Нашестя слуг народу: хто клонує партію президента

Надія Суха
Середа, 26 червня 2019, 13:11

Пропрезидентська партія "Слуга народу" зараз має найбільший кредит довіри. Майже 50% українців, що визначилися з вибором, планують віддати свій голос за цю політичну силу. Це віщує "слугам" близько 100 місць в парламенті наступного скликання лише за списком. Тож політики вже націлені формувати однопартійну коаліцію.

Нещодавно "Слуга народу" також оприлюднила список кандидатів-мажоритарників. Представники політсили є на кожному окрузі. Однак у бюлетенях виборців чекає несподіванка у вигляді передозування "слугами".

Сьогодні в Україні зареєстровано кілька десятків організацій з різними варіаціями слів "слуга народу" в назві. Це і ТОВки, і підприємства, і громадські організації, і навіть – благодійні фонди.

Частина з них уже делегувала своїх кандидатів на мажоритарні округи. Тільки є проблема – крім назви, зі справжньою партією, яку очолює Дмитро Разумков, цих новоспечених політиків нічого не поєднує. Схоже на хід, розрахований на неуважність виборців, а це – типово для технічних кандидатів.

Серед зареєстрованих "слуг" є такі, яких важко знайти в Інтернеті, а деякі – прямо пов’язані з існуючими політичними силами, які конкурують зі "Слугою народу" на цих виборах.

Спецпроект "Вибори вибори" спробував не заплутатися в організаціях-клонах та з’ясувати, хто насправді ці люди, що представляють фейкових "слуг" по мажоритарці. А також – чи відомо щось про них у партії Зеленського. 

Дніпропетровщина: метадані не горять

На рідній для президента Зеленського Дніпропетровщині фейкові "слуги" народу атакували одразу кілька округів.

Наприклад, до 37 округу входить рідне місто Володимира Зеленського Кривий Ріг. Там балотуються одразу 5 самовисуванців, які одночасно представляють організації з назвою "Слуга народу".

Двоє з кандидатів вказали, що працюють керівниками проектів у громадській організації "Громадський рух "Слуга народу". Валентин Грижук, за даними аналітичної системи YouControl, має власний бізнес у сфері торгівлі та як ФОП надає послуги з прибирання. Його конкурент і водночас колега Антон Кравченко – володіє фермерським господарством разом зі своїм батьком в селі Дніпропетровської області. Вік їхнього руху – трохи більше одного місяця, його зареєстрували 5 травня.

Очолює громадський рух Віталій Лайчук, а співзасновник – Євген Баладжаєв. Ця людина у 2015-му році балотувалася до Нікопольської міської ради за списком "Європейської солідарності".

Слуга народу Віталій Лайчук, почувши, що йому телефонують журналісти, сказав, що не має бажання спілкуватися. Коли дізнався, що мова піде про вибори – поклав слухавку.

Аналізуючи цей округ, рух ЧЕСНО помітив цікаве співпадіння. Автором передвиборчої програми кандидата Грижука є користувач із іменем tovkun.av. Імовірно, це ще одна кандидатка за цим же округом – Товкун Альона Вікторівна. Вона теж представляє в списках кандидатів "Слугу народу", тільки не політичну партію і навіть не громадський рух. На сайті ЦВК жінка фігурує як керівниця приватного підприємства "ЗЕ! Слуга Народа". Вона ж – його власниця.

 

Прямим конкурентом Альони є її підлеглий Павло Приходько. Він нібито керує в приватному підприємстві проектами. Кандидат від фірми Альони Товкун є і по 26 округу.

П’ятий кандидат – Олександр Рябовол, що представляє громадську організацію "Слуга для народу". У ній він нібито керує проектом. На відміну від інших клонів, вказана ГО існує з лютого цього року. В організації три засновники. Ірина Саган (очолює профспілку підприємства ПавлоградХліб), Володимир Нечай та Олександр Борисов.

Керівниця організації, щойно чує, що до неї телефонують журналісти, відповідає: "Я у відпустці до 21 числа". Про балотування в парламент членів організації вона коментарів не дає, а на питання про контакти делегатів відповідає: "Неможливо". 

Не взяли у партію   створили рух

На сусідньому окрузі на Дніпропетровщині також балотується представник вищезгаданого громадського руху "Слуга народу" Олег Дядик. Відомо, що він проживає в Кременчуці Полтавської області та займається виробництвом масла й сиру. Він і пояснив нам ідею та мету руху. Каже, що його створили молоді активісти, щоб підтримувати Зеленського. 

"Коли стало відомо, що Володимир Олександрович буде балотуватися в президенти, було прийнято рішення, яким чином ми можемо бути корисними. Створилася така організація, – пояснює Дядик. І бідкається: – Дуже багато, на жаль, зараз розвелося всяких "за слугу народа", і приватні підприємства, і таке інше. Будуть робити все, щоб спаплюжити і знівелювати оцей рух".

Кандидат каже – спершу планував іти з командою Зеленського, але чомусь не пройшов відбір. Тож тепер громадський рух підкорятиме парламент власними силами.

"Ми мали балотуватися від партії "Слуга народу". Але, на жаль, незрозуміло чому, довго відтягували погодження мажоритарних округів. Я не погоджуюся з позицією партії, але Володимир Олександрович, може, навіть про це й не знає. Ми намагалися добитися, сказати, кого ж ви берете представляти вас на округа", – пояснює Олег Дядик.

Кандидат не виключає – створити силу-силенну нових "слуг народу" міг і хтось з попередньої влади. Про минуле в БПП засновника руху дізнається від мене. Обіцяє перевірити цю інформацію.

Крім Дядика, на його окрузі балотуються представники організацій, що вже фігурували на Дніпропетровщині. Зокрема, від ГО "Слуга для народу" в парламент іде Олімберг Бестаєв. Знайти дані про цю людину в Інтернеті виявилося нелегко, однак його слід також заводить у Полтавську область.

Автором програми зазначено користувача з прізивщем Kafizov. Ми з’ясували – Денис Кафізов у 2012 році балотувався до парламенту від партії Наталії Королевської "Україна – вперед!". У його передвиборчій програмі з чинною програмою Бестаєва збігається не лише автор, але й формулювання.

 
 

Третя кандидатка-"слуга" по цьому округу – Яна Борисенко, заступниця керівника з комунікацій у приватному підприємстві "Зе! Слуга народу". Державний реєстр не знаходить повного співпадіння з цією фірмою, однак є подібне – "Зе! Слуга народу!". Його сліди теж ведуть у Полтавську область, місто Кременчук. Кілька днів тому підприємство з такою назвою заснувала така собі Ірина Дроздова. Вона також фігуруватиме в цьому тексті трохи згодом.

Ну а на 25 окрузі, що охоплює один із районів Дніпра, зареєстрували Андрія Богдана. Тільки не того, що очолює Адміністрацію президента, а члена правління ТОВ "Слуга народа", яке він сам заснував та очолює. Із ним конкурує Станіслав Погуляй. Той одноосібно володіє та очолює компанією "ТОВ "ПП "Слуга Народу". Обидвом компаніям на момент виходу тексту було трохи більше тижня.

Запорізька область: "слуги"-парашутисти

У Запорізькій області від клонування "слуг" постраждали всього 4 округи. На кожному з них – по одному представнику фейкових організацій, частина з яких уже фігурувала на Дніпропетровщині. 

Зокрема, двоє кандидатів представляють ГО "Громадський рух "Слуга народу", що вже згадувався в попередньому розділі.

По 79 округу його представляє Тетяна Диновська. На 76-му – Анатолій Солдатов. Обидва кандидати родом із Нової Каховки. Судячи з Фейсбук-сторінок, вони приятелюють між собою. Так само їхні персональні акаунти не свідчать про зацікаленість політикою: користувачі не пишуть про вибори та не агітують за себе.

 

Попри те, що офіційно не ці люди є кандидатами від Зеленського, у своїй програмі вони активно апелюють до прізвища та підтримки президента.

"Я йду в Верховну Раду, щоб підтримати курс президента, прийняти необхідні для держави закони, змінити життя нашого округу на краще", – агітує Солдатов.

Представники громадського руху в Запорізькій області виявилися не такими балакучими, як їх колеги з Дніпропетровщини. Щойно Тетяна Диновська чує питання – кладе слухавку. На решту дзвінків не відповідає. А її колега Солдатов – не поспішає відповідати на повідомлення журналістів у ФБ.

Ще один кандидат, що мешкає в Херсоні – Олександр Хобенко. Він представляє ГО "Слуга для народу" та балотується по 75 округу. Слід зазначати, що верстка програм у трьох кандидатів майже ідентична.

 
 
 

А на сусідньому 74 окрузі балотується запорожанин Олексій Колесников. Він представляє ТОВ "Об’єднання "Слуга народу". Організації майже місяць, Колесников – одноосібний засновник та керівник ТОВки, яка зареєстрована в його власній квартирі. Крім того, Колесников з минулого року керує в Запоріжжі торговельною компанією. 

Київщина: ложе преси

У Київській області також не обійшлося без клонування. На 94 окрузі, куди входять міста Васильків, Обухів та їх райони, клонувалися не лише "слуги народу", але й самі кандидати.

Пропрезидентська партія висунула на цей округ журналіста та ведучого програми "Гроші" на "1+1" Олександра Дубинського. Але на ньому ж зареєструвалися двоє його тезок. І що цікаво – раніше за нього.

Дубинські Вадим Володимирович та Максим Миколайович, схоже, колеги не лише по округу. В біографіях обох із них зазначено, що кандидати працюють у "ПП "Слуга народу". Судячи з назви, мається на увазі громадська організація "Політична платформа "Слуга народу". Її засновниками є Олександр Молчанов та Олег Антошкин.

Володимир Дубинський керує підрозділом. Максим Дубинський – керівник проекту (чомусь ця посада дуже популярна серед кандидатів від фейкових "слуг"). Обидва вони проживають у місті Сміла Черкаської області. Хоча підприємство, де нібито працюють слуги, розташоване в Києві.

Разом із Дубинськими, платформу на окрузі представляє Юрій Сабащук, який нібито працює в організації менеджером.

Адміністратор Ольга, яка відповідає на дзвінок, підтверджує – їх платформа ідейно підтримує Зеленського і висуває своїх кандидатів. Щоправда, президент про це не знає.

"Ми звертались, писали, але зворотнього зв’язку поки що не було", – зазначає Ольга

Серед кандидатів по 94 округу також балотуються колишні колеги Дубінського по цеху – Жан Новосельцев та Олег Дейнека, що колись працювали на телеканалі "1+1" в тих самих "Грошах".

Новосельцев до 2014-го року працював ведучим у програмі, що  виходила на каналі олігарха Коломойського. Зараз же він представляє громадську організацію "Слуга народу". Там начебто працює комунікаційним директором. На своїй фейсбук-сторінці Жан опублікував відео, в якому пояснив балотування в Раду та вибір округу.

"Буквально рік  тому ми придбали тут будиночок із городцем. Я живу зі звичайними людьми і бачу їх проблеми. Я готовий ці проблеми вирішувати, бо вони стали вже й моїми проблемами. Я думаю, що з депутатським мандатом це буде ефективніше", – пояснив журналіст. 

Однак там немає жодної згадки про "Слугу народу". Тому ми написали Новосельцеву в приватні повідомлення на Фейсбуці. Та відповіді поки не отримали.

За даними аналітичної системи YouControl, в Україні зареєстровано чимало громадських організацій з подібною назвою. Якщо дотримуватися правил орфографії, то можна виокремити лише два варіанти. Зокрема, одна з організацій розташована в Дніпрі та зареєстрована ще в лютому. Її заснували брат і сеста Геннадій та Ірина Туманови.

За словами Геннадія, його організація займається юридичною допомогою. Співзвучність із партією Зеленського усвідомлює, проте запевняє – делегатів у політику ГО немає.

Низка громадських організацій із подібною назвою розташовано в районах Києва. Усі вони юридично знаходяться за адресою вулиця Глибочицька, 16.

Утім, ГО зареєстровані на номер Сергія Шелудченка, керівника організації в Святошинському районі. 

"Ми хотіли би бути пов’язані з партією "Слуга народу", ми зверталися, ми писали на всі електронні адреси. коли почалися вибори президента, – пояснює він. – Ми просто працювали на нового президента і отримали добрий результат. Потім ми почали звертатися в партію, але відповіді не отримали".

Шелудченко каже: його організація справді виставила своїх кандидатів, тому що їм не подобаються мажоритарники Зеленського. Всіх інших "слуг народу" називають "мабуть, технічними". І про Жана Новосельцева в цій організації теж не знають. 

Ще один екс-ведучий програми "Гроші", звільнений з "1+1", Олег Дейнека балотується самотужки і жодним "слугою" виборця не заманює.

"Слуги" на Київщині

По 90-му округу в місті Біла Церква є кандидат, що представляє ТОВ "Слуга народу Біла Церква". Він же – засновник та очільник цієї компанії. Кандидата звати Ярослав Яременко. За даними YouControl, він також володіє рекламним бізнесом, зареєстрованим у власному домі та очолює місцевий осередок Партії зелених. 

Яременку, очевидно, бракує послідовності – на місцевих виборах він балотувався до обласної ради від БПП, а на цих уже навіть розвісив борди в стилі команди Зеленського. У свою чергу, в партії від Яременка відхрестилися.

 

Кіровоградська область: бувалі технічні

ГО "Політична платформа "Слуга народу" пустила своє коріння і на одному з округів на Кіровоградщині. У місті Знам’янка, двоє представників цієї ГО конкурують між собою. 

Перший – Богдан Курудз. За даними аналітичної системи YouControl, із 2017 року він очолює Шполянську міську виборчу комісію (МВК) в Черкаській області. Це не дивно, адже кандидат по Кіровоградщині насправді мешкає в місті Шпола.

Попри досить молодий вік – майже 30 років – це не перше балотування кандидата. У 2012-му році юнак балотувався до парламенту як самовисуванець. Зараз у МВК він представник БПП.

Друга кандидатка – Плугіна Олена Олександрівна. За плечима цієї жінки також є досвід з ознаками технічного балотування до парламенту. Зокрема, у 2016-му році вона була однією з 75-ти кандидатів по 206-му окрузі на Чернігівщині.

Одещина: Ще один слуга ще одного народу

В Одеській області вдалося знайти лише одну людину, яка балотується як представник "Слуги народу". Цього разу йдеться про благодійний фонд із такою назвою. Кандидат Олександр Маланін нібито працює там заступником голови. 

Аналітична система YouControl знає два благодійних фонди зі схожими назвами. Обидва вони зареєстровані в Києві, тоді як Маланін, за даними ЦВК, мешкає в Одесі. 

Олександр Маланін балотується по 137 округу. Саме за цим округом намагається потрапити в Раду і чинний нардеп від БПП Олексій Гончаренко. Більше того, Маланін був його помічником на громадських засадах. 

Його власна сторінка на Фейсбуці зацікавленість владою не демонструє. Олександр Маланін репостить жарти та котиків. Утім, трапляється й дещо про політику.

 

Наші питання щодо власного рішення балотуватися Маланін прочитав, однак не відповів.

Полтавська область: мерські слуги

На Полтавщині так звані "слуги народу" розповсюдилися на місто Кременчук. На місцевому окрузі балотується аж четверо кандидатів, що представляють приватні підприємства з різними варіантами написання назви "Слуга народу".

Юна бізнес-леді Тетяна Алексієнко, наприклад, директорка ПП "СЛУГА-НАРОДА". Відкрила свій бізнес дівчина три тижні тому. 

Конкурує з нею Віталій Дедюрін. Його бізнес ледве відрізняється назвою – ПП "Слуга народа". Якщо не помітити маленький дефіс, можна вирішити, що вони колеги. Дедюрін створив підприємство у той же день, що й Алексієнко – 6 червня.

 А зареєстрував його в себе вдома. На питання, чим воно займається, відповідає:

"Поки тільки збираюся. Я зареєструвався недавно. Я подав відеоролик в "Слугу народу". Там не вийшло, тому я звільнився і відкрив власне підприємство".

Також відомо, що Дедюрін очолював комунальний заклад культури та відпочинку при міській раді Кременчука. "Це перевернута сторінка в моєму житті", – стверджує Дедюрін.

Ще одну фірму ПП "Слуга Народа!" заснував Кирило Кузьмін. Він же – кандидат на цьому ж окрузі. Разом зі своїми конкурентами, Кузьмін реєстрував бізнес в один день. Більше того, Кузьмін вказав у контактах мобільний номер жительки Жовківського району, якій кілька тижнів набридають журналісти.

 
 

Утім, частину електорату кременчуківців претендує також Ірина Дроздова. Вона зареєструвала у власному будинку підприємство з назвою "ЗЕ! СЛУГА НАРОДУ!".

Крім дати реєстрації підприємств, кандидатів від фейкових організацій, поєднує ще дещо. Автором програм Алексієнко та Кузьміна є Мірошниченко Валерій Вікторович. Швидше за все, мова йде про головного юриста міської Ради Кременчука, якого висунула на посаду місцева депутатська фракція "Поруч"

 
 

Представником цієї партії також є мер Кременчука Олексій Малецький. Місцеві ЗМІ пов’язують таке нашестя "слуг" на окрузі з впливом місцевого нардепа Юрія Шаповалова. Нібито вони з Малецьким досить близькі.

Ще більше слуг

Мода на "Слугу народу" торкнулася багатьох областей України. У Чернівецькій від громадської організації з такою ж назвою до парламенту йде місцева знаменитість Володимир Дідух-Кобзар. Цю людину в Чернівцях називають "народним бургомістром". Депутати навіть вирішили більше не впускати його на засідання, мовляв, той часто порушує регламент. На одній із сесій, зокрема, влаштував бійку із місцевим журналістом.

На власному сайті Дідух-Кобзар називає себе компромісно-новаторським мислителем та рушієм української ідеї. 

 

У Прилуках Чернігівської області від ТОВки з назвою "Слуга народу. Зе!" до парламенту йде кандидат Роман Борсук. До того, як він 25-річний хлопець вирішив зробити політичну кар’єру, він працював саксофоністом на святах. У своїй анкеті музикант зазначає – навіть отримав грамоту в Кабміні. А його хобі – алкоголь.

На Миколаївщині по окрузі 127 балотується юний мешканець Києва Іван Алексєєнко. Хлопцеві 24 роки і він керує проектами в ПП "Слуга народу!", заснував яку Григорій Оксенюк. Останній  балотувався за списком БПП до Київської обласної ради у 2015-му році

Дислокується підприємство в Одесі. 


Слуги проти слуг

Схоже, слова Зеленського про те, що "кожен – президент" деякі громадяни сприйняли занадто буквально. Імовірно, тому після інавгурації "Слуги народу" почали рости як гриби після дощу. 

На день виходу тексту різноманітних організацій із назвою, що копіює партію Зеленського, налічується 43. Більшість із них поспіхом зареєстрована в червні.

 

Графіка: Марія Бортнічук

Незрозуміло, чим ці "слуги" будуть займатися після виборів. Адже часто за ними стоять майже невідомі люди, що вже мають власний бізнес, або раніше були технічними кандидатами.

Популярність бренду очевидна – високі рейтинги політичної сили роблять свою справу. Аналіз округів показав – дехто з цих людей відкрито заявляє про своє бажання йти пліч-о-пліч із партією. Інші ж – ховаються та не бажають спілкуватися з журналістами.

У самій оригінальній партії заперечують співпрацю з будь-якими організаціями, що позичили в них назву.

"Технологію із застосуванням клонів "Слуги народу" штаб виявив у 41 кандидата, ще 4 назвалися членами партії "Слуга Народу". Назва партії широковідома у суспільстві, і цим хочуть скористатись недобросовісні кандидати, – йдеться у відповіді партії "Слуги народу" нашому спецпроекту. 

Програми кандидатів, які йдуть до парламенту, прикидаючись "слугами народу", дуже різняться. Невелика частина з них дійсно висловлює підтримку Зеленському та обіцяє покращувати країну разом із ним. Однак здебільшого обіцянки – або суцільний популізм, або низка загальних речень про майбутню роботу в конкретних сферах.

Іншого – годі й очікувати. Адже нам вдалося встановити зв’язки між авторами цих програм та тими, хто їх висуває. Частина з цих документів – штампована за одним шаблоном.

Крім того, за деякими з кандидатів або принаймні поруч із ними стоять представники чинної влади, особи, пов’язані з певними партіями та досвід у політичній грі, схожий на технічний.

Чому ж будь-хто може заявити про себе, як про "слугу народу"?

"На даний момент ЦВК немає повноважень для перевірки місця роботи кандидатів. Тобто якщо кандидат вказав місцем  роботи умовне ПП "Слуга Народу", ЦВК змушена вказати саме це, адже немає законодавчих повноважень вимагати підтверджуючих документів, наприклад, трудову книжку", – пояснюють у партії.

У "Слузі народу" додають – будуть реагувати на клонування. Юристи партії вже вимагають кримінальної відповідальності для клонів, які користуються брендом "Слуга народу". 

Величезне нашестя кандидатів, які намагаються вписати в свої біографії "Слугу народу", показує тривожну тенденцію. Вони б не були можливими, якби виборці уважно читали програми кандидатів, звертали увагу на конкретні пропозиції, а не велися на бренд.

Така технологія можлива тому, що сама лише наявність слів "Слуга народу" в біографії кандидата може зібрати непоганий урожай з голосів.

Прихильність електорату та популярність зіграли злий жарт із справжньою партією "Слуга народу". І це ще один доказ того, що партії повинні зацікавлювати виборців змістом, а не формою.



Спецпроєкт "Вибори вибори". Наш останній матеріал
Борис Тарасюк: "До зустрічі з Путіним треба готуватись і розуміти його КДБівську свідомість"
Домовились домовлятись: варіанти закінчення війни
Народовладдя від Слуг: про що поговорити за новорічним столом
Усі публікації