П'ятниця, 19 квітня 2019, 17:24

– Олеже Созонтовичу, які настрої спостерігаєте в українців у цей непростий виборчий період?

– В цілому, фон, на якому приходять мої пацієнти, скоріше, є збуджено-тривожним. У всіх одна тема, маса дискусій, маса розмов... Хоч це пацієнт із шизофренією, хоч це великий політик все крутиться навколо виборів. Багато хто говорить "Я не знаю, що буде", "Мені досі незрозуміло що і як" – це певна соціальна тривога.

– Які емоції переважають?

– Великі політики втягують маленьких людей у те, що вони починають бути напруженими і тривожними. "Я напружений, бо я не знаю що буде завтра", "Я збуджений, бо не знаю що робити".

Депресії немає, слава Богу. Я не бачу подавленості, опущених рук. Швидше, люди зіштовхуються з тим, що на них звалили купу негативної інформації з усіх сторін і це викликало певне розгублення.

Зараз превалює ситуація незрозумілості. Немає людини, яка б не обговорювала ситуацію в країні.

– Це нормальний стан людей на виборах? Чи він штучно створений політтехнологіями?

Спитайте це краще у Петра Олексійовича або Володимира Олександровича і вони вам дадуть відповідь. Що тут може сказати психіатр?

Я би також дуже хотів знати, чи не є це все маніпуляцією, бо я розумію як легко зманіпулювати тисячами людей. Коли людині незрозуміло до кінця хто це, на які це гроші, хто що і кому шепоче і взагалі картина не до кінця прозора це викликає  тривогу завжди. Тривога передбачає, що немає інформації значить я буду її фантазувати.

Фото: Ганна Грабарська
Фото: Ганна Грабарська

– Як розпізнати виборчу маніпуляцію?

Це надзвичайно складно. Адже ми звикли бачити те, що хочемо бачити маємо в голові свої казкові сценарії, а потім в них розчаровуємося.

Просто дивлячись телевізор побачити маніпуляції, читати по губах, аналізувати пози та рухи, чим зараз займаються повірте, це надзвичайно складно. Напряму маніпуляцію можна розпізнати тільки тоді, коли з'являється якась інформація. Коли людина каже я не користуюся грошима і раптом доводять, що він все таки ними користується  показали рахунок, де вказані гроші, наприклад. Тоді я вже не буду довіряти цій особі.

У людини є готовий сценарій, якою має бути держава через 20-50 років, як повинні жити наші діти й онуки. А ключове у сценарії те, що вони повинні бути щасливими,  задоволеними і захищеними. І от варто лище показати той образ, який реально торкнеться вашого сценарію, який вже є у вашій голові ("не я буду вкладати сценарій у ваші голови, а він вже є у вас") збудити це дуже просто, повірте.

– Виборча кампанія розділяє людей?

– У цьому я бачу, Слава Богу, демократію. Радує у цій ситуації, що є дискусія, що тебе не посадять, якщо ти виступаєш проти когось.

Єдине, що з'явилося достатньо багато сварок, у тому числі і в родинах – і сваряться так, по крутому. І друзі у тих же соціальних мережах перестають бути друзями Слава Богу, що я пішов звідти.

Я от коли покидав Фейсбук, написав пост "У мене п'ять тисяч друзів, а скільки у мене справжніх друзів?" Я зрозумів, що їх не п'ять тисяч, а в тій ситуації, що зараз відбувається  від сили три, максимум пять.

Віртуальне суспільство імітує дружбу. І зараз люди зіштовхнулися з тим, що їхня реальність має конфлікт із імітацією діяльності в соціальних мережах. Дружба, відданість, лайки на фотографіях... А потім, я зараз говорю про знайомого лікаря, який висловив свою політичну позицію за конкретного кандидата, і раптом на нього стільки вилилося від його "друзів", увага!

Тоді я зрозумів, що люди живуть у віртуальному світі і це зіштовхує їх один із одним. А це погано  треба жити в реальному світі.

– Бачите як кандидати намагаються вплинути на людей?

– Звичайно! Поза всяким сумнівом. Це і підключення до кліпового мислення (поверхневе, швидке, інтуїтивне мислення на основі не логіки, а миттєвого узагальнення), це і яскраві образи, і правильні слова, і правильні жести. Через картинку впливають – в нас же логіки немає, ніхто не читає аналітичні статті, у нас все сприймається через картинку. Тому зараз іде чітка війна картинок.

– Ця загальна розгубленість і тривожність людей мине після виборів?

– Звичайно! Всіх врешті-решт об'єднає секс. Я маю на увазі близькість. Тобто, все одно сім'ї залишаться сім’ями, люди будуть об'єднуватися навколо хліба, видовищ і так далі. І знову навколо нової ідеї.

– Українці унікальні у своїй розгубленості під час виборів чи це нормальна світова тенденція?

– Я не аналітик виборів і не соціальний психолог, але навіть якщо звертатися до країн, де є демократія, то ви побачите, що ці протистояння були і є завжди. В тому числі через великі гроші, великі ідеї, великі розчарування, великі надії і так далі.

Тобто, це не українська модель – це світова модель. Єдине, що в нас, все ж, є певна своя специфіка – все це відбувається під час війни. Народ більш заведений, в тому плані, що він розплачується життям і очікує реальних швидких змін.

Фото: Ганна Грабарська
Фото: Ганна Грабарська

– Порівняно з 2014 роком, люди так само емоційно напружені, чи вже звикли до постійного стресу?

– Звикнути до якоїсь надмірної тривоги неможливо, це завжди вимагає якогось виходу. Як психіатр можу сказати – кількість стресових розладів однозначно зросла. Це соціальний фон, який називається соціальна тривога. А от уже на ньому реалізуються індивідуальні програми – генетичні схильності, реальні стресові приводи у конкретній сім'ї, на роботі і так далі.

Раз є фон, є напруження, то на сьогоднішній день кількість тривожно-панічних розладів значно зросла. Прив'язати це до політичної ситуації я не можу, бо для цього треба провести дослідження.

– Ваші поради – як пережити ці складні виборчі баталії і не розсваритися з усіма навколо?

– Банально просто. Треба зрозуміти, що, виявляється, і після виборів буде життя і ми нікуди не дінемося від нього і від один одного. Нам треба лишатися на одній кухні та на одному ліжку і виховувати спільно дітей.

Тому треба припинити подальші дискусії, треба реально жити, наповнювати свою сім'ю. Хочеш чогось досягнути – починай зі своєї сім'ї, хочеш, щоб вся країна була чиста – прибираймо разом.

Від того, що ви психологічно дубасите один одного, в країні нічого не міняється – абсолютно, тільки будуть чвари. Треба це припинити.

Скоріше я звертаюся через вас до жінок  – в них є поняття мудрості, це вище поняття, ніж знання та логічне мислення, яке так виражене у чоловіків. Тому після виборів будь-якій жінці потрібно мудро припинити чвари, посміхнутися, любити свого переляканого, збудженого чоловіка, затягнути його у спільну господарську діяльність, вести здоровий спосіб життя, гуляти, розмовляти з дітьми і приділити їм більше уваги.