденції. Можливо, не завадять і цього разу.

Серед таких – мажоритарник Сергій Ківалов. З-поміж іншого, він відомий своєю проросійською позицією, прізвиськом "Підрахуй" за сумнівний підрахунок голосів у 2004 році та сумнозвісним мовним законом "Ківалова-Колісніченка".

Разом із депутатською діяльністю Сергій Ківалов поєднує академічну. Він – президент Національного університету "Одеська юридична академія" та приватного вишу "Міжнародний гуманітарний університет".

У стінах юракадемії Сергія Васильовича поважають, позаочі називають "шефом", а колишні випускники – у тому числі реалізовані народні депутати – приписують йому чимало заслуг.

 

"Мало хто з вас знає, але кожного місяця 6 викладачів юридичної академії беруть декретну відпустку. А це свідчить про те, що у виші створена сприятлива атмосфера. І президент юридичної академії явно на своєму місці", – заявив на одному з торжеств академії одеський нардеп Дмитро Голубов.

Однак Ківалов має вплив не лише на демографічну ситуацію в університеті, але й на навчальний процес. Можна припустити, що цим він уміло користуватиметься на виборах.

Сесійна драма

Минулого тижня у пресі з'явилася інформація про перенесення екзаменаційної сесії в Одеській юридичній академії на липень. До цього студенти мали складати іспити у червні. Однак згодом з'явився проект рішення Вченої ради університету, яким адміністрація обґрунтувала перенесення сесії.

 

Документ, очевидно, помилково датовано 22-им липня. Швидше за все, малося на увазі 22 травня 2019 року. Збіг обставин або ні, та за день до того президент Володимир Зеленський видав указ про розпуск Верховної Ради.  

Сергій Ківалов – обраний до парламенту по мажоритарному округу №135. Територіально це Приморський район міста Одеси, де знаходяться гуртожитки університету та його навчальні корпуси.

Причина рішення Вченої ради в документі вказана досить розмито. Його ініціатор,  проректор Мінас Аракелян, у доповіді, що передувала рішенню, зазначив, що сесія переноситься у зв'язку з перенесенням практики.

Поки інформація потроху ставала публічною, у стінах академії організували термінові збори.

 

Студенти, декани факультетів та сам Сергій Ківалов узгоджували питання щодо перенесення сесії. І, зрештою,  дійшли компромісу. На записі тієї розмови голос, схожий на голос Сергія Ківалова каже про те, що юридично сесія відбудеться в липні, а де-факто іспитів не буде взагалі.

Повідомлення про термінове обговорення сесії студенти отримали в четвер, 23 травня. І вже наступного дня зібралися в актовій залі. Головним спікером події був сам Ківалов. Журналісти отримали запис розмови "шефа" зі студентами зі своїх джерел.

"Ми сьогодні думаємо, як краще сформувати так ваш відпочинок, щоб вам комфортно було, і щоб наступного разу, коли через 2 роки до нас прийде контрольно-ревізійне управління, у нас не виникало проблем", – пояснює президент академії.

З промови Ківалова можна зрозуміти, що сесію переносять, аби до того часу студенти змогли пройти практику, бо бали за останню мають бути виставлені до кінця здачі екзаменів. Однак президент академії, звісно, дбає про комфорт своїх студентів, розуміє, що частина з них уже спланували відпустки та поїздки за кордон, тому пропонує компромісний варіант.

"Сесія літом – напевно, дуже тяжко. Тож частину вини ми беремо на себе за те, що не змогли вчасно пояснити, – кається Ківалов.

І одразу пропонує альтернативу:

"Я пропоную піти іншим шляхом. Студенти, які вчилися, ходили на заняття, мають оцінки… Це як пропозиція. Може, ще не погодяться, але я спробую переконувати викладачів… Іспити будуть такі, якщо їх так назвати – як ви протягом року вчилися, такі оцінки ви й отримаєте. Той, у кого 3, і скаже "Ні, я хочу 5", тоді здає повністю іспити. Це буде справедливо?"

Рішення Ківалова студенти вітають оплесками.

Тобто президент академії наголосив: якщо поточними оцінками студенти незадоволені, вони можуть звернутися до викладачів і скласти іспит на свій заслужений бал. Також ті особи, які вже мають плани і не можуть перебувати в Одесі у зазначений час, можуть скласти сесію достроково.

Нововведення діє для студентів 1-3 та 5 курсів. 4 курси здають бакалаврські іспити. А найстарші, магістри, вже закінчили навчання взимку.

Збіги з реальністю вважати випадковими

 

"У нас є ще й технічні причини, пов'язані з навантаженням на сервер. Зараз в країні не найлегші часи. І ми не можемо зараз провести необхідне технічне переоснащення і оновлення наших комп'ютерних систем. Чи ви хочете, щоб під час екзаменаційної сесії мережа "лягла"?", – запитує у листі ректор Віктор Загородній, коли ми питаємо про причини перенесення сесії.

Також він каже, що перенести сесію запропонували самі студенти:

"Щоб ви і всі інші ЗМІ знали: це рішення Вченої ради – перенести сесію – було прийнято задовго до того, як вийшов Указ про розпуск парламенту. Просто з наказом не було необхідності поспішати і його оприлюднення співпало з головними подіями в країні. Хочу підкреслити, що ініціювали перенесення сесії самі студенти".

 

Разом із тим, попри аполітичність зустрічі зі студентами, Сергій Ківалов не втримався і кілька разів згадав про прийдешні парламентські вибори.

"Так сталося, що я був у ці дні на засіданні Верховної Ради, коли розглядали питання пов'язані з тим, щоб залишити закриті списки і ліквідувати мажоритарну систему. Я був категорично противник, тому що я вважаю, що кожен громадянин повинен обирати собі депутата… І викладацький склад нашого університету вважає, що це правильно, що змішана система на сьогодні найкраща", – ділиться зі своїми студентами враженнями нардеп.

Однак в університеті перенесення дати сесії на час виборів вважають збігом. А у відповідь на натяки про вибори, здається, навіть обурюються.

"А я хочу звернути вашу увагу на те, що четвертий курс закінчує сесію 30 червня. І студенти роз'їжджаються по домівках. До речі, у нас близько 95% студентів – із західної та центральної частин України. І тільки 5% – одесити. Тож ваші натяки на те, що студентів затримують в університеті спеціально "під вибори", тут не працюють. А також хочу повідомити, що більше 1 000 студентів вже написали заяву про дострокову здачу сесії, здали її і вже поїхали", – переконує ректор ОЮА Загородній.

 

Попри те, що й сам Ківалов всіляко відхрещується від впливу виборчого процесу на академію, студенти зізнаються – насправді адміністрація дещо не договорює. Зокрема, на минулому тижні почали збирати інформацію про прописку. Відповідні повідомлення надсилали у студентські чати в такому форматі:

"Терміново всім старостам, усіх курсів, кожен нехай скине мені свої прописки! До 15.00 сьогодні!!!"

Одна з авторів повідомлення – студентка юридичної академії – Анастасія Шиян. На сайті університету вона згадується як зразкова студентка, що займається поетичним перекладом.

Нам вдалося знайти Анастасію в соціальній мережі Фейсбук, і спершу вона навіть погодилася дати коментар. Утім, за кілька годин – передумала. Ми відправили в приватні повідомлення запитання щодо причини збору прописок та того, хто уповноважує студентів цим займатися, проте відповіді на момент публікації так і не отримали.

 

Збір прописок нам підтверджують студенти університету.

"Вчора мій друг, староста групи, попросив мене скинути прописку. Не знаю, для чого це", – каже Роман (тут і надалі всі імена студентів університету змінені з метою дотримання анонімності джерел).

Ректор розводить руками. Мовляв, це цілком може бути ініціатива самих студентів: "Я не знаю. Ви можете з таким же інформаційним запитом звернутися до нашого студентського активу. У нас студентське самоврядування – на дуже високому рівні".

Втім, студентку вишу Марію така відповідь щонайменше дивує. Дівчина зізнається – маніпуляції з реєстрацією відбувалися завжди. Більше того – ініціює їх не студентський актив, а саме адміністрація.

"Кожен навчальний рік починається з того, що всіх студентів, які приїхали на навчання з різних регіонів України, змушують виписатись і прописатись у гуртожитку, навіть якщо вони в ньому не живуть, а самостійно знімають квартиру, – розповідає Марія. – Є людина, яка за це відповідає, і людям методично про це нагадують. Я не раз була свідком, як про необхідність зареєструватись нагадували студентам, які з якихось причин це ще не зробили".

Кілька студентів університету справді підтвердили нам цю інформацію. Вони проживають на квартирі, яку знімають, але юридично зареєстровані в гуртожитку академії.

Для того, щоб з'ясувати, наскільки ця інформація достовірна і  яка кількість студентів проживає в гуртожитку, ми також направили запит до академії. Окремо надіслали запит до Одеської міської ради, щоб встановити, скільки осіб зареєстровано за адресами гуртожитків академії.

"Університет не має права взагалі у студентів вимагати інформацію щодо місця проживання або місця реєстрації. Університет має право просити у студентів інформацію, яка стосується виключно навчального процесу. Паспортні дані – так. Код – так. Прописка не потрібна взагалі університету для функціонування. Від цього ж не залежить навчальний процес, оплата контрактів і так далі", – пояснює одеський активіст та юрист Сергій Стерненко.

Інформація про реєстрацію насправді ще й захищена законом про персональні дані. Але проблема в тому, що, швидше за все, студенти надаватимуть її добровільно.

Зрозуміло, що інформація про студентів, які прописані в гуртожитках університету, і так є. Тож збір прописок необхідний, аби порахувати кількість студентів, що можуть проголосувати по округу Ківалова, вважає Сергій:

"Припускаю, що їм це потрібно, щоб з'ясувати, хто де прописаний, і хто на яких виборчих дільницях, виборчих округах або збирається, або буде голосувати. Найбільше їх можуть  цікавити ті, хто прописані в Приморському районі".

У біографії академії та самого Ківалова вже є одна історія, пов'язана з прописками. На місцевих виборах 2015-го року вона навіть зацікавила правоохоронні органи. Тоді 296 студентів юракадемії прописалися в селищі Затока Одеської області. Студенти мігрували до одного зі спортивно-оздоровчих комплексів, що нібито належить академії.

Згодом міграційна служба скасувала прописку цим студентам. За повідомленням місцевих ЗМІ – університет начебто не зміг довести, що володіє комплексом "Феміда".

Більше того, в приміщенні, куди масово заселилися студенти, було лише 250 спальних місць. Поліція ж тоді встановила – фактично вони там не проживають.

"Слід зазначити, що таке "переселення" може вплинути на об'єктивність результатів місцевих виборів, – повідомив тоді прокурор Одеської області Олег Жученко. І додав: – Так, у ході розслідування кримінального провадження днями повідомлено про підозру трьом особам, які отримали незаконну винагороду за тимчасову реєстрацію місця проживання та надання свого голосу за одного з кандидатів на посаду мера Затоки".

Тоді Ківалов скептично поставився до звинувачень, назвавши їх компроматом, та спробував присоромити посадовців:

"Яких тільки "сенсацій" не почуєш про себе за час виборчої кампанії. Ось виявив у ЗМІ інформацію про те, що нібито на нашій університетській базі відпочинку "Феміда" ("Академія") масово прописуються студенти юракадемії, щоб проректор Академії Микола Крикливий виграв вибори в облраду по округу в Затоці. І зареєстровано у нас там не "297 студентів, 250 койко-місць", як повідомляє МВС, а 334 людини. Якщо вже складаєте компромат, так хоча б потрудіться писати наближено до правди... А офіційним особам взагалі не личить, вибачте за тавтологію, виходити в ефір і озвучувати неперевірену інформацію. І ще видавати її за проведену роботу…"

Збіг обставин або ні – але сесія припадає на виборчий період. На жаль, на офіційний запит про точну кількість студентів академії, університет відповіді не дав.

Проте, згідно з однією з відповідей на запити, у 2016 році в академії навчалося понад 4500 студентів лише 1-3 курсу (денної та заочної форми навчання). Це майже третина від кількості виборців, які віддали голоси за Ківалова – на минулих виборах він переміг із результатом у 17, 5 тисяч голосів.

Медок і холодок для студентів

Самим студентам історія з сесією не здається такою випадковою, а вже тим більше – відміна іспитів узагалі. "Виставити іспити по поточних оцінках" студентам подається як "подарок с барского плєча", типу що добрий президент дуже попросив викладачів "піти назустріч" студентам", – обурюється Марія.

Завдяки свідченням, які нам вдалося отримати, можна сміливо припустити – за такий щедрий подарунок студентам доведеться заплатити. Адже щойно в університеті змінився розклад сесії – студентам роздали необхідні команди.

"Є таке. Ділять на тих, хто буде в палатці, і тих, хто буде в юрклініці (Щось на зразок безоплатної правової допомоги – УП). Це ніби може бути як практика, – розповідає Роман. За словами хлопця, здебільшого на вибори беруть саме студентський актив.

"Там є окремий список. При розподілі нашу думку не враховували, там казали, що подивіться по лекціях. Ми мали бути на лекції. Але після першої лекції нас уже розподілили на кафедрі, вже були списки тих, хто буде в юрклініці, а хто буде стояти на палатках", – пояснює один із студентів. І додає – відмовитися він навряд чи може. Адже важелями впливу в разі непослуху в академії начебто служать оцінки та ставлення викладачів.

Цю інформацію нам підтвердило і джерело в адміністрації університету. Із невеликим уточненням – студентів заохотять і зарахують роботу на виборах у практику.

"Справді, студентів направляють в юрклініку. Але це оформлюється як практика. Проте заздалегідь вона не була обговорена, і цього не було раніше", – пояснює джерело. На уточнення щодо роботи в палатках джерело додає: "Це, мабуть, перший курс. Тому що в них є практика, але вона не по профілю роботи, а трудова".

Ректору питання про залучення студентів до виборів не подобається. "Ну, що значить "залучати"??? Вони і так "залучені" – ті, кому вже виповнилося 18 років. Дивне питання. А в якій якості всі ми ходимо на вибори? Думаю, всі громадяни, які мають право голосувати, ходять на вибори в одній якості – виборців"

Слід сказати, що, очевидно, пан Загородній вважає такі питання неприпустимими. Адже після отримання відповіді електронною поштою, залишається стійке неприємне враження, наче ректор юракадемії вилаяв тебе особисто:

"Якщо треба, можу ще раз сказати: студенти, якщо і підуть на вибори, будуть голосувати так, як вважатимуть за потрібне. У вас, мабуть, не зовсім правильне уявлення про студентство. На них не можна вплинути, тим більше, їх не можна змусити. І вже зовсім дивно про це говорити в контексті виборів: в кабінці для голосування кожен проявить своє вільне волевиявлення на свій розсуд. Чи ви знаєте спосіб, як на це можна вплинути? Про всяк випадок нагадаю, що це злочин".

Натомість самі студенти не такі категоричні. Навпаки, вони підтверджують – університет таки не гребує долучити їх до передвиборчої агітації.

"Студентів легко можуть зняти з пар для того, щоб махати прапорами партії Ківалова на якомусь з мітингів, на це забирали моїх однокурсників-хлопців напередодні виборів. Само собою, чи бажаєш ти це робити, тебе не питають", – розповідає Марія.

 

За словами дівчини, деяких студентів примусово призначають у штаби партії та дільничні виборчі комісії без права відмови.

Використання студентів академією не дивує колишнього випускника, який також з особистих причин вирішив залишитися анонімним. Каже, що це була звичайна справа.

Екс-студент жартома називає це трудотерапією. Каже, цим студенти займалися і під час виборів у 2014-му році.

"Студентів змушують ходити на різні суботніки, фонтани мити. Що студентів змушують у замку Хогвартса (замок, що юридично належить МГУ) прибирати і 9 станцію – це є. Лавки фарбувати – на будь-яких виборах. Кажуть, треба, відпрацьовуйте практику", – пригадує екс-студент.

Більше студентів обурює те, що їх мало не змушують передплачувати компліментарну до Сергія Ківалова газету "Слово". Колишній студент розповідає: "Приходить декан, він каже, ось у нас є газета "Слово". Я не можу вас змушувати, але якщо ви не випишете, мені будуть робити втики. Насправді тиснуть на жалість".

Ці слова підтвердили й кілька інших студентів.

Редакція, що видає газету зареєстрована на двох юридичних осіб – Міжнародний гуманітарний університет та офшорну компанію "Голден Гейт Бай Лімітед", а також фізичну особу Наталію Опару, яка є прес-секретаркою Ківалова.

Вартість газети – 40 гривень на місяць. Тобто 480 гривень на рік. Якщо її справді передплачують усі студенти, то лише 1-3 курс у 2016-му році сплатив за видання понад 2 мільйони гривень.

 

Студенти також кажуть – адміністрація все ж намагається впливати на вибори і навіть контролювати голоси.

"На першому курсі мені тільки-но виповнилось 17 років, права голосу я ще не мала. Напередодні місцевих виборів поверталася додому після пар, почула вхідний дзвінок. У слухавку мені повідомили, що турбують з академії, попросили віддати свій голос за  Ківалова (Ківалов балотувався на посаду мера Одеси у 2015-му році – УП). Чесно кажучи, я була абсолютно шокована цим і не знала, що відповісти", – пояснює студентка Марія. Ще більше, за її словами, вразила система контролю за голосами.

"Потім мені сказали, щоб я передзвонила і повідомила, чи я сама, і скільки членів моєї сім'ї проголосували за президента академії. Само собою, я не передзвонила, повторних дзвінків не було, але факт отакої "агітації" мене страшенно обурив", – каже дівчина.

Хоча студенти й можуть допомогти Ківалову отримати мандат, їх усе одно не вистачить, аби нардеп не хвилювався про вибори заздалегідь. Більше того – і Ківалов, і адміністрація вишу всіляко заперечують вплив на студентів.

Тому Ківалов підключає до роботи інші ресурси, більш традиційні для мажоритарників. Зокрема, йдеться про іменний благодійний фонд політика.

У 2012 році на парламентських виборах громадянська мережа "Опора" зафіксувала в своєму звіті фінансування "Благодійним фондом Сергія Ківалова" окулярів для незахищених верств населення.

До слова, саме в цьому звіті йдеться й про залучення Ківаловим адмінресурсу в навчальних закладах, де нардеп є президентом.

"Першокласників всього округу дійсно звозили спеціальними автобусами на стадіон Національного Університету "Одеська юридична академія" (президентом якого є Сергій Ківалов). Цікаво, що перед дітьми та їхными батьками виступив мер міста Олексій Костусєв, який висловив подяку Сергію Ківалову за організацію свята", – йдеться в документі.

"Також зафіксовано, що Сергій Ківалов, який є також президентом Міжнародного гуманітарного університету, "заснував" в цьому навчальному закладі безкоштовні комп'ютерні курси для пенсіонерів".

Минулоріч у МГУ почала роботу студентська стоматологічна клініка, відкривав яку також сам Ківалов. Про це написали місцеві ЗМІ.

Клініка повинна надавати допомогу незахищеним верствам населення, а ініціатива – ясна річ – фінансується з власного благодійного фонду Ківалова, пише газета "Слово". Уже цьогоріч в інтерв'ю Ківалов обіцяє відправити відпочивати в Затоку сім'ю, яка звернулася до нього по допомогу. І знову – за кошти фонду. Про це йшлося на іменному сайті депутата.

Однак благодійного фонду, яким хизується Сергій Ківалов, немає в його декларації.

"Тому що я не засновник цього фонду", – пояснює нардеп.

А от засновником благодійної організації "Фонд Сергія Ківалова" є Микола Крикливий, проректор юридичної академії. А сам фонд розташовується в стінах Міжнародного гуманітарного університету.

На запитання про вибори Сергій Ківалов усміхається і каже: ще не вирішив.

"Ще не вирішив до кінця. Вирішу до 10 числа. Або за списками, або по округу", – коментує депутат.

У цей час у Приморському районі Одеси з'явилися борди із зображенням Марата Корольова, голови Приморської районної адміністрації.

 
 
 

Корольов близький до чинного мера Одеси Геннадія Труханова. Місцеві активісти та ЗМІ називають його ставлеником Труханова у Приморському районі.

"Якщо Ківалов піде мажоритаркою, то буде конкурувати з Корольовим. А Ківалов у дуже хороших стосунках з Трухановим, йому нема сенсу конкурувати. Можливо, все-таки, він піде в якесь умовне "За життя", – міркує Сергій Стерненко.

Поки нардеп приймає рішення, в мережі уже з’являються натяки на його приналежність до партії мера Одеси "Довіряй ділам".

 

Доки Ківалов визначається, юридична академія кипить пристрастями. Одне зрозуміло  – хто б не балотувався по округу, вплив на студентів може бути використаний з політичною метою.

Для деяких депутатів вибори – як любов та війна. На них працюють всі методи – особисті вітання, "гречка", адміністративний ресурс.

"Серед принципів діяльності закладів вищої освіти законом визначено її незалежність від політичних партій. Іншими словами, політикам забороняється втручатись у навчальний процес та залучати студентів до діяльності, що не передбачена освітньою програмою", - коментує юрист Максим Хаврат.

Ми в редакції "Вибори вибори" схильні думати, що студенти обирали державний ВНЗ "Одеська юридична академія" передусім через якість освіти в ньому, а не через особистість її президента. Долучатися до виборів – право кожного, і вона може бути цікавим досвідом. Це підтверджують і самі студенти. Але тільки тоді, коли це добровільно.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації